StoryEditorOCM
DalmacijaPeripetije sa smećem

Ministrica Matulović-Dropulić: U travnju odluka o Lećevici

Piše PSD.
18. ožujka 2008. - 20:14
Iako još nije odbacila mogućnost da se Centar za gospodarenje otpadom gradi u lećevici, ministrica Dropulić je nagovjestila da bi realniji bio jedan za cijelu Dalmaciju

Karepovac / Foto: Nikola Vilić /
Marina Matulović-Dropulić, ministrica prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša, demantirala je u utorak u Splitu spekulacije kako je Vlada odustala od gradnje centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, za čiju je pripremu već utrošeno desetak milijuna kuna.

 - U Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije jasno je naznačeno da je centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, rezolutno je poručila ministrica Dropulić. Ipak, prema njezinim riječima, u strategiji gospodarenja otpadom koju je donio Sabor stoji da bi bilo bolje, efikasnije i jeftinije da nekoliko županija dijeli jedan centar, te se upravo iz tog razloga u javnosti otvorilo pitanje mogućnosti da Splitsko-dalmatinska županija koristi šibensko odlagalište, u Bikarcu, koje je već u izgradnji.

 - Nije bez osnova da bi bilo puno bolje rješenje da Dalmacija dijeli jedan centar za gospodarenje otpadom, kao i neke županije na sjeveru Hrvatske. No, oformit ćemo stručnu skupinu koja će za mjesec dana reći što je minus, a što plus kod eventualne izgradnje centra u Lećevici, a nakon toga Županijska skupština trebala bi donijeti konačnu odluku. Ministarstvo se, dakle, neće miješati kao ni kod donošenja županijskih planova, te će županije donijeti odluku samostalno, samo što će za to imati još jednu stručnu podlogu, zaključila je ministrica Dropulić.

Nacionalni odbor za problematiku ekološkog postupanja i gospodarenja otpadom (PEPGO), Ekoudruga “Plavi val”, Koordinacija ekoloških udruga “Zvona Zagore”, i mnogi pojedinci, ideju da se splitsko smeće rješava na šibenskom odlagalištu Bikarac drže tek nešto manjom nesrećom nego da se gradio novi centar u Lećevici. Zadovoljni su što su nakon osam godina borbe po svoj prilici uspjeli odmaknuti problem od Lećevice.

 - Stav PEPGO-a - nacionalnog odbora, jasan je: “ne” planiranim centrima za gospodarenje otpadom, “ne” spaljivanju u cementarama i spalionicama, nego odvajanje otpada, odnosno izgradnja reciklažnih postrojenja, kaže Erika Popović, čelnica “Plavog vala”.

U PEPGO-u drže da je koncept centara za gospodarenje otpadom pred slomom, a ideju da splitsko smeće završava na šibenskom Bikarcu drže sumanutom. Paško Maleš iz “Zvona Zagore” kaže: - Ovo jest manje zlo od Lećevice, ali je na istom tragu. Smatram da protiv potpisnika Studije utjecaja na okoliš za Lećevicu treba poduzeti kazneno gonjenje za zločinačko udruživanje protiv prirodnih resursa države. U Europi se odustaje od koncepta ovakvih centara i ide se na odvajanje i recikliranje, a nama žele oduzeti jedino što imamo - čistu vodu i more!


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:58