StoryEditorOCM
RukometZLATAN ZLATKO SARAČEVIĆ, TRENER RUKOMETAŠA DUBROVNIKA

Ako smanjimo tehničke greške, imamo šanse protiv Karlovca, ako ne, šanse su nam kao glinenom golubu da 'preživi' na Olimpijskim igrama!

Piše Tonči Vlašić Foto: Tonči Vlašić
30. rujna 2016. - 22:47

Kako ja u Dubrovniku? Ivo Dragić je nazvao te pitao jesam li za suradnju, jesam li voljan pomoći u zadnjih pet kola sezone. Kako sam ja trener u PPD Zagreb, i to druge momčadi, više nisam bio s prvom momčadi, trebala je dozvola kluba. Plus u ovoj priči je bio taj što je devet igrača te druge momčadi bilo na posudbi u Medveščaku, još par njih u Dubravi te nisam imao u tom trenutku obveza. I sad sam tu. Dogovorili smo se za ovih zadnjih pet utakmica sezone – tako je zborio Zlatko Zlatan Saračević nakon pobjede u Korčuli, svog uspješnog debija na klupi RKHM Dubrovnik. Bilo je to pred kraj prošle sezone (2015./16.). Nakon te utakmice, još na trajektu od Korčule do Orebića, na povratku u Dubrovnik, hrvatska rukometna legenda je isticala kako ima zadatak odvesti RKHM Dubrovnik u viši rang. Priznao je tada kako ga je iznenadio poziv iz Gospina polja.

- Ha, nakon poziva sam se pitao što ću u Dubrovniku jer znam, nije to sredina koja je baš poznata po rukometu. Ali, nakon razgovora s Dragićem doznao sam kako klub ima ambiciju i želju ići naprijed. I došao sam tu. Cijeli svijet plaća da dođe u Dubrovnik, a ja imam privilegiju da sam u jednom od najljepših gradova na svijetu i da tu radim.

Bio je zadovoljan s onim što je zatekao. Vide Vlahić, koji je do njegovog dolaska vodio momčad, a koji je potom njegova desna ruka, radio je, istaknuo je Saračević, jako kvalitetno i dobro. Najveći problem mu je u tom trenutku bio manjak igrača na vanjskim pozicijama, koji su bili ozljeđeni.

- Zatekao sam ekipu gdje su krila ok, gdje su vratari ok, gdje su pivoti ok, ali ekipu koja na vanjskim pozicijama ima trojica igrača. I tu je najveći problem, ali, što je, tu je. Trebamo se snaći – naglasio je.

Kad je dobio Korčulu, dočekao je uspjeh Solina protiv Biograda te je tada Dubrovnik sam odlučivao o svojoj sudbini.

- Ne gledam druge. Cilj je dobiti svih pet utakmica. Da, jedini plus je što sami odlučujemo nakon pobjede Solina protiv Biograda.

Dobio je potom izravnog konkurenta za plasman u veći rang kod kuće (Olimpiju). Zatim u Sinju Kamičak te prvaka, Solina kod kuće. Na kraju je išao u Kaštelu, ali sve je bilo jasno prije tog zadnjeg kola. Dubrovnik je uspio. Zadatak je bio izvršen.

Saračević je trener više od deset godina. Počeo je u Rijeci, 2003. kad je zaključio sjajnu igračku karijeru. Prvo tri godine trener u riječkom Zametu. Pa kratko izvan Hrvatske. Potom trener u Zadru gdje ima stan. Bio je dopredsjednik i trener Arbanasa. Prije dolaska u Dubrovnik radio je pet godina u Zagrebu gdje je bio trener treće ekipe, pa druge ekipe, pa pomoćnik u prvoj momčadi, prvo Dvoršeku, pa Vujoviću. Plus, bio je sukomentator na RTL-u, komentirao je utakmice hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima.

- Uživao sam kao igrač, a sad uživam kao trener. Kad si igrač, e tada se baviš sam sa sobom. Razmišljaš kako ćeš najbolje trenirati, kako ćeš se spremiti što bolje, a kad si trener, e tada imaš 16, 17, 18 ljudi, i zadatak ti je sve to uklopiti u jednu cjelinu. Ali, kod mene nema previše nervoze. Ha, kažu da su dva najstresnija posla na svijetu, biti trener i novinar, a zamisli, ja radim oba. Nije mi neki stres.

Kad je preuzeo RKHM Dubrovnik, i kad je nakon uspjeha, plasmana u veći rang odlučio ostati, znao je s kakvim će se problemima susresti pred početak nove sezone.

- Ovdje su sve amateri. Igrači rade. Konkretno, u Dalmacija kad ćeš raditi i zaradit ako nećeš ljeti. I zbog toga na jugu normalne pripreme ne počinju prije devetog mjeseca, sredine devetog, a tad je već kasno. Toga sam bio svjestan, a kad je tako, improvizacija je nužna. Kad si trener Zagreba ti znaš 15 dana unaprijed što ćeš raditi, možeš raditi te mikro cikluse. Ovdje, realno ne možeš. Možeš ujutro nešto pripremiti, a potom dođeš na trening, ali se ne pojavi onoliko igrača koliko si ti očekivao. Jedan te zove kako je morao ostati na poslu, drugom se dogodilo nešto drugo, i kad je tako, snađi se. Prilagodi se. Pazite, treba znat odraditi trening i s dvojicom, trojicom te s 15, 16 igrača. Ha, ja sam na treningu, pa tko dođe, dođe. Dobro, šalim se. Nije tako, srećom. Dečki se trude. Ima reda. Ima svega.

Dan uoči početka nove sezone i ogleda na startu s Karlovcem u Gospinom polju priznao je kako nije uspio promijeniti to što je znao.

- Imali smo jako kratko pripremno razdoblje jer je ovdje turistička sezona sve duža i duža Evo, već je 1. listopada, a igrači još uvijek rade. Kasno smo počeli i u zaostatku smo mjesec dana u odnosu na ostale momčadi i ono što sam ja htio. Malo je sve izgledalo bolje u zadnjih petnaestak dana. Tek sam sad u ponedjeljak imao cijeli sastav na treningu. Prvih petnaest dana priprema smo bili Davis kup (prevedeno čeriri, pet igrača), a sad imam 26 igrača na treningu – istaknuo je Saračević te nastavio u svom stilu.

- Dečki su preko ljeta radili i zaradili, a preko zime će se odmarati i usput trenirati.

Dodao je kako će za mjesec do dva Dubrovnik biti konkurentan ostalima.

- Sad nakon deset, petnaest ili dvadeset minuta nestane kisika i počneš bacat lopte po tribinama…. Znate, da smo odradili kako sam želio pripreme, bili na okupu i prvih mjesec dana, a ne samo zadnjih petnaest dana, sad bih rekao: Dođite, napunite dvoranu da ‘poderemo’ Karlovca. Ali, ako ne uspijemo sad, vjerujem kako ćemo uspjeti na početku drugog dijela sezone, kad budemo njihovi gosti – poželio je trener Dubrovnika unatoč tome što je nahvalio baš Karlovac. Prvi suparnik u novoj sezoni je za njega prvi favorit lige.

- Karlovac je klub velike tradicije, koji je ispao iz Premijer lige samo zbog reorganizacije, a objektivno to nije zaslužio. Cilj mu je vratiti se što prije u viši rang. Da, najkvalitetnija su ekipa lige s desetak jako dobrih juniorskih i kadetskih reprezentativaca. Zatim, u našoj ligi je tu Buzet, također bivši premijerligaš, kao i Karlovac profesionalna ekipa. Split je ozbiljna momčad puna talenta s fenomenalnim igračima, ali uvijek su u financijskim problemima. Što reći o Metkoviću? Pojam u hrvatskom rukometu. Čovjek koji se rodio u Metkoviću ako ne igra rukomet ili nije u Saboru, ne znam što radi – 'ispalio' je Saračević.

Spomenuo je i Zadar, Crikvenicu, koja je također bila premijerligaš. Kozalu, klub iz kojeg je 17-godišnji Halil Jaganjac pošao u europskog velikana, PSG. Na kraju o Dubrovniku uoči Karlovca.

- Nemoguće jer očekivati da igramo na visokom nivou svih 60 minuta jer fizički nismo toliko spremni, nismo stigli odraditi pripreme. Ali, neke stvari se mogu nadoknaditi ako postoji želja i volja, motiv te uz pomoć publike. Uglavnom, ako smanjimo tehničke greške, koje su pokazatelj nedostatka kondicije, onda imamo šanse. Ako ne, šanse su nam kao glinenom golubu da 'preživi' na Olimpijskim igrama. Međutim, pobijedili ili izgubili, idemo dalje, jer želimo biti sve bolji iz dana u dan. Ako sad ne uspijemo protiv Karlovca, sigurno ćemo ga dobiti u Karlovcu na startu drugog dijela sezone – naglasio je Saračević.

RKHM Dubrovnik i Karlovac u Gospinom polju igraju u subotu, 1. listopada s početkom u 16 sati.

20. travanj 2024 05:24