StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

NAŠI SVJETSKO PRVENSTVO OTVORILI POBJEDOM PROTIV AMERIKANACA Vjekoslav Kobešćak: Bila je ovo jedna od boljih prvih utakmica Hrvatske na velikim natjecanjima!

18. srpnja 2017. - 03:22

Bila je ovo jedna od boljih prvih utakmica Hrvatske na velikim natjecanjima – istaknuo je Vjekoslav Kobešćak nakon što su naši vaterpolisti pobjedom 12:7 protiv SAD-a otvorili nastup u Budimpešti gdje love svoju šestu medalju u nizu na Svjetskim prvenstvima. Pet zaredom je već svjetski rekord. Nešto što nikome drugom nije uspjelo u proteklih šesnaest prvenstava.

Uz to je zadovoljstvo zbog pobjede veće jer je pobijeđen na papiru najveći suparnik za prvo mjesto u skupini, koje vodi izravno u četvrtfinale. Već nakon prve dvije četvrtine, kada je na semaforu pisalo: Hrvatska – SAD 7:3, Kobešćak je istaknuo: Što se nas tiče, sve izgleda dobro, i napad i obrana.

Nekadašnji reprezentativac, danas trener najbolje hrvatske momčadi te aktualnog europskog doprvaka, Jug Croatia osiguranja, i na kraju utakmice je bio sa svim zadovoljan.

- Sve je funkcioniralo odlično. Sve linije. Bili smo pokretljivi. Izgurali smo prvu liniju Amerikanaca. Bekovi su odradili odličan posao. Amerikanci su probali s ulaskom drugog centra, ali i to smo odlično zatvorili. U napadu šaroliko. Lijepo. Pozitivno – kazao je Kobešćak.

Hrvatska je kvalitetnija od SAD-a, koje nisu loša momčad bez obzira što su dosta izmijenili momčad u odnosu na Olimpijske igre (i tamo je Hrvatska na startu igrala sa SAD-om te dobila sa 7:5). U Riju smo nakon utakmice s njima bili zadovoljni samo pobjedom. Sad smo i igrom.

Xavi Garcia i Luka Lončar su 'izludili' Amerikance u Budimpešti. Garcia je četiri puta pogodio mrežu SAD-a, a tri puta 'pogodio' u dva metra Luku Lončara, koji je bio sjajno postavljen te potom neumoljiv. Lončar je također postigao četiri pogotka. Najljepši je bio njegov treći kada je okrenut leđima, šraubom pogodio za 8:3. Nije to bio jedini potez za prste polizat. Ne možemo ne spomenuti pogodak Mara Jokovića, kada je skinuo 'paučinu' iz gornjeg desnog kuta gola McQuin Barona, vratara SAD-a. Zatim pogodak Garcie za 11:5 kada je milimetarski točno prebacio Barona. Pamtit ćemo kako je prvi pogodak za Hrvatsku na SP-u postigao Ante Vukičević izjednačivši na 1:1. Hrvatska je nakon 0:1 napravila 5:0. Imala je četiri puta plus šest (9:3, 10:4, 11:5 i 12:6).

- Ne čudi igra Lončara i Garcie te Bijača. Stožerni su to naši igrači. Dolazak Garcie je veliki dobitak za našu reprezentaciju uz napomenu kako mi imamo boljeg Garciju. On je u posljednje vrijeme podigao svoju igru. Uvijek je bio sjajan u obrani, asistent, a sad ima i daleko veću realizaciju. Lončar je u zadnjem olimpijskom ciklusu ušao među najbolje centre svijeta. Sad je opet potvrdio kako je jedan od tri najbolja centra svijeta. Bijač je, to svi znaju, najbolji vratar svijeta – podvukao je Kobešćak.

Hrvatska u srijedu igra s Rusijom. U petak s Japanom zaključuje nastup u skupini. Potom bi trebala biti slobodna dok drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije skupina razigravaju za plasman među osam najboljih. Pripremati se za po mnogima najtežu utakmicu na velikim natjecanjima – četvrtfinale.

SKUPINA 'D', 1. KOLO: Hrvatska – SAD 12:7
BUDIMPEŠTA
Plivalište Alfred Hajós na Margaritinom otoku. Gledatelja 3000. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Severo (Italija).
HRVATSKA: Bijač (6 obrana), Macan, Fatović (1), Lončar (4), Joković (1), Buljubašić, Vukičević (2), Bušlje, Sukno, Krapić, Šetka, Garcia (4), Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
SAD: Baron (10 obrana), Hooper (1), Carniglia, Obert (1), Hallock, Cupido (2), Dunstan, Vavić (1), Bowen (2), Ramirez, Roelse, Irving, Holland. Izbornik: Dejan Udovičić.
Igrač više: Hrvatska 8/4, SAD 7/3
Četvrtine: 3:1, 4:2, 3:1, 2:3.

SEMAFOR
Skupina 'A':
Crna Gora - Kanada 8:8, Kazahstan - Brazil 2:6
Skupina 'B': Francuska - Italija 9:18, Australija - Mađarska 3:13
Skupina 'C': Španjolska - Grčka 7:8, Srbija - JAR 21:5
Skupina 'D': Hrvatska - SAD 12:7 Japan - Rusija 8:15

20. travanj 2024 09:24