StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE

73. VIŠKA REGATA Iako su mu jedra stara, Stradivari je među najboljima; Dubrovniku Luka Vis

Piše Tonči Vlašić, foto: Božidar Vukičević HANZA Media
22. listopada 2017. - 19:46

Bila je borba s nekoliko brodova od starta do cilja, ali znate kako je to na ovakvim regatama, imate neke brodove koje ne možete pobijedit, a imate i one koje možete i želite pobijediti. Prezadovoljni smo s rezultatom – istaknuo je Jadran Gamulin nakon završetka 73. Viške regate. Gamulin je u krstašu Stradivariju bio sedmi u prvoj etapi od Splita do Visa, prvi u grupi, a deveti ukupno u drugoj etapi od Visa do Splita te opet najbolji u grupi.

- Jedrimo sa jedrima koja su stara 20 godina. To vam je isto kao da se utrkujete s autom kojem je  ispuhan motor. Zato očekujem kako ćemo sa Stradivarijem ostvarivati još bolje rezultate kad nabavimo novo jedro – dodao je Gamulin, koji je sudionik 50-ak Viških regata. Jednom je bio i ukupni pobjednik.

- Bilo je to prije 20 godina – napomenuo je Gamulin koji je držao kormilo Stradivarija skupa s Baldom Miloglavom. Gamulin i Miloglav su skupa i vlasnici krstaša. U njihovoj posadi bili su Vedran Bobanac, Toni  Lulić, Davor Kristić, Vedran Mijović, Mario Jerković, Đulijo Brautović i Nikša Dobud. Potonji, jedan od najboljih vaterpolista Juga svih vremena, vlasnik olimpijskog zlata iz Londona 2012., prvi put je, kao i većina članova posade, bio sudionik jedne velike jedriličarske regate nakon koje zadovoljan može biti i Niko Kmetović, koji je za kormilom Anime bio ukupno deseti u prvoj, te jedanaesti u drugoj etapi. Ovogodišnja, 73. Viška regata, okupila je 155 jedrilica iz dvanaest zemalja: Slovačke, Malte, Švedske, Italije, Slovenije, Finske, Austrije, Crne Gore, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Hrvatske. Nastupilo je preko tisuću jedriličara…

Orsanovci su obilježili regatu Luka Vis, koja se tradicionalno održava u sklopu Viške regate. Ukupni pobjednik je bio Dubrovnik s kormilarom Denisom Vukasom. Flota od 15 brodova odjedrila je dva trapez jedrenja unutar viške vale, po tramontani od 4 do 10 čvorova. U prvom plovu najbrži je bio brod Gringo 2 zadarskog Uskoka za čijim je kormilom bio Robert Sandalić, a u drugoj Dubrovnik, koji je ukupni pobjednik. Na kraju i drugo mjesto ukupno pripalo je Orsanu (Niko Kmetović), dok je jedanaesti bio Lero s kormilarom Ivom Kvestićem.

25. travanj 2024 17:55