StoryEditorOCM
Crna kronikaEPILOG AKCIJE SPAŠAVANJA DUBROVAČKE PLANINARKE

Planinarka HPD Sniježnica izvrsno se oporavlja nakon ugriza poskoka

5. lipnja 2017. - 12:53

Planinarka konavoskog HPD Sniježnica Marina Maslek, nakon ugriza poskoka na području hercegovačke planine Prenj, uspješno se oporavlja u mostarskoj bolnici 'Dr. Safet Mujić'. Priča s ugrizom opasne otrovnice tako je dobila sretni završetak zahvaljući prisebnoj reakciji planinara ali i bosanskohercegovačke Gorske službe spašavanja koji su u rekordnom vremenu Marinu helikopterom Oružanih Snaga BiH žurno prebacili do bolnice u Mostaru gdje je liječnički zbrinuta.
 
Prema riječima pročelnika Stanice HGSS Dubrovnik Zorana Čabrila, s Marinom je planinario poznati dubrovački planinar Lazar Badanjac. Marina je inače poznata mlada dubrovačka odvjetnica a planinarenje joj je strast i ljubav koju je oduvijek iskazivala. Prema podacima naših kolega BiH- novinara, Lazar Badanjac je pružio prvu pomoć do dolaska spasilaca koji su planinarku s improviziranog helidroma na platou napuštenog planinskog sela Grabovčići preuzeli i transportirali. U helikopteru je bila i liječnica koja je skrbila o Marini i dala joj spasonosni serum protiv zmijskog otrova i prije dolaska u mostarsku bolnicu.

Podsjetimo: do ugriza zmije došlo je, kako je priopćeno iz postaje HGSS Čitluk- Međugorje u nedjelju oko 12 sati, dok su se planinari kretali planinskom stazom prema vrhu Lupoglav. Poziv za pomoć upućen je ubrzo nakon toga a zahvaljujući lijepom vremenu u koordiniranoj spasilačkoj akciji iskazali su se i članovi planinarskih društava i GSS Mostar i Jablanica.

-Federalna uprava Civilne zaštite BiH je žurno angažirala vojni helikopter Oružanih snaga koji je u rekordnom vremeno odletio do mjesta najbližeg lokaciji ozlijeđene planinarke, što su spasioci uspjeli kvalitetno locirati. Obzirom na visinu planine i karakteristike tog planinskog masiva, može se reći da je sve obavljeno kao školski primjer dobro realizirane akcije u kojoj je sudjelovalo ukupno 25 spašavatelja- medijima su priopćili iz Federalne uprave Civilne zaštite BiH. 

16. travanj 2024 20:22