StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

JOSEF HROŠIK, PRVI STRIJELAC BELLEVUEA 'Za napad sam uvijek nalazio dodatnu snagu…'

25. ožujka 2017. - 00:14

U subotu, 25. ožujka, Josef Hrošik igra s Bellevueom za prvo mjesto u Prvoj 'B' hrvatskoj ligi. Dobije li dubrovački sastav u Gružu Sisciju (15 sati) u 9. kolu, eto slavlja. Dan poslije, u nedjelju, 26. ožujka, Slovak u Dubrovniku će svakako slaviti, i to svoj 36. rođendan. Hrošik je rođen u Košicama 26. ožujka 1981. godine.

U Dubrovnik je stigao u ljeto 2006. godine. Potpisao za Jug CO te u kapici broj dva tu ostao pune dvije sezone. Nakon toga je išao u Italiju i Grčku, ali srce je vuklo natrag. Oženio se s Romanom Capor krajem 2009. godine. Danas je ponosni otac troje djece.

- Ide vrijeme, ide. Ne možeš vjerovati kako je prošlo već više od deset godina.

U Juga je stigao kad je imao 25 godina. Danas jedanaest godina poslije opet je u Gružu te igra.

- Igram jer se ne osjećam loše i igrat ću dok mi se bude dalo. Sad manje treniram nego prošle godine, međutim, prošle godine sam želio nastupiti na Europskom prvenstvu u Beogradu te sam dosta više radio. Sad manje. Obitelj i posao su u prvom planu.

Prvi put je na velikom natjecanju nastupio 1999. godine. Slovačka je bila sudionik Europskog prvenstva u Firenci. Zatim je igrao na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine.  

- Bili smo zadnji u Sydneyju, ali smo bili daleko najmlađa ekipa. Prosjek niti 22 godine. Očekivao sam kako ćemo opet imati priliku igrati na Olimpijskim igrama te ostvariti zapažen plasman. To se, nažalost, nije dogodilo.

Igrao je na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki 2001., zatim u Barceloni 2003. godine. Osim u Firenci na Europskim prvenstvima u Budimpešti 2001., Kranju 2003., Beogradu 2006. i 2016. te Malagi 2008. godine.

- Nije nas bilo u Zagrebu 2010., zatim dvije godine poslije u Eindhovenu te 2014. u Budimpešti. Koliko nastupa za reprezentaciju? Ne znam, stvarno ne znam.... Bilo je godina kad smo igrali kvalifikacije, pripremne turnire, znalo se dogoditi da je iste godine europsko i svjetsko prvenstvo, kasnije je tu bila i Svjetska liga… Više od 15 godina sam bio u reprezentaciji. Ako smo godišnje odigrali najmanje 20-ak utakmica, recimo kako je to prosjek, to bi bilo 300 nastupa, međutim, ne znam točno. Ne bih sad želio 'ispalit', ali odigrao sam uistinu dosta, dosta utakmica za reprezentaciju Slovačke. Hoću li opet igrati? Ha, dolaze mladi, a ja nisam više tako mlad…

Hrošik je s klubovima osvajao naslov prvaka u Slovačkoj, Francuskoj, Australiji i Hrvatskoj.
 
- Da, u četiri države prvak. U Slovačkoj sam bio prvi s dva kluba, Novaky te Košice. U Francuskoj s Nicom, u Australiji s Fremantleom te u Hrvatskoj s Jugom.

Ipak, najveći klupski uspjeh mu nisu naslovi državnih prvaka već osvojen europski Superkup s Jugom 2006. te dva finala europske Lige prvaka, također s Jugom. U Milanu i Barceloni u finalu Final foura bolji je oba puta bio PRO Recco. U Milanu 2007. talijanski sastav je slavio s pogotkom razlike. U Barceloni godinu dana poslije u produžetku.  

- Dojma sam kako smo bliže naslovu prvaka Europe bili u Barceloni. Možda netko misli drugačije, ali ja sam takvog dojma…

Hrošik je u kišnoj Barceloni, utakmici koja je odigrana po nevjerojatnim uvjetima, gdje su svi, ne samo igrači u bazenu bili mokri do kože, bio strijelac pogotka s kojim je Jug CO nakon 8:11 izjednačio pet sekundi prije kraja četvrte četvrtine na 11:11 te izborio produžetak.

- Ha, netko je morao pucati. Toliko o tom pogotku. Bilo bi ljepše da smo pobijedili, a da ja nisam dao niti jedan pogodak, ali nismo…

U produžetku je Jug bio bez nekoliko udarnih igrača. Čak je u takvom sastavu i poveo u produžetku s 12:11. Alessandro Calcaterra je izjednačio na 12:12. Jug CO je imao napad u posljednjoj minuti produžetka. Nije uspio. Ostalo je još 20 sekundi za napad PRO Recca i kad su svi očekivali kako će o prvaku Europe odlučiti peterci digao se Norbert Madaras i pogodio.

- Madaras je bio dosta daleko u tom trenutku od gola. Je li trebalo u tom trenutku napraviti isključenja, gurnuti nakon prekršaja loptu od njega… Mislim da ne s obzirom na to gdje je bio Madaras, koliko je bio udaljen od gola. Šteta, baš šteta da je tako završilo.

Prošle godine u svojoj prvoj sezoni za Bellevue postigao je 53 pogotka i bio prvi strijelac Prve 'B' hrvatske lige. Ove godine je prvi strijelac Bellevuea s 13 pogodaka, ali ne i lige.

- Ove godine su tri kluba manje u ligi u odnosu na prošlu sezonu. Zatim, prošle godine sam trenirao svaki dan i bio odlično spreman. Ove godine ne. Ali, mogu još. Jednostavno volim vaterpolo i zbog toga sam još uvijek u bazenu. Mi stariji možemo pomoći mladim igračima, koji u ovoj Prvoj 'B' ligi mogu stjecati iskustvo, naučiti uz starije igrače. Njima je svaka utakmica i svaki trening koristan. Tako ja gledam na sve ovo. 

Hrošik je u bazenu više od 30 godina.

- Prvo sam plivao. Bio sam prvak Slovačke u plivanju u mlađim uzrastima. Najbolje sam plivao 200 i 400 slobodno. Potom vaterpolo. Imali smo dobru generaciju koja je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kairu 1999. bila četvrta. Nesretno smo izgubili utakmicu za treće mjesto od Italije.

U slovačkoj reprezentaciji je nosio kapicu s brojem 4.

- U Bellevueu lani je Toni Paskojević htio kapicu s brojem 4. Nisam imao ništa protiv te sam uzeo sedmicu. Nju sam nosio i u Nici, u Comu… U Juga sam bio broj dva. Kad sam mogao birati uzeo bih kapicu s brojem 4, 7 ili 11, ali ako je nekome više značilo igrati u kapici s tim brojevima, kažem, nije bilo problema.

Napad ili obrana?

- Ha, više sam volio igrati u napadu nego u obrani. Za napad sam uvijek nalazio dodatnu snagu…

Bellevue prvak Prve 'B' hrvatske lige?

- Osobno uoči sezone nisam bio opterećen s tim hoćemo li na kraju biti prvi, ali sad kad smo tako blizu učinit ćemo sve da uspijemo.

25. travanj 2024 00:35