StoryEditorOCM
OstaloODRŽANA MEĐUNARODNA STUDENTSKA VESLAČKA UTRKA OSMERACA

SEMPER PRIMUS (UVIJEK PRVI) Regata, koja je plod volje i želje pojedinaca, studenata i veslačkih zaljubljenika, doživjela 18. izdanje!

21. listopada 2017. - 15:41

Bilo je to 2009. godine. Iako je padala kiša, iako su svi bili mokri do kože, iako je bilo hladno, članovi najuspješnijih posada međunarodne studentske veslačke regate osmeraca 'Semper Primus', koja se održala u gruškoj luci, nisu željeli propustiti podjelu medalja i pokala, a razlog je bila nazočnost na regati Ekaterine Karsten. Bjeloruskinja je na pet Olimpijskih igara u nizu, a svoj niz je počela u Barceloni 1992. godine, osvajala medalje. Redom, uzela je broncu te 1992., zatim, zlato u Atlanti 1996. i Sydneyju 2000., srebro u Ateni 2004. te broncu 2008. u Pekingu. Uz to je, ne računajući druga i treća mjesta, u skifu bila svjetska prvakinja šest puta. I danas, kad se vrte slike s prethodnih regata, svi se sjete kako je gost 2009. bila legendarna Bjeloruskinja, koja je i nakon gostovanja u Dubrovniku osvajala medalje. Zadnju veliku medalju, zlato na EP-u, osvojila je 2014. godine sa 42 godine. 

- Uz nastup jedne posade Cambridgea, u povijesti naše regate pamti se i nazočnost Karsten te 2009. godine – istaknut će organizatori regate, koja se od 2000. godine tradicionalno održava u Dubrovniku na kraju veslačke, a na početku akademske godine.

Regata, koja je plod volje i želje pojedinaca, studenata i veslačkih zaljubljenika, održava se u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku, Studentskog centra Dubrovnik, Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilišnog sportskog saveza Dubrovnika, Hrvatskog sveučilišnog sportskog saveza, Hrvatskog veslačkog saveza, Veslačkog saveza Zagreba, Veslačkog saveza Dalmacije i Veslačkog kluba Neptun,

Posebnost regate jest što se održava u Gruškom akvatoriju (sa startom na Kantafigu i ciljem na glavnom mulu) i što je njezina duljina 1201 metar, a ne uobičajenih 2000 metara. Od samih početaka regata privlači pozornost, zbog atraktivne lokacije, ali i međunarodnog karaktera.

Ove subote, 21. listopada, održano je 18. izdanje regate Semper Primus. Veslale su posade iz Zagreba, Vukovara, Splita, Metkovića, Dubrovnika, ali i poljskog Wroclava. Ostat će upisano kako su u utrci veterana Metkovci dobili Dubrovčane, kako je u konkurenciji studentica slavila posada Medicinskog fakultetta Sveučilišta u Zagrebu (srebro je pripalo posadi Sveučilišta u Splitu, bronca posadi University of Wroclaw, dok je četvrta bila posada Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), a u konkurenciji studenata Veleučilište Vukovar (srebro je osvojila posada Sveučilišta u Dubrovniku, broncu posada Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok je četvrta bila posada Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Dubrovniku).

19. travanj 2024 15:50