StoryEditorOCM
KošarkaDOIGRAVANJE ZA KOŠARKAŠKOG PRVAKA ITALIJE

VENECIJA SLAVI DUBROVČANINA Na krilima Perića Umana Reyer Venezia nakon 74 godine stigla na korak do trećeg naslova prvaka!

6. lipnja 2017. - 00:58

Umana Reyer Venezia Hrvoja Perića je prvi put u finalu doigravanja za prvaka Italije. Ostvarila je tri pobjede za redom, i to nakon što je Avelino imao vodstvo 2:1 u pobjedama i četvrtu utakmicu kod kuće. Nije uspio Avelino. Krivac je, s obzirom na brojke, upravo Dubrovčanin.

Avelino je u šestoj utakmici polufinala, u kojoj je jurio kod kuće pobjedu kako bi izborio majstoricu u Veneciji, dobio prvu četvrtinu s 24:21, a u drugoj četvrtini čak 31 koš Umana Reyer Venezie, koja je na poluvremenu imala 9 koševa viška. Pogodila je Umana Reyer Venezia čak 10 trica u prvom poluvremenu. Od ta 52 koša najviše je ubacio Perić – 15! Bio je tada jedini igrač utakmice s dvoznamenkastim učinkom u napadu. Pogodio je u 15 minuta, koliko je igrao u prvom poluvremenu, 6 od 11 šuteva iz igre od čega 3 od 5 za tricu! Plus, imao je dva sjajna dodavanja. Ne čudi što ga je režiser prijenosa imao u kadru kada su igrači išli prema svlačionici na odmor.

I na službenoj stranici talijanske lige nakon druge četvrtine slike Dubrovčanina.

U nastavku – nastavak dominacije Umana Reyere Venezie, i nastavak sjajne igre 31-godišnjeg Dubrovčanina, koji je zbog treće osobne pogreške izašao sredinom treće četvrtine iz igre. Domaćin je sa 7:0 stigao od minus 16 do zaostatka koji je imao na poluvremenu. Međutim, u samoj završnici treće četvrtine ponovno sjajni gosti koji su u zadnju četvrtinu ušli s plus 14. Nekoliko puta u prijenosu utakmice televizijski komentator je istaknuo: 'Perić i ekipa', potom kad je Dubrovčanin pogodio tricu za plus 11 u trećoj četvrtini (75:64) naglasio je: 'Zapamtit će Avelino Perića'. U završnici utakmice Avelino je zaprijetio. Dvije minute prije kraja stigao je na samo pet koševa zaostatka (71:76), ali Umana Reyer Venezia je s nova dva ubačaja iz igre, naravno, jedan od ta dva je ubacio Perić, opet pobjegla. Ipak, ne predaje se domaćin, koji stiže na samo minus tri i ima napad. Logan je imao zicer, lopta nije ušla, skočio je tada najviše Perić i pokupio loptu, a potom na drugoj strani terena sjajno asistirao Ejimu za plus pet (83:78). Šest sekundi prije kraja Haynes je pogodio jedno slobodno bacanje s kojim je Umana Reyer Venezia povela 84:80. Domaćin je sekundu i 14 stotinki pogodio tricu za 83:84. Gosti su nakon minute odmora znali sačuvati loptu dok se nije oglasia sirena te označila kraj utakmice.

Perić je utakmicu zaključio s 21 košem, 2 skoka i 4 asistencije. Bio je prvi strijelac utakmice. 

Protivnik u finalu sastavu iz Venecije nije branitelj naslova i broj jedan u doigravanju, EA7 Emporio Armani Milano, već Trento, koji je bio četvrti u ligaškom dijelu, a koji je prvog favorita izbacio sa 4:1. Prve dvije utakmice finala, 10. i 12. lipnja, igraju se u domu Umana Reyer Venezie, koja je bila prvak dva puta, 1942. i 1943. godine. Na novi naslov čeka pune 74 godine!

20. travanj 2024 15:11