StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

POČINJE LOV NA ŠESTU MEDALJU (U NIZU) Amerikanci prva prepreka

17. srpnja 2017. - 15:26

Nitko nije uspio osvojiti medalju na pet uzastopnih prvenstava osim hrvatske vaterpolske reprezentacije. Čak ni Mađarska, koja je s deset medalja najuspješnija reprezentacija prethodnih šesnaest Svjetskih prvenstava.

Hrvatska je rekordni niz počela u Melbourneu 2007. godine. Do tada joj je pobjedničko postolje bilo nemoguća misija, a prva medalja je bila najsjajnija – zlatna. Potom iduća tri prvenstva je gubila polufinale, a dobila utakmicu za broncu. Na zadnjem prvenstvu je izgubila finale od Srbije. Isto je bilo i prošle godine u finalu Olimpijskih igara u Riju.

Prva želja naših uoči 17. SP-a, koji se igra na lijepom plavom Dunavu, u Budimpešti, na legendarnom plivalištu na Margaretinom otoku, popraviti vlastiti rekord. Osvojiti šesti put u nizu medalju na SP-u. Druga želja je doći u priliku u finalu uzvratiti Srbiji za dva spomenuta poraza. Naravno, naši ništa ne bi imali protiv da uzvrate Srbiji i prije finala.

Međutim, o Srbiji, kao i o Mađarskoj, kojoj rastu akcije zbog domaćeg terena, zatim Italiji, Crnoj Gori, koje se također spominju kao mogući osvajači medalje, naši će razmišljati tek u završnom dijelu prvenstva. Okrenuti su sad skupini u kojoj su favoriti, a u kojoj su SAD, Rusija i Japan. Prvo mjesto u skupini vodi izravno u četvrtfinale. S druge i treće pozicije se treba razigravati za plasman među osam.

Na putu do prvog mjesta u skupini prvo stoje Amerikanci, koji su našima bili suparnici i na startu najvećeg prošlogodišnjeg natjecanja, Olimpijskih igara. U Riju su naši slavili sa 7:5. Ove godine dobili su tri od četiri utakmice na početku pripremama za SP, i to usred SAD-a. Potom i u Ruzi na završnom turniru Svjetske lige, i to u utakmici za broncu te prije neki dan na turniru u Italiji. Dakle, uspješniji su naši u zadnje vrijeme, a sve ovogodišnje pobjede su ostvarili bez kapetana Sandra Sukna, koji se oporavio od ozlijede te je u Budimpešti. Ipak, znaju naši kako znaju bljesnuti Amerikanci. Dovoljno se prisjetiti polufinala Svjetske lige u kojem su ispustili pobjedu protiv Srbije, kasnijeg pobjednika. Ne čudi što je i Dejan Savić, izbornik Srbije, aktualnog olimpijskog, svjetskog i europskog prvaka, pobjednika Svjetske lige i Svjetskog kupa, upozorio u najavi prvenstva: Uz nas su kandidati za medalju Mađari, Hrvati, Talijani i Crnogorci, a mislim kako Amerikanci mogu nekoga 'ugristi'. Amerikance je spomenuo kao moguće osvajače medalje i Alessandro Campagna, izbornik Italije.  Kad je tako, jasno je, naše već u 1. kolu čeka najvažnija utakmica u skupini 'D'. U njoj ćemo dobiti i odgovor na pitanje: kakav je Sukno nakon ozlijede?

Derbi 'D' skupine počinje u 18.50 sati.
 

Skupine i naših 13!
U skupini 'A' SP-a su Brazil, Kazahstan, Crna Gora i Kanada, u skupini 'B' Francuska, Italija, Australija i Mađarska, u skupini 'C' Španjolska, Grčka, Srbija i Južnoafrička Republika te u skupini 'D' Hrvatska, SAD, Japan i Rusija. Pobjednik skupine 'D' čeka u četvrtfinalu pobjednika ogleda u kojem će igrati treći iz 'A' i drugi iz 'B'. U osmini finala drugi iz skupine 'D' igra s trećim iz 'C', a treći iz 'D' protiv drugog iz 'C'. Hrvatska pod vodstvom Tucka na 17. SP-u igra u sastavu: Bijač, Macan, Fatović, Lončar, Joković, Buljubašić, Vukičević, Bušlje, Sukno, Krapić, Šetka, Garcia i Marcelić
 

20. travanj 2024 09:24