StoryEditorOCM
Crna kronikaKAZNENO- RASPRAVNO VIJEĆE ŽUPANIJSKOG SUDA U DUBROVNIKU

Optužnica Zeliću i Vlahušiću još nije pravomoćna

22. kolovoza 2017. - 15:47

Na sjednici Kazneno- raspravnog vijeća dubrovačkog Županijskog suda nije potvrđena optužnica protiv optuženih za požar na Vili Sunčanica, mladića iz Mokošice, elektroinstalatera Zrinka Zelića (21) i pomoćnog konobara Leonela Vlahušića (25). Oni su optuženi da su prouzročili opasnost za imovinu i životnu sigurnost ljudi u većem opsegu, posljedica koje su smrt jedne osobe te imovinska šteta velikih razmjera. Naime, branitelji optuženika, poznati dubrovački odvjetnici Dragan Pištalo i Ana Birimiša predložili su da Vijeće iz kaznenog spisa izdvoji dokaze koji su poslužili Županijskom Državnom odvjetništvu kao temelj za podizanje optužnice.

Međutim, odlučujući o tom zahtjevu, Vijeće je zaključilo da se ništa ne izdvaja kao nezakoniti dokaz iz spisa te se očekuje kako će obrana uložiti žalbe o kojima će odlučivati Vrhovni sud RH kao drugostupanjski sud u ovom kaznenom predmetu. A sve dok optužnica ne postane pravomoćna nemoguće je zakazati termin sudske rasprave.

Podsjetimo, prema još uvijek nepravomoćnoj optužnici, okrivljenici su dogovorno i zajednički, kako bi se osvetili oštećeniku Paulu Kalauzu Wreggu, 22. veljače ove godine oko 22,15 sati u Dubrovniku nakon što su došlo do njegove obiteljske kuće, prvookrivljeni Zelić je udarcem noge otvorio dvorišna vrata, ali nisu uspjeli ući u kuću jer su ulazna vrata bila zaključana. Stoga su došli do prozora s bočne strane kuće kojeg je prvookrivljenik otvorio guranjem ruke te su u kuću, odnosno u sobu- biblioteku ušli upravo kroz taj prozor. Nakon toga su, u nakani da zapale kuću i dovedu u opasnost život i tijelo i imovinu osoba koje su bile u kući, a znajući da u kući ima više ukućana, otvorenim plamenom iz upaljača zapalili madrace u toj sobi. Posljedično, došlo je do požara koji se ubrzo proširio po cijeloj kući te su izgorjele dvije sobe s namještajem, dva hodnika s namještajem, stubište od metala i drva koje vodi iz prizemlja na prvi kat kuće, kuhinja, stropovi na prvom i drugom katu kuće, središnji dio potkrovlja i krovište.

Na taj su način dovedeni u opasnost život i tijelo četvero članova obitelji Kalauz: Ivile, Cvjetka, Vlaha i Paula. Jedna od osoba, starica Ivila Kalauz (1935.) zadobila je opekotine trećeg stupnja kože glave, trupa i udova a ozljede su zahvatile 70 posto površine tijela te je starica preminula zbog zadobivenih ozljeda. Na kući je nastala još uvijek točno neutvrđena materijalna šteta, ali je utvrđeno kako je svakako veća od 200 tisuća kuna.

Inače, okrivljenima Zelići u Vlahušiću Optužno vijeće je već više puta produljivalo istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i mogućeg ponavljanja kaznenog djela zbog čega su se njihovi branitelji već žalili Vrhovnom sudu RH koji se nije suglasio da se optuženici brane sa slobode.

26. travanj 2024 23:47