StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRVA GODINA STROGE KONTROLE PROCIJEPLJENOSTI U DJEČJIM VRTIĆIMA DUBROVNIK

Bez cjepiva nema vrtića!

Piše Silvia Rudinović
21. rujna 2016. - 14:26

Dječji vrtići Dubrovnik ove godine odbili su primiti 30-ero djece jer njihovi roditelji, s počekom rujna i novom vrtićkom godinom, nisu donijeli potreban dokaz o djetetovom cjepnom statusu. Od toga, roditelji 11-ero djece odbijaju cijepiti dijete što znači da nemaju pravo upisa u gradske vrtiće, dok će 19-ero njih biti cijepljeno. Roditelji su dobili rok najkasnije do 1. listopada donijeti dokaz o primovakcinaciji sve tri doze cjepiva DI-TE-PER+POLIO+HIB. Tek potom, djeca mogu ući u vrtićke grupe.
- Postoje roditelji koji iz straha i svog osobnog uvjerenja ne žele cijepiti svoju djecu, to je njihovo pravo. Naše je pravo i obveza tu djecu ne primiti – kaže ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnika Boja Milan Mustać, pa dodaje: „Imam dvoje unučadi, jedno je cijepljeno a drugo nije. Moja kćer je rekla: Mama, ja se bojim! Ja to poštujem, ali ona svoje dijete ne vodi u vrtić“.

Procijepljenost 95 posto!

Vrtići su prvi put ove godine odlučili strogo kontrolirati cjepni status djece nakon što se Dubrovnik svrstao među gradove s najnižom procijepljenošću u Hrvatskoj. Odgajateljice, po nalogu uprave Dječjih vrtića, nisu primale djecu bez potvrde pedijatra o zdravstvenom stanju djeteta s popunjenom rubrikom 'redovno cijepljen', čak ni u slučajevima kada su roditelji samo zaboravili donijeti tzv. 'žuti papir'. Pritisak Vrtića urodio je plodom jer procijepljenost novoupisane djece nikad nije bila veća: 95 posto.
Osim uplakane djece koja se prvi put odvajaju od roditelja, bilo je i povišenih tonova ljutih roditelja koji su zbog nedostatka potvrde djecu morali vratiti kući. Odgajateljice su samo provodile stroge naputke ravnateljice Boje Milan Mustać.
- Svi su roditelji još u lipnju bili pozvani na roditeljske sastanke na kojima sam, sa stručnim suradnicima i zdravstvenom voditeljicom, sve objasnila i dala im cjelovitu informaciju. Očekivali smo mnogo pitanja, ali nije ih bilo - kaže ravnateljica Milan Mustać.
Ove godine je oko 450-ero novoupisane djece. Kad su Vrtići proljetos objavili listu upisa na internetu, uz imena 93 djece upisali su: „uvjetno do cijepljenja“. Kako se radi medicinski povjerljivim podacima, Agencija za zaštitu osobnih podataka ocijenila je to kršenjem zakona.
- Budući da dječji vrtić po zakonu uvjetuje upis djece liječničkom potvrdom, ne dolazi u obzir da roditelji odbiju dati na uvid takvu medicinsku dokumentaciju. Podrazumijeva se da je vrtić pritom obvezan čuvati privatnost djece te da se mora pridržavati Zakona o zaštiti osobnih podataka. Neovlaštena objava podataka o djetetu podliježe odgovarajućim sankcijama – kaže dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.
Sve dok postoje nedvojbeni stručni i znanstveni dokazi da korist od cijepljenja nadmašuje rizike, odbijanjem obveznog cijepljenja, smatra pravobraniteljica, roditelji uskraćuju djetetu prava na zdravlje.

Sistematski svake godine

Dosad je 11-ero obitelji odbilo cjepiti djecu kao uvjet upisa, ali brojka možda nije konačna s obzirom da određeni broj djece još uvijek nije krenuo u vrtić. Neki od tih roditelja ljute se što se provakcinacijska politika prelama baš preko njihove djece, dok je još lani, prema neslužbenim podacima, u Dječjim vrtićima Dubrovnik bilo 700 djece potpuno ili djelomično necijepljene. Dobar dio njih dalje pohađa vrtić i njihova se prava stečena ranijim upisom ne mogu dovoditi u pitanje, priznali su iz Upravnog vijeća DV Dubrovnik.
Jedna od tri zdravstvene voditeljice u dubrovačkim gradskim vrtićima, Eneida Rokić najavljuje kako će s Nove godine, u suradnji s pedijatrima, krenuti s kontrolnim sistematskim pregledima. Ubuduće, djeca koja su u vrtiću dulje od godinu dana, jednom godišnje morat će proći takav pregled.
- Tek ćemo tako doći do stvarnog podataka o procijepljenosti djece u vrtićima – kaže Eneida Rokić.
Nešto su zasad fleksibilniji s provjerom procijepljenosti Mo-Pa-Ru cjepiva, oko kojega se zapravo najviše lome koplja. Tu se dopušta produljenje roka cijepljena do navršene djetetove treće godine života. Eneida Rokić kaže kako se raspolaže informacijama da je samo polovica djece primila to cjepivo.

25. travanj 2024 13:42