StoryEditorOCM
Crna kronikaPONOVLJENO SUĐENJE NA ŽUPANIJSKOM SUDU U DUBROVNIKU

Don Ivica Sinanović oslobođen krivnje

Piše piše: Ahmet KALAJDŽIĆ
FOTO: HANZA media
29. rujna 2016. - 17:19

-Kad sam čula za novu presudu, sve se oko mene prevrnulo. I kuća i selo ! Ništa me ne pitajte o tom čovjeku- vrlo emotivno i kroz plač rekla je Ane Kraljević, majka pokojnog bivšeg predsjednika Mjesnog odbora Banići Marka Krakljevića kad smo je zamolili da komentira novu presudu okrivljenom svećeniku don Ivici Sinanoviću koji je bio župnik u Banićima.
Naime, na ponovljenom suđenju zbog ubojstva počinjenog 22. svibnja 2012. godine u Župnom dvoru u Banićima, danas je pred izmijenjenim Vijećem Županijskog suda u Dubrovniku nepravomoćnom presudom optuženi svećenik don Ivica Sinanović oslobođen krivnje za ubojstvo tadašenjeg predsjednik mjesnog odbora Banići Marka Kraljevića.
Prema presudi iz travnja 2013.godine don Sinanović je oglašen krivim za počinjeno kazneno djelo usmrćenja na mah te je osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora. U tu su mu kaznu uračunata nepuna dva mjeseca u istražnom zatvoru a bio je obvezan po pravomoćnosti platiti i 57.656 kuna troškova sudskog kaznenog postupka.
Sudsko vijeće je tada. na prvotnom suđenju, utvrdilo da je uz povike "Četniče, ubit ću te !" Kraljević 22. svibnja 2012. oko 1,20 sati došao do prizemlja Župnog ureda Banići te bez povoda i u alkoholiziranom stanju udarcem noge otvorio zaključana ulazna vrata Župnog ureda. Ušao je unutra a potom nogom udario i u vrata dnevnog boravka koja je kratko prije toga otvorio optuženi Sinanović i tada ga udario šakom u lice. To je kod svećenika prouzročilo navalu straha i panike te snažno uzbuđenje i bijes nakon čega je Kraljevića udario šakom, te je Kraljević pao na pod.
Okrivljenik je prema prvotnoj presudi, dok je Kraljević ležao leđima na podu, u namjeri da ga liši života, šakom više puta u lice udario te je zadobio nagnječenje lijevog oka, prijelom nosne i sponične kosti te gornje čeljusti, dva zuba gornje čeljusti i razderotinu donje usne uz nagnječenje mozga. Sve te ozljede u zbiru su teške tjelesne ozljede opasne po život a uslijed kojih je Marko Kraljević ubrzo umro.
Na takvu su se presudu žalili svi sudionici sudskog postupka te je Vrhovni sud RH odlučujući po žalbama presudu poništio i predmet vratio na ponovno suđenje. No, zanimljivo je kako predmet nije vraćen istom sudskom vijeću nego je naloženo da se sudi preds izmijenjenim Vijećem Županijskog suda.
Izrijek nove nepravomoćne presude don Ivica Sinanović je dočekao na slobodi.

20. travanj 2024 15:14