StoryEditorOCM
KošarkaSTARTA JEDINSTVENA HRVATSKA KOŠARKAŠKA LIGA KADETA

Pero Jejina: 'Osnovni zadatak trenera mlađih uzrasta je razvijati igrača!'

Piše i snimio: Tonči Vlašić
12. siječnja 2018. - 08:40

Kadeti Košarkaškog kluba Dubrovnika izborili su kroz kvalifikacije mjesto među deset najboljih u državi, koji će igrati u prvom izdanju Jedinstvene Hrvatske lige koja počinje ovog petka. Dubrovnik je gost Dubrave u Zagrebu, a 24 sata poslije igra protiv Cibone.

– Još jedna potvrda kako se u Dubrovniku jako dobro radi s mlađim uzrastima, a sve se radi s ciljem kako bi sutra imali igrače za prvu momčad – rekao je Pero Jejina, bivši igrač, a posljednjih dvadeset i nešto godina trener dubrovačkog kluba.

– Rezultati mlađih su iznad očekivanja, jer ako igraš protiv jednog Zadra, Šibenika, Splita, da ne spominjem Cibonu i Cedevitu, i nosiš se ravnopravno s njima, onda je s obzirom na naše uvjete, to izvanredno. Kadetska momčad Dubrovnika je jedna dobra generacija, koju treba ispratiti do kraja. U svakoj generaciji imamo po jednog reprezentativca, dakle, imamo kvalitetu s tim da želimo još više proširiti bazu. Mali smo grad, najveći problem ove generacije je visina te ako se pojavi viši igrač, kao i netko tko je kvalitetniji, taj odmah odlazi u druge, veće košarkaške sredine. Što se tiče ove generacije, nadam se, da će se, kao i prošle sezone, plasirati na Final four. Prije dvije sezone smo dijelili peto mjesto, prošle bili među četiri najbolja u državi. Dakle, išli smo korak po korak naprijed. Problem nam predstavlja novi sustav natjecanja. Ne igra se više turnirski. Dok drugima treba u većini slučajeva dva, tri, četiri sata za gostovanja, nama su gotovo sva putovanja naporna putovanja nakon kojih, u većini slučajeva, isti dan imamo igrati utakmicu. S obzirom da je riječ o djeci, to iziskuje veliki napor – podvukao je trener Dubrovnika.

Istaknuo je činjenicu kako već četiri, pet igrača kadetske momčadi participira u prvoj momčadi kluba.

– Da, a jedan do dva igraju dosta. Oni tu stječu iskustvo igranja u južnoj skupini Druge hrvatske lige. Igraju protiv starijih, fizički jačih, da mogu sutra se nositi sa svojom generacijom, povući ostale da se napravi što bolji rezultat.
Pokupili pohvale za igru

Dubrovnik je prošle sezone bio na korak do medalje i pobjedničkog postolja. Opet je momčad trenera Pera Jejine pokupila sve pohvale za igru. Suparnički treneri su isticali: Dubrovnik igra najljepšu košarku.

– Pokušavamo igrati školski. Znamo što je košarka. Košarka ne smije biti u ovom uzrastu zauzdana šablonima. Mora se igrati jedan na jedan, kontranapad, one najosnovnije košarkaške stvari. Ostale stvari dolaze poslije u starijim uzrastima. Što manje taktike, što više razvijanje individualne tehnike, razmišljanja, razvijanja kolektivnog duha. Greška je juriti rezultat, pogotovo to rade veliki klubovi. Osnovni zadatak trenera mlađih uzrasta je razvijati igrača. Igranje zona nije razvijanje igrača. Igrač se mora igrati, zabaviti se s loptom, da nađe rješenje jedan na jedan, dva na dva, prodorom, šutom i ostalim osnovnim stvarima, a iz toga ispada najljepša košarka. Kad netko od naših najjačih klubova protiv nas zaigra zonu, ja to smatram našom pobjedom – naglasio je Jejina.

– Raspored nam je težak. Prvo dva gostovanja, Dubrava i Cibona. Potom nam dolazi Split, doprvak. Bit će teško zbog putovanja, ali zbog djece jedinstvena liga je velika stvar. Ona je super za svu djecu, kako našu, ttako i ostalu - zaključio je trener Dubrovnika.

Imaju se na koga ugledati!
Moramo biti svjesni da najbolji i ekstra kvalitetni moraju ići iz Dubrovnika, jer u Dubrovniku ne mogu imati uvjete kakve imaju u velikim sredinama, prvenstveno tu mislim na veliki broj utakmica, uz to jakih i kvalitetnih utakmica, a što je potrebno da se igrač razvije. Svjesni smo da je to tako i zbog toga moramo raditi na tome da se razviju i ostali igrači, koji su danas drugi, treći, peti u ekipi, da i oni postignu kvalitet i budu sutra baza naše prve momčad. Nama je drago da se naša djeca mogu ugledati i vidjeti mladiće, koji su ponikli u našem klubu, a koji danas igraju u Euroligi, NBA ligi te da pružaju vrhunske utakmice. To je njima motiv više. Govori im kako se i iz Dubrovnika može daleko dogurati – istaknuo je Jejina

TOP 10
Dubrovniku su suparnici u Jedinstvenoj ligi Dubrava, Cibona, Split, Slavonski Brod 1946., Pazin, Cedevita, FSV, Bjelovar i Zadar.

23. travanj 2024 13:05