StoryEditorOCM
Crna kronikaSUĐENJE - VIOLIĆ I DI CEGLIE

Franković svjedočio kako "nije sudjelovao u tim procesima", Bačić se ne sjeća SWOT analize

Piše Novi list/DV
26. studenog 2016. - 11:56

Na jučerašnjem ročištu u suđenju bivšem direktoru ACI-ja Anti Violiću i podzetnici Jeleni di Ceglie, održanom u Rijeci, svjedočili su Doris Peručić, bivša predsjednica Uprave ACI-ja, Branko Bačić, bivši predsjednik Nadzornog odbora, Edo Pezzi, koji je bio član NO-a, Mato Franković, član NO-a i direktor ACI marine u Komolcu, te predstavnik radnika u nadzornom tijelu.
Kako donosi Novi list, "dvoje Dubrovčana sudi se u riječkom Županijskom sudu pod optužbom da su upleteni u makinacije kojima su izdavani fiktivni računi te da se isplatom s računa ACI-ja Jelena di Ceglie okoristila za oko 222 tisuće kuna".
Oboje se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Di Ceglie i za krivotvorenje isprave. U tekstu, Fiore Vežnaver piše kako je Dubrovkinja optužena je da je, prema dogovoru s tadašnjim direktorom ACI-ja Violićem, dostavila na naplatu četiri računa u 2008. i 2009. godini, kao osnivačica i direktorica dubrovačke tvrtke Imago, koja je u međuvremenu otišla u stečaj i ugašena. "Kao svrha izdavanja računa navedena je usluga pružanja savjetovanja i promidžbe južnog Jadrana, kao i izrada tzv. SWOT analize marina južnog Jadrana, iako je – tvrdi tužiteljstvo – znala da njen Imago nije obavio te usluge. Violić je optužen da je svojim potpisom odobrio isplatu, mada svjestan da te usluge ACI nije ni naručio, niti je između dvaju poduzeća sklopljen ugovor o narudžbi i obavljanju usluga".
Doris Peručić, koja je na čelo ACI-ja došla 2013., svjedočila je kako proučila spomenutu SWOT analizu i kako, po njezinom mišljenju, nije trebala biti plaćena u navedenom iznosu.
Branko Bačić, predsjednik Nadzornog odbora u Violićom direktorskom mandatu, izjavio je pred sudom kako nije provjerio zapisnike, ali se ne sjeća da je SWOT analiza spomenuta na sastancima.
Još jedan saborski zastupnik iz redova HDZ-a iz Dubrovačko-neretvanske županije jučer je svjedočio. Mato Frankoviću, piše Novi list, "objasnio je da »osobno nije sudjelovao u tim procesima«, da su se oni dogodili prije njegovog dolaska na čelno mjesto dubrovačke marine, ali da mu je u sjećanju kako je svojedobno dobio poziv od financijske direktorice ACI-ja da kontaktira Jelenu di Ceglie. Od sadašnje optuženice je nakon toga putem elektronske pošte dobio par isječaka SWOT analize. Tada još nije znao da se u slučaj uključila policija, a kada je kasnije tražio u arhivi dubrovačke marine primjerak te SWOT analize, nije je bilo. Upitan može li se »usluga savjetovanja i promidžbe južnog Jadrana« podvesti pod SWOT analizu, svjedok je odgovorio da »može i ne može«. Franković, inače saborski zastupnik i predsjednik dubrovačkog HDZ-a, napomenuo je ipak da se već nekoliko mjeseci nakon njegovog dolaska za šefa dubrovačke marine na sastancima spominjala nasušna potreba za izgradnjom marine Slano", piše Novi list.

20. travanj 2024 06:50