StoryEditorOCM
VaterpoloVATERPOLO

LENA ODLUČILA To se u Gružu nikad nije igralo!

8. studenog 2016. - 00:15

Jug Croatia osiguranje i Brescia su drugi put u povijesti suparnici u borbi za trofej pobjednika europskog Superkupa. Prvi put je to bilo prije deset godina, 2006. godine. Brescia je bila domaćin, a slavio je Jug CO s 12:8 (2:1, 4:5, 2:0, 4:2). Te večeri, bilo je to 20. prosinca 2006., Maro Joković je na sjeveru Italije postigao četiri pogotka, Miho Bošković tri, Josef Hrošik, Mile Smodlaka, Pavo Marković, Andro Bušlje i Elvis Fatović, koji je bio kapetan, po jedan. Frano Vićan je imao 11 obrana, još su igrali Đani Pecotić, Ognjen Kržić, Paulo Obradović, Nikša Dobud, Nikša Drobac i Davor Car pod vodstvom Emila Nikolića. Najefikasniji u redovima domaćina bio je Samir Barač s tri pogotka.

Jug je te godine osvojio prvenstvo Hrvatske, potom Euroligu, a tri dana nakon osvajanja europskog Superkupa donio je u Zagreb osam pogodaka viška iz prve utakmice finala Kupa Hrvatske. Poražen je u uzvratu od Mladosti s 10:9, ali je ukupnim rezultatom 22:15 osvojio novi trofej te godinu zaključio sa četiri, što mu nikad prije u njegovoj povijesti nije uspjelo, a i nikad poslije.

Ovaj put će Gruž biti domaćin odluke o pobjedniku europskog Superkupa, prvi put u povijesti, i to će se u Jugovom domu igrati u srijedu, 14. prosinca. LEN-a je prihvatila Jugovu kandidaturu, koja je bila bolja od drugih. Jugaši osvajanjem europskog Superkupa mogu ostvariti niz od pet različitih trofeja (Kup Hrvatske, Regionalna liga, prvenstvo Hrvatske, Eurolige te europski Superkup), što im nikad nije uspjelo, a ukoliko će četiri dana poslije ogleda u Gružu s Bresciom osvojiti novi trofej, točnije, obraniti naslov pobjednika Kupa Hrvatske (završni turnir se igra u Slavonskom Brodu 17. i 18. prosinca, tek se imaju odigrati kvalifikacije), nadmašiti će 2006. godinu. Naime, tada će u 2016. godini osvojiti pet trofeja (Regionalna liga, prvenstvo Hrvatske, Euroliga, europski Superkup i Kup Hrvatske).

Jug CO je do danas dva puta igrao za trofej pobjednika europskog Superkupa. Prvi put 1980. godine kada je prvi put osvojio naslov najboljeg u Europi. Izgubio je tada u Ljubljani od moskovskog CSK VMF, pobjednika Kupa pobjednika kupova Europe. Kad je Gruž drugi put bio najbolji u najjačem europskom klupskom natjecanju, bilo je to 2001. godine, nije se igralo za trofej pobjednika europskog Superkupa.

23. travanj 2024 15:14