StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLSKI KLUB JUG CROATIA OSIGURANJE NOVI (STARI) PRVAK HRVATSKE

LUKŠA JAKOBUŠIĆ Želio bih da imamo konkurenciju, jer ona te tjera naprijed, ali nismo mi krivi što je nemamo!

18. svibnja 2017. - 10:58

Broji Jug CO trofeje i ne staje. Nanizao ih je osam. Prošle sezone uzeo svih pet, ove sve što se do danas moglo uzeti i igra krajem mjeseca za novi - naslov prvaka Europe. Uspije li i to, imat će priliku još jednom uzeti u jednoj sezoni svih pet (Superkup Europe).

- Sjetite se razgovora prije tri i pol godine, U tom trenutku nismo imali trofeja, imali smo dugovanja. Imali smo sušu. Što smo tada rekli, tj. koji nam je bio cilj? Želimo biti lider u vaterpolu! Da bi to bili prije svega treba biti sve posloženo u klubu. Oduvijek je Jug imao podršku Grada, građana Dubrovnika. Vaterpolo je prvi sport u Gradu. Ima status kakav ima košarka u Zadru te nogomet u Splitu, da ne idem sad šire. Ali za biti lider u svom sportu treba više. To smo htjeli. Sad s odmakom, kad bi napravili rezime, najtrofejniji smo sportski kolektiv u Hrvatskoj. U olimpijskoj godini, u kojoj smo osvojili svih pet trofeja, a što nitko nije uspio u povijesti hrvatskog sporta. Protivno svim statistikama i uzusima uspjeli smo za ovu sezonu ostaviti potpuno istu ekipu te smo s njom osvojili još tri trofeja u nizu. U sportu nakon takvih vrhunskih dostignuća dođe do pražnjenja na svim razinama kluba i do nekog samozadovoljstva, pada energije, koja zatim rezultira slabijim rezultatima u slijedećoj sezoni. Znajući za sve to, a to se i nama dogodilo 2002. godine, sezonu nakon trofejne 2001. godine nismo ništa osvojili, tj. obranili, svjesno smo ostavili potpuno istu ekipu i pogodili, govori predsjednik Juga Lukša Jakobušić te dodaje:

- Dan nakon osvojenog, tj. obranjenog naslova prvaka Hrvatske možemo reći kako smo ispunili sve ciljeve zacrtane za ovu sezonu. Osvojili smo dosad tri naslova, Kup Hrvatske, Regionalna liga i prvenstvo te se plasirali na Final Six Eurolige. Dodat ću još: da smo dosad samo ispunjavali ciljeve ne bi došli do ovoga danas. Uvijek smo gađali puno više nego što je u tom trenutku realno ili očekivano. Kako se kaže: Puno je veći problem ako postavite niske ciljeve i ispunite ih, nego velike i ne ostvarite ih.

S obzirom na snagu Juga, a činjenicu da je konkurencija slabija, bilo je za očekivati kako ćete osvojiti sva tri trofeja.

- Točno. Prvo bih želio reći kako je ova sezona specifična i drugačija od protekle. Prije svega jer smo prethodne sezone bili gladni trofeja, gadni i željni uspjeha, a konkurent nam je bio do tada nepobjedivi i financijski moćni riječki klub, Primorje. Iz te gladi dogodili su se svi uspjesi kluba. Ove godine odskačemo od svih. Ne zato što smo bolji nego lani, mi smo ostali isti, već zbog toga jer drugi ne samo da nisu napravili iskorak, nego su, nažalost, pošli nekoliko skalina niže. I u takvim okolnostima, konstelaciji snaga u Hrvatskoj i regiji, imali smo problema. Nije bilo lako zadržati motiviranost, uigranost tijekom  cijele sezone tako da su naše predstave u bazenu oscilirale. Međutim, nezapamćena je naša dominacija u svim finalima. To je bila demonstracija moći. Bili smo pravi u pravom trenutku. I sad ću vam nešto priznati. Osobno sam razočaran ovakvom situacijom. Imam dojam da bi drugi vaterpolo djelatnici opravdali svoj nerad, da bi bilo bolje, pa i za javnost, da mi smanjimo kao klub razinu očekivanja, djelovanja i da se igrački oslabimo kako bi sve to 'imalo smisla'. I sad dolazimo do onoga s početka priče. Čini mi se kako smo postali lideri po svemu, ne samo u hrvatskom vaterpolu, već se to vidi po svim relacijama u Europi. Dok u Europi imamo nekoliko ozbiljnih klubova, u Hrvatskoj nas nažalost nitko ne prati.

Kad jedan klub tako dominira, Cedevita u košarci, PPD Zagreb u rukometu, Vi u vaterpolu, to nije dobro.

- Ne samo da nije dobro, nego i postane dosadno. Unatoč našim uspjesima ne možemo biti zadovoljni s takvim stanjem. Želio bih da imamo konkurenciju, jer ona te tjera naprijed, ali nismo mi krivi što je nemamo.

Hoće li ova ekipa ostati na okupu? Kako će Jug CO izgledati iduće sezone?

- Naša veličina je u tome da vaterpolo klubovi u Europi, a ne samo u nas, čekaju i gledaju kako će Jug izgledati u sljedećoj sezoni. Na osnovu toga korigiraju svoje budžete i očekivanja. Na gore ili dole. Obzirom da nama završava sezona tek 27. svibnja, dozvolite da na to pitanje odgovorim nakon završetka sezone. U lipnju nas čeka izborna skupština kluba gdje ćemo definirati politiku kluba za iduće četiri godine. 

To su ti trenuci!
Ovo što se nama danas događa je ono što se događalo Hajduku sredinom 70-ih i početkom 80-ih, Jugoplastici 1989., 1990. I 1991…. to su ti trenuci vrhunskog sporta i zato su posebni te s vremenom dobivaju na sve većoj vrijednosti. To je nešto na što smo ponosni. Daj Bože da i ostali klubovi to dožive. Iskreno, ni jedan uspjeh u poslu, pa i neko osobno dostignuće, ne može se mjeriti s količinom sreće i emocija kad se postigne nešto što nadilazi osobne i kolektivne potencijale u sportu. To znaju samo oni koji su to doživjeli. Zato je sport poseban. To sam osjetio u Budimpešti kad smo osvojili naslov prvaka Europe!
 

Gruž centar hrvatskog vaterpola
Bazen u Gružu, pogotovo njegov vanjski izgled, ruglo je u centru Grada.

- Zamišljamo Gruž kao hram vaterpola. Objekt u kojem se mogu organizirati velika natjecanja, s trofejnom dvoranom i muzejom vaterpola koji bi dao dodatnu dimenziju klubu i Gradu. Dubrovnik može i treba biti centar vaterpola u Hrvatskoj, kamp za sve reprezentativne uvjete jer imao najbolje uvjete. Ono što nam ne ide u prilog je naša neambicioznost van Juga i Dubrovnika.

20. travanj 2024 01:28