StoryEditorOCM
DubrovnikVeterinarska inspekcija više ne želi čekati:

U roku od 60 dana zbrinite 360 pasa sa Žarkovice

Piše DV
20. rujna 2016. - 21:23

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede naložila je Gradu Dubrovniku, tvrtki Sanitat i Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik uklanjanja postojećeg azila za napuštene životinje na Žarkovici u roku od 60 dana. Inspekcijski nalog stigao je 12. Rujna, a njime se zapravo traži izvršenju Rješenja iz lipnja prošle godine kojim je, podsjetimo, Ministarstvo naredilo zabranu smještanja izgubljenih i napuštenih životinja u nelegalni azil na Žarkovici, osiguranje smještaja za zatečenih 349 pasa u odobrena skloništa i sklapanje ugovora s istima, te u konačnici zatvaranje azila.

Kako se ističe u priopćenju iz Grada Dubrovnika, novčana kazna za neizvršenje Rješenja je 100.000 kuna za svaku od tri pravne osobe. Grad Dubrovnik i Sanitat su iskoristili zakonsku mogućnost te u roku predali žalbu s prijedlogom odgode, no ona u ovom slučaju ne odgađa izvršenje rješenja.

U žalbi je ukazano da je Grad sklopivši ugovor s registriranim skloništem i pokrenuvši program udomljvanja pasa sa Žarkovice postupio po rješenju iz lipnja 2015., no kako se Društvo za zaštitu životinja sebe deklariralo „vlasnikom, posjednikom i čuvarom“ pasa koji su na njih čipirani, pa tako jedino Veterinarska inspekcija ima ovlast za postupanje. Istaknuto je i kako je Sanitat kroz program sufinanciranja kojim je osigurao hranu i zdravstvenu njegu za godinu dana do 20. rujna udomio 39 pasa, te kako Grad od početka iskazuje interes za izgradnju azila na adekvatnoj lokaciji no kako se na javni poziv za sada nitko nije javio. Podsjeća se i da je u ovogodišnjem proračunu Grad osigurao 700 tisuća kuna za hranu za pse u azilu na Žarkovici, hranu za pse koji se udome kod privatnih osoba te za veterinarske preglede, lijekove za pse i druge usluge. Do polovine rujna utrošeno je pola milijuna kuna. Nadležni upravni odjel Gradskom vijeću uputio je Izvješće o aktivnostima vezanim uz neregistrirani azil na Žarkovici, a gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je sazivanje radnog sastanka svih uključenih strana kako bi se definiralo daljnje postupanje.

24. travanj 2024 13:41