StoryEditorOCM
TenisTENISKI DUBROVNIK DUD BOWL DO 13 GODINA

PASKO BAROVIĆ 'Naš san se ostvaruje!'

15. rujna 2017. - 11:42

Priča u Gospinom polju je počela 2014. godine. Tada je održan prvi Dubrovnik DUD Bowl, teniski turnir za djevojčice i dječake do 11 godina. Potom su se odlučili napraviti i turnir za uzrast do 13 godina. Kad su sve zbrojili, četiri izdanja turnira do 11 godina te protekla dva do 13 godina, na terenima u Gospinom polju igrali su mališani iz 46 država svijeta s pet kontinenata.

– Dubrovnik DUD Bowl je najbrže rastući turnir na svijetu – naglasio je Pasko Barović istaknuvši kako na Dubrovnik DUD Bowl do 13 godina, koji počinje u subotu, 16. rujna, dolaze po prvi put djeca iz Francuske, Mađarske, Malte te Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Francuska i Mađarska puno ulažu u posljednje vrijeme u mlađe. Bugarska je opet organizirala svoj pozivni turnir s kojeg najbolje šalje u Dubrovnik. Uglavnom, opet ćemo imati prvake iz nekoliko država. Opet će djeca našeg Tenis kluba Ragusa, kao i djeca drugih klubova s našeg područja, imati priliku te vjerujem da će je iskoristiti i puno naučiti igrajući protiv ponajboljih igrača iz drugih država – naglasio je Barović.

U Gospinom polju gledaju kako se organiziraju najveći svjetski turniri, Grand Slamovi, te na taj način žele organizirati i turnire za najmlađe.

– Samo tako možemo uspjeti. Budući su ocjene za organizaciju proteklih turnira odlične imamo u zadnje vrijeme upite izravno iz nacionalnih saveza da njihovi najbolji nastupe u Dubrovniku. Tako nas je početkom godine iz Argentine zvao izbornik njihove DAVIS Cup reprezentacije Daniel Oršanić, čiji je otac Hrvat. Dakle, izbornik reprezentacije koja je osvojila zadnje izdanje prestižnog natjecanja. Nažalost, kako se naš turnir poklapa ovaj put s kalendarom DAVIS Cupa, Argentina igra u ovom terminu s Kazahstanom, tako je otpala mogućnost da on dođe te dovede najbolje mlade Argentince već ove godine. Oršanić je najavio kako dolazi 2018. godine.

U Tenis centru Dubrovnik žele biti centar svjetskog tenisa za mlađe uzraste. Dubrovnik DUD Bowl je već sad turnir s najvećim nagradnim fondom u svijetu za uzrast do 11 i do 13 godina. Partner turnira je wimbledonski pobjednik Goran Ivanišević, kao budući mentor najboljih igračica i igrača turnira (kamp se održava od 20. do 24. rujna). Zatim tu je i IMG Bollettieri, najveća i i najpoznatija teniska akademija na svijetu (pobjednici dobivaju besplatno treniranje u akademiji) te tvrtka Yonex, svjetski poznati proizvođač teniske opreme, koja želi biti sponzor najboljih mladih svjetskih igrača te će ona nagraditi najbolje u Gospinom polju sa sponzorskim ugovorom.

– Nakon svega što smo napravili, pohvala koje smo dobili od sudionika, njihovih trenera i roditelja, mogu reći kako se naš san polako ostvaruje. Kategorije do 11 te do 13 godina dok mi s tim nismo počeli, nisu postojale u svijetu. Zatim, u što su se mogli uvjeriti svi koji su nastupili protekle tri godine, organiziramo događaje kako bi se ti mladi ljudi educirali o sportu, što on znači. Uvijek nam je bila želja, od prvog dana kad smo krenuli u ovaj projekt, da svim igračima, njihovim obiteljima i trenerima, njihovim teniskim savezima, Dubrovnik ostane u najljepšem sjećanju te da se jednog dana opet vrate na druge turnire, dosta jače, koje imamo u planu organizirati. Nama je želja da ovaj projekt jednog dana podignemo do turnira iz ATP ili WTA kalendara – naglasio je Barović.

Otvaranje Dubrovnik DUD Bowl-a do 13 godina je u subotu, 16. rujna u 17.30 sati. Završnica se igra u utorak, 19. rujna: polufinala počinju u 10, a finala u 16 sati.

18. travanj 2024 16:44