StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVČANI U LOVU NA NASLOV VATERPOLSKOG PRVAKA FRANCUSKE

IGOR RAČUNICA I NIKOLA SUTIĆ SA STRASBOURGOM PIŠU POVIJEST 'Nikad nismo bili broj jedan u doigravaju!'

5. svibnja 2017. - 17:21

Strasbourg prvi na kraju ligaškog dijela prvenstva Francuske te, naravno, broj jedan u doigravanju za prvaka.

- Prvi put u povijesti od kad se igra doigravanje, dok klub u finalu nije igrao više od 40 godina – istaknut će Dubrovčanin Igor Računica. Sezonu je Računica počeo u bazenu. Bio je kapetan momčadi. Igrao je do Nove godine, a nakon toga je u 38. godini, usred sezone, zaključio bogatu igračku karijeru te prihvatio priliku da bude trener. Ne treba ga ni pitati što mu je najdraži uspjeh kada se zna kako je igrao na onom čuvenom Final fouru europske Lige prvaka u Gružu 2001. godine, u onoj čudesnoj atmosferi, koja će se teško ikad više ponoviti, a kada je Jug pobjedama protiv Bečeja i Olympiacosa osvojio naslov. Igor je još jednom bio s Jugom europski prvak. Otišao je iz Gruža nakon tog drugog naslova osvojenog 2006. godine. Prvo u Italiju, potom u Grčku pa u Sloveniju kad je Veselin Đuho bio trener Kopera. Vratio se nakon toga u Hrvatsku, ali ne u Juga, već je zaigrao za Solaris. Potom opet vanka. Opet Grčka, pa opet Italija i u ljeto 2013. prvi put pravac Francuska. Već druge sezone u Starsbourgu je dobio čast da bude kapetan, a u četvrtoj sezoni, koja je u tijeku, uslijedio je već spomenuti zbogom igranju i početak trenerske karijere. Na tom trenerskom početku spomenuti uspjeh.

- Naravno, kad s najbolje pozicije krećeš u doigravanje, ne bi bio presretan kad ne bi prvo odveo klub nakon više od 40 godina u finale - poželio je Računica.

- Sustav natjecanja u doigravanju nije kao u nas. Ne igra se na dvije pobjede u polufinalu odnosno na tri pobjede u finalu, već se igra klasičan kup. Dvije utakmice. Prva kod slabije plasiranog, uzvrat kod boljeg. Tko je bolji kad se zbroji rezultat u dvije utakmice, taj ide u finale odnosno u finalu osvaja naslov. Ovaj sustav natjecanja ti ne dozvoljava niti jedan loš dan.

Četiri najbolja igraju u doigravanju za prvaka. Strasbourg je uzeo jedinicu ispred Montpelliera, Marseille je bio treći,a  njih čeka u polufinalu doigravanja četvrta Olympic Nica, sudionik ovogodišnje Lige prvaka.

- Iza nas su ostala zvučnija imena u svijetu vaterpola, bogatiji klubovi, koji imaju više stranaca, veću tradiciju. Ugodno smo iznenadili sve, ali, kad sam usred sezone zaključio karijeru, a prihvatio ponudu vodstva kluba i postao trener, unatoč tome što smo bez mene ostali bez jednog igrača više u rotaciji, a nismo posegnuli za dovođenjem novog, vjerovao sam kako moji dojučerašnji suigrači mogu ostvariti baš dobar rezultat. Znao sam kako mogu dosta bolje.

Računica je bio kapetan zadnje dvije i pol sezone, ali i dalje je Dubrovčanin kapetan Strasbourga. Ulogu Računice preuzeo je još jedan 'mali iz Grada', Nikola Sutić (na slici Računica u sredini, na čelu, Nikola Sutić četvrti s desna).

- Nikola je vođa u bazenu. Četvorica smo iz Hrvatske u klubu. Marko Bratić iz Splita je tu kao i ja četiri godine. Sjajan. Ove sezone ponajbolji igrač i strijelac lige. Zatim tu je i David Babić iz Zagreba, koji je došao prije dvije sezone. Imao je problema s ozljedama. Mi smo uoči sezone ostali bez kvalitetnog igrača, francuskog reprezentativca, koji je karijeru nastavio u Italiji. Očekivalo se kako ćemo pasti, kako se nećemo moći nositi s najboljima, a na kraju ligaškog dijela mi prvi. Drugi imaju po šest, sedam, osam stranaca, više nego mi, međutim, ponavljam, prvi put smo mi prvi u ligi te broj jedan u doigravanju.

Strasbourg je u prvoj utakmici polufinala 13. svibnja gost Olympic Nice. Sedam dana poslije je uzvrat kod kuće. Marseille i Montpellier su suparnici u drugom polufinalu.

- U dvije utakmice bih dao 5, najviše 10 posto više izgleda Montpellieru i to samo iz razloga jer Marseille ima ove sezone velike probleme s ozljedama, a uz to je zbog nediscipline otjerao dvojicu igrača, a nije doveo zamjenu za njih. Međutim, sad razmišljamo samo o Olympic Nici. Ponavljam, treba biti pravi u svakoj utakmici u doigravanju. Nemamo pravo na niti jedan loš dan ukoliko želimo ispisati povijest kluba – zaključio je Računica.

26. travanj 2024 12:59