Vijesti Crna kronika

ZBOG UGROŽAVANJA POSEBNIH VRSTA PROMETA

Protiv kapetana broda "Danče" pokrenuta istraga

ZBOG UGROŽAVANJA POSEBNIH VRSTA PROMETA

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Hrvatske (1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanje posebnih vrsta prometa iz čl. 225. st. 6. u svezi sa st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (4. 8. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 40-godišnjak 25. travnja 2017. oko 21,20 sati u akvatoriju Koločepskog kanala (u blizini otoka Šipana) kao zapovjednik broda upravljao motornim brodom "Danče" Lučke kapetanije u Dubrovniku, krećući se iz smjera Luke Dubrovnik prema otoku Mljetu, te; suprotno odredbama čl. 149. Pomorskog zakonika, čl. 6. u svezi čl. 79. Pravilnika o uvjetima i načinu održavanju reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske i čl. 9. st. 1. t. 1a, t. 1e, t.2a, t.2c i t.2d i čl. 10. Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom; nije poduzeo sve radnje potrebne za sigurnost plovidbe.

Osnovano se sumnja da nije vizualno i putem instrumenata na plovilu procijenio rizik sudara s drugim plovilom i nije brodom upravljao takvom sigurnosnom brzinom da bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara, s obzirom na slabu vidljivost zbog noćnih uvjeta plovidbe, jakog jugoistočnog vjetra i valova te karakteristika i ograničenja radarskog sustava motornog broda "Danče" i učinka stanja mora na radarsko otkrivanje i postojanje mogućnosti da mali brodovi ne budu otkriveni radarom na odgovarajućem dometu, olako smatrajući da takvom plovidbom neće izazvati opasnost za život i tijela ljudi i druge plovne objekte.

Uslijed navedenog, osnovano se sumnja da nije na vrijeme primijetio gliser-gumenjak (marke BWA 19, reg. oznake 690DB) koji nije imao nikakvu svjetlosnu signalizaciju i kojim je, iz smjera mjesta Suđurađ na otoku Šipanu u smjeru mjesta Brsečine upravljao državljanin Republike Hrvatske (1972.) i na kojem su kao putnici bili hrvatski državljani (1963., 1959., 1959, 1962., 1978., 1994., 1990. i 1980.), pa je došlo do udara prednjeg dijela motornog broda "Danče" u desni bočni dio glisera-gumenjaka.

Uslijed udara su na gliseru-gumenjaku nastala znatna oštećenja te je došlo do ozljeđivanja osoba koje su bile na gliseru-gumenjaku, pa su hrvatski državljani (1972., 1962., 1978.) zadobili teške tjelesne ozljede, kao i hrvatske državljanke (1959., 1994.), a svi su preminuli odmah nakon nesreće. Jedan je hrvatski državljanin (1963.) zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a drugi (1959.) tjelesne ozljede dok je dvoje hrvatskih državljana (1990. i 1980.) palo s glisera-gumenjaka u more i nisu još pronađeni.

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije

Stiže nova nagla promjena vremena

Stiže nova nagla promjena vremena
Unatoč početku druge polovine kolovoza, vrućina ne posustaje. Dapače. Do subote će biti sve toplije, ponegdje i ...
Stiže nova nagla promjena vremena

Osušio se okoliš 'Sub Citya'

Osušio se okoliš 'Sub Citya'
Tijekom otvaranja župskog trgovačkog centra Sub City-a mnogi su se divili njegovom zelenom okolišu. U prekrasno ...
Osušio se okoliš 'Sub Citya'