Sport Košarka

DUBROVAČKI VJESNIK NA EUROBASKETU U RUMUNJSKOJ

POBJEDA MAĐARSKE NA EUROBASKETU NAKON 48 GODINA Stojan Ivković u suzama: Pamtit ću Cluj 2017. godine!

DUBROVAČKI VJESNIK NA EUROBASKETU U RUMUNJSKOJ

CLUJ Tekst i slike: Tonči Vlašić

Ja sam 1968. godine preselio s roditeljima iz rodnog Dubrovnika u Kotor jer je otac dobio tamo posao, a godinu poslije, 1969. godine, Mađarska je ostvarila zadnju pobjedu na Eurobasketu. Bilo je to u Italiji protiv Švedske. Dakle, imao sam tri godine kad je Mađarska ostvarila tu zadnju pobjedu, a sad imam 51. Ha,ha, ne sjećam te pobjede Mađarske 1969., nisam bio u Italiji na tom Eurobasketu, ali ću ovu pobjedu u Cluju 2017. pamtit – rekao je Stojan Ivković, rođeni Dubrovčanin, izbornik Mađarske nakon 85:73 pobjede protiv Češke u 3. kolu skupine 'C'.

Mađarska je u prva dva kola izgubila, kako on voli reći, prvo od Hrvatske odakle mu je majka, a potom od Crne Gore u kojoj je živio od druge godine. Nakon trijumfa protiv Češke, kojeg je Mađarska na završnicama EP-a čekala 48 godina, nije skrivao emocije. Okupio je po završetku utakmice suradnike i igrače na centru. Stali su jedan do drugoga. Zagrljeni. Okrenuti prema navijačima. Na njegov znak su svi zapjevali mađarsku himnu. Potekle su i suze.

Igor Ćurković iz Splita, koji radi za FIBA će dodati kako je tako bilo i u kvalifikacijama za Eurobasket u kojima je Mađarska s Ivkovićem imala čistih 6/0 te izborila nakon 18 godina plasman na Eurobasket.

Mađarska je pobjedom protiv Češke uoči zadnja dva kola u skupini u igri da se plasira u osminu finala, među četiri najbolja u skupini. Ukoliko u utorak dobije domaćina, Rumunjsku, a Češka ne dobije Crnu Goru, Ivković ide sa svojom momčadi u Istanbul na završnicu.

- Ne znam hoćemo li uspjeti, ali znam da će moji igrači ostaviti srce na parketu - rekao je Ivković ne skrivajući suze u očima nakon što je Mađarska pod njegovim vodstvom ostvarila pobjedu na Eurobasketu nakon 48 godina. 

Naslovnica Košarka

Najčitanije

Najnovije

ŠPANJOLSKA Marinović strijelac, ali...

ŠPANJOLSKA Marinović strijelac, ali...
ElPozo Murcia za koju igra hrvatski reprezentativac iz Mokošice, Dario Marinović,pobjedom je započela novu sezon...
ŠPANJOLSKA Marinović strijelac, ali...