StoryEditorOCM
OstaloJEDRILIČAR ORSANA, JUNIORSKI PRVAK HRVATSKE U KLASI LASER STANDARD

DUBROVNIK JE ČEKAO VIŠE OD 30 GODINA Alec Cvinar: 'Došlo mi je plakat od sreće!'

11. studenog 2016. - 11:00

Dva četvrta mjesta na dva prethodna državna prvenstva – to su do jučer bili najbolji rezultati Aleca Cvinara na državnim prvenstvima.

- Pretprošle godine sam ostao bez medalje u zadnjem plovu, prošle u predzadnjem… - podsjetio je.

Ove godine prvi dan je bilo puno vjetra, bura, 30 do 40 čvorova.

- Bio sam u pratnji najboljih, govorim o ukupnom poretku, a nakon tog prvog dana imao sam 4 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog u juniorskoj konkurenciji.

Drugi dan je bilo: zar će opet ostati bez pobjedničkog postolja?

- Preuranjen start. Da, s time sam dosta izgubio. Nakon toga više nisam razmišljao o ukupnom poretku, borbi sa seniorima.

Gledao je samo gdje je konkurencija u juniorskoj konkurenciji.

- Zadnji dan, dan odluke, prošao je odlično. Nije bilo nervoze. Bio sam smiren. Nisam razmišljao o tome kako sam na dva prethodna prvenstva zadnji dan izgubio medalju. Nisam razmišljao na način: 'što će biti, ako opet ne pođe po dobru'. Prvi put od kada jedrim uspio sam ostati smiren.

I prvi put ostati prvi.

- U ukupnom poretku u šest plovova, koliko ih je održano, bio sam 14-i, 14-i, 11-i, 13-i, 15-i i 14-i, a u juniorskoj konkurenciji četiri puta prvi i jednom drugi te jedna diskvalifikacija. I taj treći plov, kad sam diskvalificiran, bio sam najbrži, ali, pogriješio… Na kraju sam imao malu prednost u odnosu na drugog, a da nije bilo tog preuranjenog starta, pobjeda bi bila uvjerljivija. Pet puta sam bio ispred najvećeg konkurenta, ali, ponavljam, jedan plov je bio s prijestupom.

Čitava godina je bila podređena državnom prvenstvu.

- Radio sam tri do četiri puta tjedno plus dva do tri puta tjedno teretana te sve više i više kako se bližilo prvenstvo. Na kraju smo trenirali svaki dan. Pomogao je i Pero Konsuo u radu u teretani. Ustvari, za ovo sam se spremao od 2007. godine kad sam krenuo u školu jedrenja. Dakle, devet godina od čega četiri godine u laseru.

Prvi put Cvinar na pobjedničkom postolju državnog prvenstva i to na najvišoj stepenici. Orsan, ističe se, nije imao državnog prvaka više od 30 godina. Zadnji kojem je to uspjelo bio je Denis Vukas početkom 80-ih.

- Da, i meni su rekli kako se više od trideset godina čekalo na naslov državnog prvaka. Kako je bilo stajati na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja? Ha, previsoko je – šalim se. Kad su me pročitali, totalno sam se smeo, a kad sam se popeo, i dobio medalju, došlo mi je plakat od sreće. Isplatio se sav trud. Hvala treneru Pamukliću, svima koji su pomogli da uspijemo. Klubu, koji je omogućio da imamo sve što je potrebno za treninge i nastupe. Imao sam svu opremu, koja je lomljiva i troši se, ali klub je osigurao da nam nikad ništa ne nedostaje.

Uključio se u razgovor i trener Marijan Pamuklić. Spomenuo podatak kako su na putu godišnje 120 do 130 dana, što zbog priprema, što zbog nastupa na regatama. Alec je bio dva puta sudionik Svjetskog prvenstva od čega je jedno bilo seniorsko, a drugo juniorsko. Zatim jednom finala Svjetskog kupa te četiri puta Europskog prvenstva od čega tri u seniorskoj konkurenciji.

- Nema odmora. Još me do kraja godine čekaju tri kriterijske regate. Zadnje dvije godine sam na kraju godine bio drugi na rang listi, a ja mislim kako ću sad uspjet biti prvi u laser standardu. Imam ići u Opatiju, Pulu i na Hvar. Hvar je zadnja regata, to je poznata Novogodišnja regata, a samo ime regate govori koliko nas još čeka rada u ovoj godini. Dakle, nema odmora - zaključio je 19-godišnji Cvinar.

26. travanj 2024 19:50