StoryEditorOCM
OstaloBODYBUILDING: 40-GODIŠNJI DUBROVČANIN NAKON 14 GODINA OPET NA NATJECANJU

JOŠKO JARAK 'Neće se na meni opet skupljat prašina!'

14. travnja 2017. - 17:40

Joško Jarak prvi u Beogradu, na Xplode Classic. Najbolji, uvjerljivo najbolji u svojoj kategoriji i to nakon što je punih četrnaest godina 40-godišnji Dubrovčanin 'skupljao prašinu'. Naime, toliko je prošlo od njegovog prvog i do jučer jedinog službenog nastupa.

- Trenirao sam, ali nisam nastupao. Da, 14 godina je prošlo od tog jedinog nastupa – potvrdio je Jarak. Te 2003. godine bio je drugi na prvenstvu Hrvatske u kategoriji preko 95 kilograma, a sad je uspjeh ostvario u kategoriji body classic, natjecatelji preko 180 centimetara.

- Te kategorije prije nije bilo – dodao je. Potom o nastupu nakon što je sa sebe 'otresao prašinu'.   

- Sve neki novi momci. Mlađi. Meni nepoznati, a kako ću ih znati kad me nije bilo na pozornici 14 godina. Međutim, bio sam stvarno dosta bolji, uvjerljivo pobijedio, a pošto je bila nagrada za apsolutnog pobjednika natjecanja, nagrada je bila plaćen put na Arnold Classic Europe u Madridu i 1000 eura (to natjecanje je pod pokroviteljstvom Arnolda Schwarzenegera, najbolji potom idu u profesionalce), tako sam nastupio i u njoj kao pobjednik svoje kategorije. Nekoliko su se minuta su se razmišljali, jesam li ja zaslužio ukupnu pobjedu. Na kraju nisam proglašen ukupnim pobjednikom, ali sama činjenica kako sam bio tako blizu toga čini me zadovoljnim pogotovo jer je meni nastup u Beogradu bio generalna proba pred za mene najvažnije natjecanje – državno prvenstvo, koje je 22. travnja u Zagrebu.

Priča Jarak kako je 'dovoljno patio' proteklih nekoliko mjeseci, kako se 'ubio' da bi bio danas spreman.

- Pošto sam morao skidati previše kilograma, morao sam držati keto dijetu, tj. ketogenu dijetu, a to znači uzimati vrlo malo ugljikohidrata. Samo 20 do 30 grama dnevno. U zadnje vrijeme sam jeo kilo brokule i kilo piletine, a na kraju je to bilo još manje kuhane piletine, oko 750 grama. Znate, moro sam se spustiti sa 128 kilograma i na kraju sam na vaganju imao 97,5 kilograma. Da, bilo je to baš paćenje, a dijeta nije bila jedino iskušenje na putu. Znao sam raditi i po tri aerobna treninga dnevno te samo jedan težinski. Za raditi dva težinska treninga u teretani je trebalo više energije, a pošto sam bio na malo ugljikohidrata, to nisam mogao… Bilo je dana kada sam radio i četiri kardio treninga, a to vam je minuta brzog trčanja, minuta hoda. Nivo energije na ovakvoj dijeti je baš nizak. Samo jednom tjedno bi se punio ugljikohidratima, nedjeljom bih jeo više. U suprotnom ne bih mogao funkcionirati. Mozak ostaje bez glikogena, zapada se u neko čudno stanje, više je zadnjih mjesec dana bila psihička nego fizička snaga. Totalno am bio potrošen. Hahaha, nekad nisam znao jesam li stigao na trening ili sam ga završio pa mogu doma. Ali, sve je prošlo u najboljem redu. Nakon toga je uslijedilo pražnjenje glikogena i dehidracija. Na dehidraciji sam bio na rubu. Bio sam na kraju falio. Umjesto dvije litre vode popio sam samo litru. Čuo sam se na mobitel s prijateljicom, koja mi je rekla: 'Ja imam 45 kilograma i pijem litru vode, ti s obzirom na težinu slobodno možeš dvije litre'. Nakon toga sam uzeo još litru vode te se uspio 'izvući' uoči nastupa. Sad nakon nastupa sam uvidio koje su sve bile greške u pripremi za to natjecanje te ćemo to ispraviti za državno. Ne smijem jesti suho voće, zatim, previše sam se prepao u nastojanju da imam manje od sto kilograma te sam na kraju previše skinuo kila. Mogu imati dva kila više…

Počeo je s pripremama 1. studenoga prošle godine. Jedanaesti, dvanaesti, prvi, drugi, treći, te pola četvrtog mjeseca… Više od pet mjeseci rada.  

- Prvo sam radio masu, a kad sam se odlučio na skidanje kilograma, jer ne bih mogao uspjeti ako idem na masu, nisam ja takav, dijeta je trajala deset, dvanaest tjedana. Puno više truda sam uložio nego za svoje prvo natjecanje prije 14 godina. Veselim se sad nastupu u Zagrebu, to je, ponavljam, glavni cilj. U teretani je trebalo raditi svaku mišićnu grupu posebno, jedan dan noge, drugi dan samo kvadriceps, treći dan leđa, četvrti dan grudi, peti dan ramena i zadnju ložu… Morao sam odvojiti gornji od donjeg dijela tijela, a noge su mi bile lošije te je tu trebalo više raditi. Ukratko, svaki dan jedna mišićna grupa, pet do šest puta tjedno, kad sam bio baš prazan, onda bih odmorio, a kardio sam radio svaki dan jer sam morao skinuti kila. Nitko nije vjerovao da ću u tome uspjeti. Dosta ljudi se podsmjehivalo, a ja sam bio uvjeren kako hoću jer sam par puta prirodno dolazio na sto kilograma. Jest bilo teško, ali sam na kraju uspio.

Ivica Lang mu je bio pomoć cijelo vrijeme. Jarak je trenirao, a kod koga drugog nego kod Miše Sambraila u Mandaljeni. Savjeta mu nije nedostajalo. Ana Obradović Skračić je 'krivac' za bojanje…  

- Mnogi su pomogli. Nema se tu što dodati nego svima reći hvala. Ukoliko budem prvi u Zagrebu, okušat ću se i na prvenstvu Balkana.

Razmišlja Jarak već i o idućoj godini. Kaže, neće se opet na meni 'skupljat prašina'.

24. travanj 2024 06:17