StoryEditorOCM
OstaloU DUBROVNIKU VEČERAS PADA ODLUKA TKO ĆE NA MALONOGOMETNI EURO: HRVATSKA ILI FRANCUSKA (GOSPINO POLJE, 19 SATI)

MATO STANKOVIĆ 'Kad se može birati, a moglo se, svi igrači i cijeli stručni stožer su bili da igramo uzvrat u Dubrovniku!'

26. rujna 2017. - 11:50

Hoće li hrvatska malonogometna reprezentacija nastaviti svoj niz uspjeha u Dubrovniku? Svaki put kad je igrala kvalifikacije u Sportskoj dvorani u Gospinom polju, a igrala je do danas tri puta, plasirala se na završni turnir. Prvi put joj je to uspjelo prije 19 godina. Tada je otišla na Europsko prvenstvo, koje se iduće, 1999. godine, igralo u španjolskoj Granadi. Debi na EP-u je zaključila na petom mjestu. Zadnji put je u Gospinom polju igrala i bila uspješna prije dvije godine izborivši plasman na Europsko prvenstvo, koje se 2016. igralo u Beogradu.

Ovaj put, ukoliko opet bude uspješna, plasirat će se na Europsko prvenstvo, koje se počekom iduće godine igra u Sloveniji. Suparnik našima je u završnom krugu kvalifikacija Francuska. U prvoj utakmici u Francuskoj bilo je 1:1.

Mato Stanković je odveo Hrvatsku na završnicu EP-a 2014. u Belgiju. Isto je Konavljanin uspio i poslije toga te je reprezentacija igrala na EP-u i 2016. u Srbiji. Dvije godine prije Belgije Hrvatska je bila domaćin EP-a kada je igrala polufinale, bila četvrta, a što je najveći uspjeh. Može li Hrvatska i četvrti put u nizu, a šesti put ukupno zaigrati na završnici EP-a?

- Iznova se treba dokazivati. To je tako u sportu. Ne živi se od onoga što je bilo - kaže Stanković.

Ipak, kad se birao Dubrovnik za grad domaćin uzvratne utakmice, gledalo se što je bilo, a povijest kaže kako je Hrvatska svaki put kad je igrala u Dubrovniku kvalifikacije prošla dalje.

- To je jedan od razloga zbog čega smo ovdje. Sportaši obično malo i gataju. Dubrovnik je uvijek bio sjajan domaćin, vrhunska atmosfera, vrhunska podrška. Ima nas nekoliko koji smo ponikli u ovoj dvorani u Gospinom polju, koji smo svoju malonogometnu priču počeli ovdje, koji smo bili dio dubrovačke malonogometne priče. Naravno, ne možemo zanemariti ni tu priču da ovdje u službenim utakmicama nemamo poraza. Kad se može birati, a moglo se, svi igrači i cijeli stručni stožer su bili da igramo uzvrat u Dubrovniku.

Osjećate li pritisak u ovom trenutku?

- Svaki put je isto uoči velike utakmice, značajne utakmice, a takva je upravo utakmica protiv Francuske.

U nogometu je Francuska velesila, a kakva je u malom nogometu?

- Prije 3,4 godine smo mogli pričati kako Francuska u malom nogometu nije isto što i Francuska u velikom nogometu. Sad sam siguran kako više nema razlike. Francuska je i u malom nogometu vrh. Francuska je uložila puno u mali nogomet u posljednje vrijeme i rezultat toga se vidi u zadnje dvije godine. Možete o svemu pričati na ovaj ili onaj način, ali na kraju se gleda rezultat, a Francuska ima rezultat. U zadnjih godinu dana Francuska je odigrala 3:3 sa Srbijom, koja je egal reprezentacija s nama. U kvalifikacijama za SP igraš sa Slovenijom, koja je također dobra reprezentacija, 2:2. Dobiješ sa 4:1 jednu Slovačku, a to je reprezentacija s kojom smo mi imali problema. Ako izgubiš od Španjolske, prvaka Europe, 2:1 i 1:0, a svi drugi gube od Španjolaca s pet i više razlike, te ako prije neki dan dobiješ Poljsku u Poljskoj, tada tu nemaš puno dodati kad govoriš kakva je Francuska. Dakle, napredovali su. Danas su dobra reprezentacija. Mi smo također dobri. Bolji od Francuske. Od toga ne bježimo, ali moramo se mobilizirati i niti malo podcijeniti Francusku. Ako odigramo kako smo odigrali 15 utakmica u nizu gdje smo imali praktično sve pobjede.

Što je pokazalo prvo poluvrijeme u Francuskoj, koje je završilo 1:1?

- Francuska igra obranu u visini centra, stalno vrebaju kontru i polukontru. Po tome istrčavanju u kontru, toj tranziciji prema naprijed su najbolja reprezentacija. Iz nekih naših prekida su nam stvorili dvije, tri prilike u prvom poluvremenu. Mi smo dominirali, imali smo posjed lopte. Pokušali smo zbog te njihove prednosti umrtviti igru, skratimo dodavanja, ali, gledajući i njihove utakmice, svaka je reprezentacija, čak i Španjolska, imala problema. Francuska je uvijek imala po 3,4 kontre. Zatim, agresivni su, borbeni. Idu na svaku loptu, a imaju 3,4 igrača, koji mogu stvoriti višak. Ali, opet naglašavam, Hrvatska ima bolju reprezentaciju. To se vidjelo i u prvoj utakmici.

Kad se uzme u obzir gdje tko igra, ima li Francuska igrače koji igraju u najjačim ligama?

- Imaju jednog igrača koji igra u Italiji u vrhunskom klubu, ali ni mi nemamo materijala za veliku priču, nemamo veliki broj igrača u najvećim klubovima. Kod nas su Marinović i Jelovčić u toj priči iako sam uvjeren kako bi još nekoliko naših igrača moglo igrati u najjačim klubovima. Snaga Francuske je veliko ulaganje u reprezentaciju te činjenica da su puno zajedno, imaju puno okupljanja. Što se nas tiče i mi smo na okupu već šest godina. U zadnje dvije smo doživjeli neke promjene. Došli su neki mladi igrači. Plus je što smo oformili reprezentacije do 17, do 19 i do 21 godinu. To je 'izbacilo' nekoliko mladih igrača za A reprezentaciju. Naši udarni igrači, kad su počeli prije šest godina, imali su oko 20 godina. Sad su oni u najboljim godinama, a uz sebe imaju starije, iskusne igrače.

Hrvatska također svako malo ima okupljanja. Jeste li zadovoljni zbog toga?

- Nakon 15 pripremnih utakmica bez poraza u kojima smo imali samo jedan remi, a igrali smo protiv ozbiljnih reprezentacija, tipa Irana, koji je treći na svijetu, Italije, rekao sam da bih sve to dao za pobjedu protiv Ukrajine u Ukrajini. Prijateljske utakmice su prijateljske utakmice. Rezultat u njima ne donosi nešto puno, ali su one pokazatelj da možemo protiv najboljih te isto tako da ako nismo pravi, možemo imati problema s reprezentacijama koje su na rang listi malo slabije od nas. Mi nemamo deset igrača podjednake kvalitete, koji mogu igrati na istom nivou, i to je naš najveći problem. Međutim, radimo i idemo prema tome. Kakvi smo bili prije 6,7 godina, napredujemo. Što se tiče prvog kvalifikacija stoji kako smo imali samo tri minute prije kraja zadnje utakmice rezultat koji nas je vodio izravno na Europsko prvenstvo. Odigrali smo u kvalifikacijama jednu strašnu utakmicu protiv Belgije. Dobili je s 5:0. Dobili smo i Crnu Goru. Malo tko je očekivao da ćemo biti bolji od Ukrajine, koja je bolje rangirana reprezentacija od nas i uz to domaćin. Međutim, osim ulaska u utakmicu, odigrali smo odličnu utakmicu. Sreća nam je okrenula leđa, nije nas nagradila, i sad se dodatno moramo boriti s Francuskom, ali vjerujem kako ćemo na kraju izboriti put u Sloveniju na Euro – istaknuo je naš izbornik.

Tanka linija
Tanka je linija od ovoga danas do onoga što priželjkujemo. Danas se mučimo s Francuskom za plasman na Euro, a ako se uspijemo plasirati na Euro, tada smo jedni od favorita za medalju – naglašava Stanković.

Najveći problem
Imali smo problem s ozljedom vratara Luketina. Vjerujem kako će on biti spreman. Zdravstveni karton je, dakle, u najboljem redu. Činjenica da su se Marinović, Jelovčić, Horvat i Jelavić priključili tek u nedjelju zbog obveza u svojim klubovima. Mi ostali smo se pak okupili u Dubrovniku ranije i radili smo bez njih neka iznenađenja za Francusku te nam je to bio najveći problem u pripremi ove odlučujuće utakmice – kazao je izbornik.

Narodna reprezentacija
Ovo je narodna reprezentacija, igrači koji žive s narodom, navijačima. Ja ne isključujem mobitel, svakome se javim. Koliko mogu pomoći, pomognem i drago mi je da ljudi zovu, pitaju za ulaznice. Ponavljam, koliko mogu pomoći, pomognem. Naravno da je svima nama želja da opet imamo punu dvoranu uz sebe, vjetar u leđa, a s obzirom na pozive, atmosferu u Dubrovniku, upite za ulaznice, vjerujem kako će to biti tako te kako ćemo u Dubrovniku gdje četvrti put igramo kvalifikacije uspjeti i četvrti put otići na veliko natjecanje – poželio je Stanković.

25. travanj 2024 10:43