StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

ČETVRTFINALE SVJETSKOG PRVENSTVA Što je u nogometu utakmica Italija – Njemačka, to je u vaterpolu Italija – Hrvatska!

25. srpnja 2017. - 15:06

Talijani su se raspisali o Hrvatskoj, kao što smo mi o Italiji, i to prije nego su Stefano Tempesti i ekipa zaplivali za prvu loptu u osmini finala protiv Kazahstana. Hrvatska je osvajanjem prvog mjesta u skupini preskočila taj krug te čekala. Italiji su u zadnjoj utakmici u skupini nedostajala još dva pogotka da i ona u tome uspije te na nas u četvrtfinalu pošalje domaćina, Mađare, a sebi otvori put do finala.

Ovako je sad ispalo uoči četvrtfinala između Hrvatske i Italije, s koje god strane gledaš: 'Ako hoćeš igrati u finalu, boriti se za naslov svjetskog prvaka, moraš do finala dobiti preostale dvije reprezentacije koje su s tobom dijelile postolje na Olimpijskim igrama u Riju'.

Talijani to ističu, jer ako dobiju Hrvatsku, olimpijskog doprvaka, tada će  u polufinale na olimpijskog pobjednika, Srbiju. Nas put do Srbije vodi preko Italije, osvajača olimpijske bronce. Kao što smo svi vidjeli Italiju u četvrtfinalu i prije ogleda s Kazahstanom, tako je sad slučaj i sa Srbijom prije nego što počne svoj četvrtfinalni dvoboj s Australijom.

Italija, naglašavaju njihovi mediji, mora u utorak navečer stati na kraj nizu Hrvatske, koja je na zadnjih pet Svjetskih prvenstava osvojila medalju i koja želi to postignuće, koje više nitko nije ostvario u povijesti natjecanja, još više popraviti. Hrvatska pak želi stati na kraj pobjedama Italije u međusobnim ogledima ove godine. Italija nas je dobila u polufinalu završnog turnira Svjetske lige te u zadnjoj provjeri pred dolazak u Budimpeštu, na turniru u Italiji, na Siracusi

Alessandro Campagna hvali Hrvatsku. Gura u stranu te dvije pobjede njegove reprezentacije ove godine. Naglašava kako su to sve bile pripremne utakmice za najvažniji ovogodišnji ispit, a to je Svjetsko prvenstvo u Budimpešti. Analizirajući Hrvatsku talijanski izbornik kaže kako su naši brži nego prije godinu dana u Riju na Olimpijskim igrama. S druge strane Hrvatska ističe ono što ptice na grani znaju: agresivnost Italije do razine bezobrazluka. Potežu Talijani, vuču, prgavi su. I kad je tako, nema tko ne razmišlja o sucima, tj. kakav će kriterij imati sudački par? Naravno, ne treba podsjećati kako u svjetskom vaterpolu glavnu riječ u tim vodama vode upravo Talijani. Naši su na sve to spremni. Nije im prvi put kako igraju velike utakmice s Italijom, a i ukupno kad se gleda, naša reprezentacija je najviše puta u povijesti igrala upravo s Italijom te znaju kako trebaju nekad biti i nekoliko pogodaka bolji da bi ostvarili minimalnu pobjedu.

Veliki derbi Jadrana – stoji u talijanskim medijima. Prenose se riječi Campagne: 'Što je u nogometu utakmica Italija – Njemačka, to je u vaterpolu Italija – Hrvatska!'

Taj veliki derbi svjetskog vaterpola, najjače četvrtfinale Svjetskog prvenstva, tri preostala para nisu ni do koljena, možde zbog neizvjesnosti je tek zanimljiv ogled između Crne Gore i Grčke, u hramu svjetskog vaterpola na Margaritinom otoku počinje u 22 sata uz izravan televizijski prijenos na drugom programu Hrvatske televizije.

Uzvrat za 2014.!?
Hrvatska i Italija su bili suparnici u četvrtfinalu Europskog prvenstva 2014. godine, i to baš u Budimpešti, baš na Margaritinom otoku. Italija je slavila s 8:7 te nas ostavila bez prilike boriti se za medalju Eto prilike da Ivica Tucak uzvrati Alessandru Campagni za taj poraz.
 

Četvrtfinalni dan u Budimpešti
Utorak, 25. srpnja, 14.50 sati: Crna Gora – Grčka, 16.10 sati: Srbija – Australija, 20.30 sati: Mađarska – Rusija te 22 sata: Hrvatska – Italija. Pobjednik Hrvatska – Italija u polufinalu, u četvrtak, 27. srpnja, igra protiv pobjednika Srbija – Australija. Utakmica za treće i prvo mjesto igra se u subotu, 29. srpnja.
 

18. travanj 2024 10:30