StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO/ JUGAŠI (OBRANILI) KUP HRVATSKE

FESTA JUGAŠA U SLAVONIJI Ovo nitko nije uspio u povijesti hrvatskog sporta!

18. prosinca 2016. - 21:56

Od 1994. i prvog trofeja Kupa Hrvatske, kojeg su podigli u Zagrebu, Jugaši su trofej osvajali još u Splitu, Zadru, naravno, i u svom Gružu, a sad im je to uspjelo po prvi put u Slavoniji, točnije Slavonskom Brodu. Pamtit će se ovaj zadnji jer je s njim zaključena najuspješnija godina u povijesti kluba – svih pet trofeja. Nadmašena je 2006. godina iako su i tada Jugaši uzeli sve što se moglo uzeti (nije bilo Regionalne lige).

Hoće li to uspjeti na kraju, nije bilo dileme. Uvjerljivi protiv splitskog Jadrana u polufinalu, isto tako u finalu protiv zagrebačke Mladosti od koje su sad u Kupu Hrvatske uspješniji za četiri trofeja. Ovo je bio 12. Jugov Kup Hrvatske, a u 25. izdanja Mladost, koja je druga po uspješnosti, slavila je u osam. Bilo je ovo 11. finale Kupa Hrvatske između Juga i Mladosti (8:3 za Jug). Dubrovački klub je  samo četiri puta izostao iz odluke o pobjedniku Kupa Hrvatske (21 put u finalu u 25 izdanja).

Jug CO je prvi hrvatski klub u povijesti koji je uzeo svih pet trofeja u jednoj sezoni računajući sve loptačke sportove u obje konkurencije, muškoj i ženskoj, a obranom Kupa Hrvatske to isto ostvario i u jednoj kalendarskoj godini. Gruž je uzeo 57. trofej u svojoj povijesti, i to samo četiri dana nakon što je uzeo 56. (Jug CO je u srijedu osvojio u svom Gružu europski Superkup trijumfom protiv Brescie, pobjednika Eurokupa).

Finale: Jug CO je poveo s pogocima Josipa Vrlića s 2:0 nakon čega je Mladost uspjela postići prvi pogodak. Potom nova tri pogotka Jugaša za vodstvo 5:1. Nakon toga je Marko Bijač obranio peterac Luki Bukiću s kojim je Mladost mogla stići na dva pogotka zaostatka. Kaznio je to Paulo Obradović koju sekundu poslije na drugoj strani pogodivši za plus četiri (6:2). U idućem napadu Mladost je izborila igrača više i postigla treći pogodak. Jug CO je odgovorio sa 6:0. Mladost je tri sekunde prije kraja treće četvrtine uspjela prekinuti taj niz.

Jugov trener Vjeko Kobešćak je 4 minute i 12 sekundi prije kraja utakmice povukao Marka Bijača s vrata, poslao u igru Tonija Popadića. Gledatelji su tada velikim pljeskom nagradili Jugovog kapetana. Zapljeskali su mu i suigrači te čitav stručni stožer.

FINALE Jug CO – HAVK Mladost 14:6
SLAVONSKI BROD
Plivalište Vijuš. Gledatelja 650. Suci: Dragan Štampalija (Šibenik) i Nenad Periš (Split).
JUG CROATIA OSIGURANJE: Bijač (10 obrana), Macan, Fatović (3), Lončar (1), Joković (2), Garcia, Merčep, Ivanković, Pavličević, Perrone (3), Benić, Obradović (4), Popadić (2 obrane), Vrlić (3). Trener: Vjekoslav Kobešćak.
HAVK MLADOST: Marcelić, Bukić, Milaković (1), Zović, Biljaka, Brlečić, Vlahović (1), Lazić (1), Pavičić, Paškvalin, Valečić, Bašić (1), Vićan, Herceg (2). Trener: Ratko Štritof.
Igrač više: Jug CO 7/4, HAVK Mladost 10/3
Peterci: Jug CO 1/1, HAVK Mladost 1/0
Četvrtine: 4:1, 4:2, 4:1, 2:2.

24. travanj 2024 21:38