StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO/SVJETSKA LIGA

HRVATSKA NA POBJEDNIČKOM POSTOLJU Amerikanci su mogli samo gledati

25. lipnja 2017. - 18:15

Medalja je tu. Nova za hrvatski vaterpolo. Treća brončanog sjaja u Svjetskoj ligi, a ukupno šesta za našu reprezentaciju u natjecanju koje je jednom i osvojila (2012.). Ako bude krajem idućeg mjeseca i na pobjedničkom postolju Svjetskog prvenstva u Budimpešti, tada će biti pravog razloga za otvoriti šampanjac. Nastup u Ruzu na završnom turniru Svjetske lige bio je generalna proba uoči tog najvažnijeg natjecanja ove godine gdje smo dočekali potvrdu kako je Hrvatska sam vrh. Uz to je osvojila broncu bez prve violine, Sandra Sukna. Sad sve to, za nadati se sa Suknom, valja potvrditi u Budimpešte priželjkujući kako će tamo igrati ne pretposljednju utakmicu turnira, već posljednju.

Hrvatska je na završnom turniru Svjetske lige ostvarila pet pobjeda i samo jedan poraz, i to je izgubila na peterce u polufinalu od Italije nakon što je imala pobjedu u ruci, ali nije uspjela sačuvati loptu u svom posjedu te je 'Settebello' uspio izjednačiti i
ostaviti nas bez finala.

Tražeći pobjedu u utakmici za treće mjesto, utjehu za poraz u polufinalu, Hrvatska je protiv Amerikanaca krenula silovito i sjajno. Marko Macan je zaradio peterac u prvom napadu, koji je realizirao Anđelo Šetka. Potom smo zaustavili napad Amerikanaca nakon čega je sijevnula kontra koju je sjajno završio Xavi Garcia. Nakon niti minute igre 2:0 za naše. SAD je prvi pogodak postigao nakon dvije minute i 36 sekundi igre (Carniglia), ali na drugoj strani Hrvatska odmah vraća na plus dva (3:1/Andro Bušlje s igračem više), a nakon treće obrane Marka Bijača u 4. minuti imali smo 4:1 (Maro Joković). Nakon što smo se obranili s igračem manje, nova kontra naših, koju nije zaključio pogotkom Ante Vukičević (stativa je spasila Amerikance). Kad to nije prošlo, odmah smo ponovili isto, ali nije isto završilo. Anđelo Šetka je s istog mjesta precizan (5:1). U idućih osam minuta opet sjajna Hrvatska na čelu s Markom Bijačem te je pitanje pobjednika bilo riješeno (8:2 za naše na poluvremenu).

Prve dvije bronce Hrvatske je u Svjetskoj ligi osvojila u Nišu 2010. i Firenci 2011. godine. Zlatni smo bili u Almatyju 2012. Kada smo u finalu dobili Španjolsku, a srebrni u Podgorici 2009. te Bergamu 2015. godine kada smo čestitali Crnoj Gori odnosno Srbiji.

UTAKMICA ZA TREĆE MJESTO Hrvatska – SAD 10:4
RUZA Vodena palača. Gledatelja 500. Suci: Rafaele Colombo (Italija) i Benjamin Mercier (Francuska).
HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Macan, Petković (1), Lončar (1), Joković (2), Buljubašić, Vukičević, Bušlje (2), Fatović, Krapić, Šetka (3), Garcia (1), Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
SAD: Baron (2 obrane), Hooper (1), DeTrane, Obert, Hallock, Vavić, Dunstan, Carniglia (2), Bowen (1), Ramirez, Roelse, Irving, Holland (4 obrane). Izbornik: Dejan Udovičić.
Igrač više: Hrvatska 4/2, SAD 6/2
Peterci: Hrvatska 1/1
Četvrtine: 5:1, 3:1, 1:1, 1:1.

Utakmica za sedmo mjesto: Australija - Japan 11:4, utakmica za peto mjesto: Rusija - Kazahstan 11:4, finale: Srbija - Italija 10:9 (Italija je povela u finalu sa 4:0, imala pred kraj i vodstvo 9:8, ali s dva pogotka u nizu Srbija je uspjela obraniti naslov, točnije, osvojiti peti put u nizu, a ukupno deveti put Svjetsku ligu. Devet naslova je uzela u posljednjih jedanaest godina!).

26. travanj 2024 14:31