StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

MIHO BOŠKOVIĆ 'Srbija je i u Melbourneu te Zagrebu bila na papiru, kao što je to i sada, veliki favorit'

27. srpnja 2017. - 19:06

Denis Šefik nije ni trepnuo. Hrvatska je povela protiv Srbije u polufinalu. Miho Bošković je pogodio u donji kut vratara srpske reprezentacije. Isti je pogodio i za 7:2 nakon čega je Teo Đogaš svojim drugim pogotkom odveo Hrvatsku do nevjerojatnih 8:2. Srbija je potom nanizala tri pogotka. Maro Joković je bio strijelac s krila za 9:5, a Bošković je tri i pol minute prije kraja svojim trećim pogotkom donio nedostižnih 10:6…

Bilo je to u polufinalu Svjetskog prvenstva u Melbourneu prije deset godina. Tri godine poslije u polufinalu Europskog prvenstva u Zagrebu Damir Burić je izborio peterac u posljednjim sekundama utakmice pri rezultatu 9:9. Bošković je u grotlu Save pogodio nakon čega je pokušaj Srbije s igračem više u tih nekoliko preostalih sekundi zaustavio Josip Pavić za erupciju oduševljenja.

- To su bile dvije utakmice, pogotovo ta prva u Melbourneu, kada je na papiru, kao što je to i sada, Srbija bila veliki favorit. U Zagrebu 2010. Srbija je također bila favorit, ali budući smo igrali kod kuće, bili smo im bliže - rekao je Miho Bošković, naš najbolji strijelac u obje spomenute polufinalne utakmice sa Srbijom, u Melbourneu te u Zagrebu.

Hrvatska je nakon tih velikih i nezaboravnih pobjeda otišla do kraja. U Melbourneu je u finalu dobila Mađarsku te osvojila prvo veliko zlato, a u Zagrebu je dobila u finalu Italiju.

- Da, sve su o bile velike i nezaboravne utakmice – dodao je Miho, koji je prije godinu dana objesio kapicu o klin. Profesor glazbe 17. SP, koje se igra u Mađarskoj, gleda na televiziji. Što kaže uoči polufinala između Hrvatske i Srbije?

- Stvar je početka utakmice, tj. hoćemo li biti agresivni, jer, nema dileme, Srbi će biti. Protiv Italije, u prvoj našoj jačoj utakmici na SP-u, igra u obrani je bila odlična. Non stop smo iz te odlične obrane prijetili kontrom. Bili smo između suparničkih igrača, lomili smo im lepezu.

Srbija je jača nego Italija.

- Stoji, ali uvjeren sam kako su izgledi 50:50 jer će nas jedna ovako velika pobjeda, a pobjeda u četvrtfinalu protiv Italije je velika, dignuti te očekujem kako ćemo biti još bolji.

Dva zadnja velika ogleda sa Srbijom, oba u finalima, prethodnog SP-a 2015. u Kazanju te Olimpijskih igara u Riju prošle godine, ne pamtimo po dobru. U Kazanju smo doživjeli najteži poraz na SP-ima. U Riju također nismo imali izgleda.

- Vjerujem kako smo se u Budimpešti puno manje potrošili za polufinale, nego je to bio slučaj u Kazanju i Riju jer smo tamo do oba ta finala imali nekoliko teških utakmica i to se osjetilo na kraju.

Od koga u reprezentaciji Srbije prijeti najveća opasnost?

- Srbija je ove sjajne rezultate postigla jer ima puno sjajnih igrača, ali kad 'gori', kad su bili u škripcu, svaki put je najbolje reagirao Filip Filipović. On ima tu sposobnost da u tim najtežim trenucima odigra odlično i ako bude egal tada treba najviše pažnje posvetiti baš njemu. Ponavljam još jednom, početak je važan. Moramo biti agresivni, Plivački smo jači. Tu možemo iznenaditi Srbiju. Imamo i mi svoje adute – zaključio je svjetski i europski prvak te olimpijski pobjednik, igrač koji je na čak tri SP-a u nizu bio izabran u najbolju momčad prvenstva. 

Polufinale SP-a između Hrvatske i Srbije u Budimpešti počinje u 22 sata (HTV). U drugom polufinalu, od 20.30 sati, igraju Mađarska i Grčka.

25. travanj 2024 09:01