StoryEditorOCM
ZanimljivostiNinske plaže

Isplivali prozirni, želatinozni oblici te izazvali nedoumice: stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu objasnili o čemu se radi

Piše Vijesti Sd
11. studenog 2023. - 13:40

Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je zanimljivu pojavu koja je zadnjih dana vidljiva na plažama oko Nina.

„Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerojatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica. Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerojatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi, navodi Institut.

   „Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav i ribarstvo kao gospodarsku granu, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja. Zato su nam sve dojave o meduzama i ostalim želatinoznih organizama, živim ili nasukanim, koje nam šalju građani, značajan izvor informacija i za svaku takvu dojavu smo jako zahvalni poručili su na Facebooku iz splitskog  Instituta.

02. svibanj 2024 01:52