StoryEditorOCM
ŠibenikBageri i dizalice na Veleučilištu

Novi kvadrati donijet će i nove studije

Piše Marija Lončar
Snimio Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
10. veljače 2017. - 12:31

Zahuktavaju se radovi na dogradnji zgrade šibenskog Veleučilišta vrijedni 5,9 milijuna kuna koji izvodi tvrtka "Hm Patria" iz Zagreba. Počeli su krajem siječnja, a riječ je o prvoj fazi radova koji prema ugovoru moraju završiti do jeseni i početka nove akademske godine.

– Izgradnjom novog kata imat ćemo sve službe dekanata na jednom mjestu, osam novih ureda, novu veliku suvremeno opremljenu učionicu s 250 mjesta i s garderobom koja može služiti ne samo Veleučilištu, nego i za razne konferencije kao dvorana za potrebe grada i županije. Također, dobit ćemo još i učionicu od 98 četvornih metara te jedan kabinet. Za ovu fazu građevinskih radova novac je osiguralo Veleučilište isključivo iz svojih sredstava – ističe dekanica Anita Grubišić.



Cijeli projekt nadogradnje zgrade Veleučilišta, koji uz nedavno započete radove, obuhvaća i drugu fazu, stoji oko 15 milijuna kuna.

No, nakon što završi prvi dio o terminima nastavka građevinskih zahvata, na Veleučilištu za sada ne mogu govoriti. Ponajprije stoga jer za taj dio tek treba osigurati novac. Za projekt je zatražena i finacijska pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja. Odogovora za sada još nema, ali su na šibenskom Veleučilištu optimistični i vjeruju kako će država ipak sudjelovati u sufinanciranju te očekuju kako će projekt u cijelosti biti dovršen do početka akademske godine 2018./2019.



– U drugoj fazi planiramo izgradnju knjižnice i čitaonice iznad sportske dvorane OŠ Tina Ujevića. Knjižnica će mostom biti povezana sa sadašnjim prostorijama, ali ćemo zbog toga morati rušiti i prenamijeniti prostor u kojem je sada smješten dekanat. U toj fazi predviđeno je i širenje sadašnjeg ulaznog hola gdje će biti prostor za studente, a predviđeno je i uređenje male kantine, odnosno šanka za kavu, sendviče, kroasane – ističe Grubišić.

Veleučilište u Šibeniku trenutačno je smješteno na površini od 1800 četvornih metara, a novim projektom dobit će dodatnih 1500 četvornih metara. Osim nadogradnje, predviđena je i prenamjena postojećeg prostora. Time će uvjeti za održavanja nastave biti znatno poboljšani, a novi kvadrati omogućit će i uvođenje novih studija na Veleučilištu što će mu donijeti i veći broj studenata. U planu je, naime, otvaranje specijalističkog diplomskog stručnog studija javne uprave i pretvaranje informatičkog menadžmenta u poseban studij poslovne informatike.


Ispiti uz buku bušilica i bagera

Veljača je mjesec ispitnih rokova i na Veleučilištu u Šibeniku, a pretvaranje zgrade u građevinsko radilište znači i buku koja studente i te kako može ometati na ispitima! Za sada oni se ne bune, barem ne javno, a dekanica Anita Grubišić i predsjednik Upravnog vijeća Ivan Malenica, kažu kako nije bilo moguće izbjeći preklapanje buke i grubih građevinskih radova s ispitima. Ipak, tvrde, nastojali su izići studentima ususret koliko god je to moguće.
- Napravili smo popis termina kada se održavaju ispiti te smo ga dostavili izvođaču radova. Nažalost, nećemo moći izbjeći da nema buke, ali će ona biti manja u vrijeme kada se održava najviše ispita. Tijekom veljače ovi grubi radovi trebali bi završiti, kako bi kad počne nastava studenti mogli u miru pratiti predavanja – kazali su Grubišić i Malenica.

05. svibanj 2024 05:34