StoryEditorOCM
Crna kronikaŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU: 2. DAN SUĐENJA ZA PALJEVINU VILLE SUNČANICA

Suđenje prekinuto zbog psihijatrijskog vještačenja

9. prosinca 2017. - 16:01

Drugog dana rasprave na Županijskom sudu u Dubrovniku okrivljenicima elektroinstalateru Zrinku Zeliću (21) i konobaru Leonelu Vlahušiću (25)iz Nove Mokošice, koje optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva tereti da su 22. veljače ove godine oko 22,15 sati dogovorno i zbog osvete podmetnuli požar u kući obitelji Kalauz, Villi Sunčanica, svjedočili su V. R. (26) i O. J. L.(26). Od posljedica požara je nastala velika materijalna šteta i smrt starice Ivile Kalauz (82) koja je na 80 posto površine tijela zadobila ozljede trećeg stupnja te je šesti dan nakon požara od posljedica preminula u KBC Split.

Svjedokinja V. R. se sjetila kako je 22. veljače oko 22 sata s društvom u kojem su bili T. B., I. S. i O. J.L. šetajući išli s Pila na Boninovo:

-Događaj mi je već izblijedio, ali se sjećam: kad smo prošli caffe Art, iz njega je izašla grupica mladića. Bilo ih je više od pet, a manje od deset. Mislim da su svi bili mlađi i viši od nas te obučeni u tamno. Bili su veseli, ali ne znam da li i alkoholizirani. Jedan od njih me pitao "Što buljiš?" ali smo produžili dalje bez odgovora, a oni za nama sve do Doma staraca gdje su presjekli put i više nas nisu pratili.

Kuhar O. J. L. je bio zaboravniji i sjetio se samo da je "grupa mladića bila vesela":- Išli su nam iza leđa, a nitko od njih nam se nije obratio. Prepoznao sam Leonela, dok ostale znam iz viđenja jer je ovo mali grad- rekao je L. No, nakon što ga je predsjednica Vijeća Županijskog suda upozorila na razliku tog i svjedočkog iskaza sucu istrage svibnja ove godine, kada je rekao da su mladići bili pijani te kod kontejnera uz caffe Art pjevali, a potom ih slijedili i stali kod Doma umirovljenika, rekao kako "ne može objasniti nesuglasje s ranijom izjavom".

Zbog nužnosti saslušanja svjedoka Denisa Spahića koji je u međuvremenu odselio u Zagreb a adresa je sudu nepoznata, sud je odlučio da se rasprava prekine i nastavi iza Nove godine. Do tada će se doznati Spahićeva adresa, a sudski vještak neuropsihijatar dr Niko Glavić do tada će obaviti vještačenje na okolnosti socijalne anamneze i psihopatoloških osobina ličnosti u odnosu na stupanj njihove ubrojivosti u trenutku počinjenja kaznenog djela.

19. travanj 2024 02:17