StoryEditorOCM
NogometZIMSKI NOGOMETNI PRIJELAZNI ROK

MILINA JE BRANIT ZA ŽUPU DUBROVAČKU Tko brani za četvrtoligaša iz Čibače, taj ide u Europu i Prvu ligu!

Piše i snimio: Tonči Vlašić
6. siječnja 2018. - 23:34

Iz hrvatskog četvrtoligaša - odeš vanka, i to u Prvu ligu! Ako vrijediš, i to se može, a Antoni Milina, 27-godišnji Splićanin, koji je bio vratar Župe dubrovačke, vrijedi. Dokazao se prošle sezone, i protekle polusezone, a i prije toga. Prošle sezone je bio najbolji vratar Prve županijske lige, jedan od najzaslužnijih za trijumf Župe dubrovačke, a u prvom dijelu nove sezone, nakon koje je momčad iz Čibače opet u samom vrhu, opet je bio više nego dobar.

Prošle sezone Milina se upisao i u strijelce kad je u Smokvici protiv Jadrana 1929. naciljao sa svog radnog mjesta gol domaćina, pogodio preko cijelog terena, i to mu nije bilo prvi put da je pogodio s gola na gol. Uspio je to i u dresu Primorca 1929. iz Stobreča, i to u Blatu, na Zlinju. Njegov pogodak odlučio je pobjednika, donio tri boda, a BŠK Zmaj ostavio kod kuće praznih ruku.

Milina je karijeru počeo među vratnicama u Uskoku iz Klisa, zatim branio vrata Vala te Kamen Ingrada kad je klub iz Velike bio velik, igrao u Prvoj hrvatskoj ligi. Potom ga je Tonći Martić odveo u u Belgiju gdje je potpisao ugovor s prvoligašem Mouscroneom. Nakon šest mjeseci je otišao u Španjolsku. Bio dvije sezone član drugoligaša Cadiza. Kad je klub 2010. ispao u Treću ligu, a kako Hrvatska nije tada bila u Europskoj uniji, po zakonu stranci nisu mogli igrati u Trećoj ligi, raskinuo je ugovor. Vratio se u Hrvatsku. Igrao u Drugoj ligi (Imotski), Trećoj ligi (Primorac 1929. Stobreč, BŠK Zmaj, s Valom bio prvak…) te od ljeta 2016. do ove zime u Župi dubrovačkoj.

- Pitaju me mnogi, zašto Župa dubrovačka, tj. zašto u četvrti rang? Zvao me je iz Župe dubrovačke Zoran Milić, koji je fer i konkretan. To isto mi je rekao Darko Franić, koji je branio prethodno za Župu. Imao sam neke opcije za igrati Drugu ligu, ali tamo su profesionalne obveze, a amaterska primanja. Moram spomenut kako sam počeo raditi. Tako da, tko ponudi bolje uvjete, to sam prihvatio. Sa Župom dubrovačkom je dogovor, dođem na utakmicu, a treniram u Splitu. Sa mnom radi Vinko Malenica, trener vratara. Znamo otići na pomoćno splitovo igralište, skoknemo i do Imotskog na trening. Uglavnom, snađem se. To što sam sad u Župi, ne znači kako sam bez ambicija. Možda se otvori opet kakva prilika – istaknuo je Milina kad su se mnogi čudili što je jedan tako dobar vratar završio u klubu četvrtog ranga.

Milini se sad opet otvorila nova prilika. Poziv iz Bugarske je prihvatio. Idućih godinu dana ugovorom je vezan za Lokomotiv iz Plovdiva čiji je trener Bruno Akrapović. Lokomotiv je nakon prvog dijela sezone deveti u Prvoj bugarskoj nogometnoj ligi u konkurenciji 14 klubova, sa šest bodova manje od šestog Vereya, koji drži posljednje mjesto koje vodi u doigravanje za prvaka.

Zanimljivo, sa čime se rijetko koji hrvatski četvrtoligaš može pohvaliti: i Milinin prethodnik na vratima Župe dubrovačke, Darko Franić, iz dresa kluba s Tarantele otišao je vanka, izvan granica Lijepe naše (Island), i to također u prvoligaški klub (FC Fylkir). Zbog svega će biti sad zanimljivo pratiti što će biti s idućim prvim vratarom Župe dubrovačke.

26. travanj 2024 08:32