StoryEditorOCM
SplitFEŠTA SV. KRIŽA

Varošani, na dobro vam došla vaša fjera! Veselo je na Uvodića širini, Mediteran je u zraku, pleše staro i mlado

Piše Mia Uzinić
3. svibnja 2024. - 23:43

I večeras je veselo u Velom Varošu! Na fešti Svetog Križa zabavlja se staro i mlado, domaći i stranci, a sve je u pravom mediteranskom duhu. Na Uvodića širini mnoštvo uživa u pečenim srdelama i brujetu od lignjuna, a nazdravlja se čašicama vina.

image
Ante Čizmić/Cropix
 

Prve su koreografiju izvele mažoretkinje grada Splita, glas su pustile klape "Dežgracija" i "Sv. Mihovil", a u ostatku večeri Varošane i njihove prijatelje zabavljat će grupa "Universi" sve do 23 sata.

image
Ante Čizmić/Cropix

Posebno veseli što su se na trgu okupila brojna djeca i uživala u ovoj tradicionalnoj splitskoj manifestaciji. Splićani su bili oduševljeni besplatnom hranom pa su se među mnoštvom okupljenih mogle čuti pohvale vrijednim Varošanima koji su besplatno dijelili prigodne specijalitete. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Sveti Križ je zaštitnik četvrti Varoš, a crkva u današnjem obliku sagrađena je 1854. godine. Crkva se nalazi na mjestu starije crkve, podignute od 1679. do 1684. godine milostinjom Varošana i bratima Svetog Križa.

image
Ante Čizmić/Cropix

Uz crkvu je podignut barokni zvonik s kupolom u obliku lukovice, koji je uklopljen u današnju crkvu. Za prvog župnika bio je imenovan don Nikola Halujević. Župa do danas brižljivo čuva stare dokumente i misale, a jedan od njih je i Missale Romanum iz 1611., kojim se prvi župnik služio. Izložen je za sve posjetitelje pokraj oltara u crkvi Svetoga Križa.

image
Ante Čizmić/Cropix

Varošani, na dobro vam došla vaša fjera! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 23:19