StoryEditorOCM
KošarkaNAJBOLJA IGRAČICA DRŽAVNOG PRVENSTVA ZA DJEVOJČICE DO 11 GODINA U MINI KOŠARCI

ELLA MAJSTOR(OVIĆ) Ragusa je gubila 20 razlike, a onda je ušla... postigla je 52 koša za pobjedu 56:53!

23. svibnja 2017. - 14:30

Mamu Almu, kad je bila peti razred osnovne škole, nisu htjeli primiti na košarku.
Još je rano – rekli su joj. Trebala je zbog toga čekati, i č
- ekala je još dvije godine. S trinaest je odradila prvi trening.

Ni tada za moju generaciju nije bilo natjecanja već smo igrale protiv starijih, a Ella s 11 godina iza sebe ima nekoliko natjecanja u svom uzrastu – usporedila je sebe sa svojom starijom kćeri. I njezina mlađa kćer Una također trenira košarku. I dok je Ella s majkom te tatom Ivanom, bivšim rukometašem razgovarala za Slobodnu, evo i Une da reče kako je ona bila drugi strijelac protiv Podravca u toj utakmici odluke o tome tko će biti prvak Hrvatske u mini košarci za djevojčice do 11 godina.
Una je dvije godine i devet mjeseci mlađa od Elle. Njezin zadatak je, rekla je mama, prevesti loptu u polovicu suparnika. Mala je i dosta mlađa, ali spretna. Na državnom je bilo natjecanje tko će prije prevesti loptu preko terena, i to je Una napravila najbolje.

- Ella je vukla, a ostale su je pratile – uključila se u razgovor i Cvetana Matić, nekadašnja reprezentativka bivše države, koja s mamom od Elle i Une vodi brigu o školi košarke Ženskog košarkaškog kluba Ragusa. Alma i Cvetana su kao trenerice potpisale prvu zlatnu medalju mlađih uzrasta dubrovačkog kluba na državnim prvenstvima.

- Mama je rekla, prije nego smo krenule na put, na državno, da se zabavimo. Ako što napravimo, super. Nismo znale suparnice. Trenirali smo dosta čitave sezone – otkriva Ella što je i kako je bilo prije nastupa na prvom državnom prvenstvu u mini košarci.

- Kad smo promislile da bi mogle biti prve? Ha, tek kad smo dobili i zagrebačku Croatiju u zadnjoj utakmici – rekla je, potom još više razvukla osmijeh na licu te slegnula ramenima. Pogledala prema mami te upitala: Je li tako?

- Podravec je bio domaćin i kao takav prvi favorit. Svi su govorili uoči utakmice s njima kako je Ella super, ali da oni imaju širinu – uključila se mama (i trenerica) Majstorović u razgovor. Dodala kako su pravila natjecanja takva da jedna igračica može igrati samo dvije četvrtine. Ella je igrala prvu i zadnju četvrtinu, dakle, prvih sedam i zadnjih sedam minuta utakmice. Uoči zadnje četvrtine, naglašava Alma, Podravec je imao 20 koševa prednosti.

- I onda je Ella igrala – sad je mama razvukla osmijeh i pogledala prema starijoj kćeri.

- Postigla sam 25 koševa u zadnjoj četvrtini, ukupno 52 u toj utakmici – trebalo je vidjeti taj osmijeh nakon što je Ella iznijela taj podatak, a još je više blistala kad je mama dodala kako je utakmica završila 56:53 za Ragusu!

- I ja sam postigla dva koša -  opet se pohvalila mlađa Una. I kad je tako, nema druge nego priznati kako je obitelj Majstorović to majstorski odradila protiv Podravca. Postigla je sama više koševa od domaćina – 54:53.

Ella je bila prvi strijelac prvenstva sa 140 koševa u četiri utakmice, tj. s prosjekom od 35 koševa po utakmici uz napomenu kako igra, tj. može igrati samo pola utakmice, točnije, 14 minuta. Naravno, izabrana je za MVP prvenstva. Uz to je pokupila i nagradu za najbolju igračicu All Star utakmice, koja je odigrana u sklopu završnice prvenstva.

- Mi smo dobile svih devet utakmica ove godine. Prvo smo bile prve u kvalifikacijama za regionalno prvenstvo, a nakon toga prve i na prvenstvu Dalmacije. Na državnom su bile tri skupine s po tri ekipe. Trebalo je biti prvi u skupini za igrati za poredak od prvog do trećeg mjesta – napomenula je Ella.

I kad su bile prve u skupini, bilo je jasno kako Ragusa ima medalju s državnog. Pitanje je nakon toga bilo kojeg će sjaja biti.

- Kad smo izborile prvo mjesto u skupini već tada je bila festa. Neke su već tada počele plakati od sreće jer smo osigurale medalju. Podravec je dobio Croatiju sa 40 razlike, a kad smo mi dobile Podravec, e onda smo očekivali kako bi mogli biti prvi. I dobili smo i Croatiju – priča Ella.

Koša nema u stanu obitelji Majstorović. Međutim, non stop skaču lopte po stanu. I ne samo tri košarkaške, već su tu i rukometna lopta, vaterpolska, teniske loptice i reket. Otkriva mama Alma kako su Ella i Una, kad nisu u školi, non stop u dvorani, ili u školskoj, ili u velikoj u Gospinom polju.

- To vole – dodaje. Tata se uključio. Kaže kako je Elli želio pokazati neke rukometne finte, kako će uzvratiti ako joj netko uvali lakat, ali odmah je mama skočila te je tatin pokušaj bio neuspješan.

- Mama je trenerica – ističe tata, smije se i sliježe ramenima te otkriva kako je Elli košarkaški idol veliki, legendarni Michael Jordan.

- Gledala je i gleda svako malo na internetu snimke utakmica kada je Jordan igrao. Prati i kopira kako je on dodavao lopte, vodio i šutirao. Od naših igrača sviđa joj se Bojan Bogdanović, međutim, Jordan joj je zakon – kazao je glava kuće u kojoj su kćeri krenule maminim putem, a ne njegovim.

I opet evo Une. Zna ona, kad ne znaju Alma i Ella, tko je u kojoj utakmici pogađao koš suparnika osim njezine starije sestre te nje. Pitamo Unu je li se igra sa sestrom te kakav je rezultat? Očekivali smo kako u tim susretima Ella popusti kad igra protiv gotovo tri godine mlađe sestre, ali mama Alma odmahuje rukom.

- Nema toga. Ella nikome ne popušta. I kad igraju na karata, ne pada joj na pamet da izgubi od Une i ne samo od Une, od nikoga – kaže Alma. Zaklapamo u tom trenutku zadaću. Odlažemo kemijsku olovku.   

- Je li razgovor završen? – upitala je Ella te nakon potvrde kako je to bilo to, kako nema više pitanja, ustaje sa stolice. Odmah joj je lopta u ruci. Trči ona. Trči s njom i Una. Kad je ustala od stola, i stala do mame, učinilo nam se kako je Ella već stigla mamu po visini. Alma je bila play, 170 centimetara.

- Nije još, ali brzo će – potvrđuje tata. Ella sad ima 163 centimetra, možda 164. Učenica je 5'B' razreda Osnovne škole Ivana Gundulića. Rođena 23. veljače 2006. godine.  I kad se spomenula škola, dodaje kako joj je razrednica Nikica Bošković te podatak kako je jedina iz razreda u Ženskom košarkaškom klubu Ragusa. Mama Alma dodaje kako je čak 10 od 14 igračica, koje su igrale na državnom i osvojile naslov prvaka u mini košarci, iz njene škole, dok su preostale četiri iz Osnovne škole Marina Držića.

- Gruška škola je zakon – kaže Ella. To potkrepljuje sa činjenicom da je njezina škola pobjednik županijskog prvenstva u košarci za učenice 5. i 6. razreda osnovnih škola. Uskoro će Ella i sa školom na regionalno prvenstvo, u nove pobjede. Želja joj je i tu otići na državno te se dobro zabaviti i – (opet) pobijediti!

19. travanj 2024 05:42