StoryEditorOCM
OstaloNOVIH GOTOVO 100 FOTOGRAFIJA ŽELJKA TUTNJEVIĆA

FESTA DUBROVAČKOG SPORTA 'Ja ću još igrati!' - poručio 78-godišnji Martinović

22. ožujka 2017. - 09:48

Pljesak je potrajao kada je Darija Žanetić, voditeljica programa svečanosti proglašenja najuspješnijih sportaša Grada Dubrovnika, nabrojila životni sportski put Josipa Martinovića. 78-godišnji još uvijek aktivni stolnotenisač, dobitnik Nagrade Dubrovačkog saveza športova za životno djelo, sudionik je 13 svjetskih veteranskih prvenstava, 11 europskih, 24 državna prvenstva, prvenstva Balkana te svih 39. izdanja Gradske stolnoteniske lige. I još uvijek igra, redovno na velikim veteranskim prvenstvima i u Gradskoj ligi, a povremeno i u Drugoj hrvatskoj ligi gdje su mu suparnici u pravilu četiri, pet puta mlađi. Martinović je bio 70-ih osnivač nogometnog i stolnoteniskog kluba HTP Dubrovnik. Potom dugogodišnji predsjednik Stolnoteniskog kluba Libertas Marinkolor u kojem je od 2000. godine počasni predsjednik.

- Kad dobijete ovakvu nagradu, tada bi trebalo to biti to, kraj karijere. Trebalo bi nakon toga biti više doma, prestati sa svime, a ja ne mislim stati. Ja mislim još igrati - poručio je Martinović nakon čega se dvoranom prelomio pljesak, koji je potrajao. Tijekom čitave svečanosti pljesak se nije stišavao u dvorani hotela Valamar Lacroma. Pljeskalo se na početku svečanosti mladim dubrovačkim sportašima, neki su gotovo osam puta mlađi od Martinovića, koji su u 2016. osvojili naslov državnog prvaka i(li) osvojili Kup Hrvatske izuzev u seniorskoj konkurenciji. Nekima je to uspjelo više od jednom, a tenisačici Dubrovnika Luciji Ćirić Bagarić čak četiri puta. Uzela je sve što se moglo uzeti u protekloj godini u uzrastu do 12 godina. Zimi, na dvoranskom prvenstvu dupla kruna, pojedinačno i u paru najbolja u državi, a ljeti, na otvorenom, opet isto. Prvi put među dobitnicima i jedriličar, Alec Cvinar, koji je Orsanu donio naslov državnog prvaka nakon više od trideset godina. Zatim prvi put i automobilist. U državi nema boljeg mladog vozača od Tonćija Stahora. Neki klubovi su imali po nekoliko državnih prvaka ili osvajača Kupa Hrvatske u mlađim uzrastima. Dva puta se čulo ime Badmintonskog klub Aedium (Mia Čerjan i Barbara Janičić) i Taekwon-do kluba Shark (Mihael Bošnjak i Filip Prokić), tri puta Judo kluba Dubrovnik 1966. (Mihaela Đuho, Marko Tomašević i Anđela Violić), a čak pet puta Ultimate fight kluba Gladiator, najuspješnijeg kluba državnog prvenstva (Sebastian Arias, Mario Dabo, Gordan Lovrić, Luka Milidragović i Luka Vuličević).... Duplu krunu, prvaci Hrvatske i pobjednici Kupa Hrvatske, osvojila je i jedna momčad (Mlađi kadeti Vaterpolskog kluba Jug Croatia osiguranje).

Šest medalja s velikih natjecanja donijeli su dubrovački sportaši od čega četiri članovi Vaterpolskog kluba Jug Croatia osiguranje. Sa srebrom s Olimpijskih igara vratili su se Marko Bijač, Javier Garcia Gadea, Maro Joković, Luka Lončar i Marko Macan, sa zlatom sa svjetskog juniorskog prvenstva Jacob Merčep, sa srebrom s Europskog prvenstva Dubrovački veterani, a dva europska trofeja u 2016. osvojili su vaterpolisti Jug Croatia osiguranja, prvo naslov klupskog prvaka Europe, a potom uzeli i europski Superkup. Preostala dvije medalje s velikih natjecanja donijele su judašice. Zlato s Europskog mlađe seniorskog prvenstva Ivana Šutalo (Dubrovnik), a broncu s kadetskog EP-a Anđela Violić (Dubrovnik 1966.).

Na kraju se pljeskalo najuspješnijim u seniorskoj konkurenciji: košarkašice Raguse su opet najbolja ženska ekipa, opet je najbolja sportašica Ivana Šutalo, a u preostale tri kategorije trijumf Vaterpolskog kluba Jug Croatia osiguranje, koji je u 2016. osvojio sve što se osvojiti moglo. Uzeo je čak pet trofeja zbog čega im je pripala nagrada za najbolju momčad, njihovom treneru Vjeku Kobešćaku nagrada za najboljeg trenera, do je nagrada za najboljeg sportaša završila u rukama Marka Bijača, koji je uz pet klupskih trofeja i srebro s reprezentacijom s Olimpijskih igara u 2016. bio izabran za najboljeg vratara završnog turnira europske Lige prvaka, zatim najboljeg vratara vaterpolskog turnira Olimpijskih igara u Riju te na kraju godine izabran i za najboljeg vaterpolistu Hrvatske.

- Bila je ovo godina za pet - rekao je između ostalog i Maro Kapović, predsjednik Dubrovačkog saveza športova čestitajući ne samo sportašima, već svima bez čije pomoći ove uspjehe ne bi bilo moguće ostvariti: roditelje sportaša, trenere, klubove, savez te lokalnu zajednicu. 

- Hvala Gradu Dubrovniku, koji izdvaja sve više sredstava za sport - rekao je čelni čovjek DSŠ-a. Na kraju svečanosti čestitku svima uputila je i Nada Medović, vladina povjerenica za Grad Dubrovnik. Sve nabrojeno, a i više toga prije, za vrijeme i poslije svečanosti DSŠ-a, zabilježio je naš fotoreporter Željko Tutnjević.

TKO JE SVE DOBIO PRIZNANJE, TE JOŠ FOTOGRAFIJA SA SVEČANOSTI U ČLANKU: JOSIPU MARTINOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Šutalo, Bijač, Kobešćak, košarkašice Raguse i vaterpolisti Jug CO najbolji u 2016.

24. travanj 2024 09:58