StoryEditorOCM
Crna kronikaSPASILAČKA AKCIJA U UVALI LAPAD

Četvorica pirotehničara spašena sa splavi

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
5. srpnja 2017. - 18:02

Prema podacima Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture RH i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u dubrovačkom je akvatoriju jučer poduzeta spasilačka akcija u kojoj su službenici dubrovačke Pomorske policije u 19,31 sati spasili četiri osobe s usidrene splavi u uvali Lapad.

Naime, zbog visokih valova i nevremena, četiri osobe nisu mogle doplivati na obalu ispred hotela Dubrovnik Palace te je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Dubrovnik prema njima upućena policijska brodica. Kako je spasilačka brodica Kapetanije u tom trenutku bila angažirana na drugoj lokaciji, angažirano je plovilo Pomorske policije koje je zaposlenike hrvatske tvrtke za pirotehničke usluge, neozlijeđene prekrcalo i prevezlo policijskom brodicom do obale u uvali Lapad. Akcija je uspješno dovršena u 20,09 sati.

Jučer je Posljednja spasilaćka akcija kada je MRCC Rijeka zaprimila poziv posade putničkog broda „Thomson Spirit“ pod zastavom Malte. Zahtijevali hitnu evakuaciju putnika u infarktnom stanju, te je Središnjica pokrenula koordiniranu akciju hitnog medicinskog prijevoza sa Lučkom kapetanijom Dubrovnik i nadležnom Lučkom ispostavom Vela Luka jer je kruzer u vrijeme dojave plovio na 10 nautičkih milja južno od rta Velo Danče, u korčulanskom akvatoriju.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik i Lućke ispostave Vela Luka u 22 sata su prekrcali pacijenta, britanskog državljanina R.P. (70) i preveli ga u Velu Luku, odakle su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći. Zbog kritičnog zdravstvenog stanja britanskog pacijenta, MRCC Rijeka je u suradnji sa Obalnom stražom RH organizirala zračni prijevoz pacijenta sa korčulanskog helidroma u Blatu za splitski KBC Firule, kamo su sletjeli u 22.45 sati. Time je ta MEDICO akcija uspješno okončana, dok je putnički brod „Thomson Spirit“ proslijedio dalje prema planu plovidbe u luku Bar.

 

26. travanj 2024 05:31