StoryEditorOCM
OstaloMEĐUNARODNA REKREATIVNA BICIKLISTIČKA UTRKA CILJ 'PRESELILA' S GRUDE U ČILIPE

KONAVLE 100 KILOMETARA 'Nije bilo tko je bolji u sprintu, već se pokazalo tko je bolji na brdu!'

Piše i snimio: Tonči Vlašić
5. studenog 2017. - 20:22

Nismo prvi put organizirali rekreativnu međunarodnu biciklističku utrku 'Konavle 100 kilometara', a i ova je, kao i proteklih pet, bila također uspješna – istaknuo je Ivan Banović, predsjednik Biciklističkog kluba Konavle.

Start utrka je bio u Konavoskom polju. Ukupno je tri puta dat znak za start. Naime, toliko je i bilo kategorija. Nakon što su krenuli natjecatelji u kategoriji Sport (120 kilometara), dvije minute poslije dat je znak za start utrke u kategoriji Classic (60 kilometara) i na kraju su krenuli natjecatelji s MTB biciklima (30 kilometara).

Antonio Barač iz Biciklističkog kluba Orlov krug iz Vodica najbrže je odvozio četiri kruga, pobijedio u kategoriji Sport za koju su organizatori predvidjeli novčane nagrade. Barač je dobio 3500 kuna, drugoplasirani Dušan Rajović iz slovenskog kluba Adria mobil Novo Mesto 2500 kuna, a trećeplasirani Splićanin Mijo Bebić 1500 kuna.

- Odlično je bilo. Trka je uistinu posebna. Došli su svi najbolji iz regije. Prvi krug jak. Išlo se i preko 50 kilometara na sat. Uz to vrijeme je bilo idealno. Malo vjetra, šiloka, sunce, suho. Ovo su idealni uvjeti za biciklističku utrku – rekao je Ivo Dadić, član Konavala.

- Jedan krug se prolazio za 40 minuta. Odlično. Nažalost, što se mene tiče, imao sam problem s lancima te sam morao odustati, ali utrka je bila super brza – dodao je Dadić.

Proteklih godina start i cilj je bio na Grudi. Sad je cilj bio u Čilipima.

- Imali smo uzbudljiviji cilj. Puno interesantniju utrku. Nije bilo tko je bolji u sprintu, već se pokazalo tko je bolji na brdu. Prošle godine je sve bilo ravno, a sad smo imali uspon kod Komaja te završni uspon iz polja do cilja u Čilipima. Nije dug, ali smo imali velike okršaje u cilju – rekao je Dadić.

Barač je ciljem prošao 2,1 sekundu prije Rajovića. Član kluba iz Vodica je 120 kilometara odvozio za 3 sata, 4 minute, 41,3 sekunde. Treći Bebić je ciljem prošao 43 sekunde nakon pobjednika... Bio je zanimljiv i finiš utrke na 60 kilometara (pobjednik Joško Fržop iz Orlovog kruga iz Vodica). Deset prvoplasiranih se natiskalo u jednu minutu, a prva četvorica u niti 5 sekundi! U utrci na 30 kilometara slavio je Miloš Vračar iz podgoričke Budućnosti. U konkurenciji žena na 30 kilometara najbrža je bila Biljana Krtalić iz Biciklističkog kluba Mostar, a na 60 kilometara je prva ciljem prošla Jelena Tomašević iz Herceg Novog.

- Željeli smo malo povećat atraktivnost utrke i ove godine smo s jednog brzog, sprinterskog finiša s Grude preselili na brdski finiš u Čilipe – nadovezao se Banović.

- Biciklistički klub Konavle broji 30-ak članova. Utrku pripremamo takoreći čitavu godinu, a zadnji mjesec dana 15-ak članova kluba je radilo svaki dan kako bi sve proteklo u najboljem redu. Kako utrka raste, tako je svake godine sve više i više posla. Naravno, na sam dan utrke dosta je više onih koji su uključeni u organizaciju utrke jer tu je policija te ini drugi koji osiguravaju i provode utrku, volonteri koji su duž staze i usmjeravaju sudionike utrke…  - naglasio je predsjednik Biciklističkog kluba Konavle.

Bilo je i padova na cilju, intervencija liječničke službe tijekom utrke, ali sve je prošlo bez većih problema na zadovoljstvo stotinjak sudionika utrke te organizatora. 

20. travanj 2024 01:48