StoryEditorOCM
Strani nogometteške posljedice

Nevjerojatno, ali istinito; Španjolskoj zbog upletenosti u niz kontroverzi prijete izbacivanjem s Eura, ako…

Piše SPORT SD
29. travnja 2024. - 18:55

Španjolski nogometni savez je uoči Eura upleten u niz kontroverzi koje su privukle pozornost i FIFA-e i UEFA-e, prenosi tamošnji As.

Savez je pod istragom zbog korupcije, ali i zbog smjene bivšeg predsjednika Luisa Rubialesa, koji je "platio glavom" jer je poljubio igračicu tijekom ceremonije Svjetskog prvenstva za žene. Događaj je potresao svijet sporta, a potaknuo je i španjolsku vladu da osnuje odbor za nadzor rada Saveza.

FIFA i UEFA zatražile su pojašnjenja pravne osnove za imenovanje odbora, njegovog sastava, trajanja mandata, ovlasti i odnosa s izvršnim tijelima saveza. Odgovori trebaju biti dostavljeni do petka, a mogli bi odlučiti o sudbini Saveza.

Posljedice neadekvatnih odgovora mogu biti strašne. Španjolska riskira izbacivanje s nadolazećeg Europskog prvenstva, a španjolski klubovi mogli bi biti isključeni iz natjecanja UEFA-e. Osim toga, zajednička kandidatura Španjolske s Portugalom, Marokom i tri južnoameričke zemlje za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. također bi mogla biti ugrožena.

Ova situacija stavlja španjolski nogomet u kritičnu poziciju, gdje bi ishod istraga koje su u tijeku i vladine intervencije mogli imati dalekosežne učinke na državne sportske aranžmane.

Čini se nemoguće da bi Španjolska mogla biti izbačena s Europskog prvenstva i svi su uvjereni da će najstroža mjera biti izbjegnuta, ali FIFA i UEFA traže hitne odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 12:01