stdClass Object ( [id] => 1378261 [title] => Dubravka i Mario o posjetu Kini: Hrana je odlična i povoljna, ima se što vidjeti i kupiti, samo što Kinezi puno hrakću [alias] => dubravka-i-mario-o-posjetu-kini-hrana-je-odlicna-i-povoljna-ima-se-sto-vidjeti-i-kupiti-samo-sto-kinezi-puno-hrakcu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kina, ta daleka i golema azijska zemlja još od doba Marka Pola vječna je nepoznanica i meta brojnih putoholičara koje i danas privlači. No, malo ih je koji se i u suvremeno doba odluče na dugi put koji je, premda siguran, pun neizvjesnosti. Ipak, naši sugrađani Dubravka i Mario Šačić, nakon Maroka, Egipta, Dubaia, Kube i Dominikanske Republike, odlučili su se na posjet Kini, zajedno s ekipom s kojom su već prije putovali. Iako su prvotno imali problem kako okupiti grupu od minimalno deset osoba, na put su pošle čak 23 osobe od Istre i Zagreba do Daruvara i Dubrovnika. Putovali su ukupno 11 sati avionom iz Zagreba preko Istanbula do Pekinga. U dva tjedna posjetili su i megapolise Xi’an, Guilin, Hangzhou, Suzhou i Shanghai, svaki s više od 5 milijuna stanovnika, a Shangai sa čak 27.

- Zaboravite sve predodžbe o Kini kada krenete u tu zemlju, a dolazak je istinski pozitivni šok. Kina je zatvorena uglavnom za internet i vanjske informacije jer nema pristup Googleu, Viberu, WhatsAppu i društvenim mrežama, ali se ta blokada ipak može preskočiti. Bili smo u hotelima s četiri i pet zvjezdica, s tim da su im standardi “jači” jer kineskih pet je šest EU-zvjezdica! Najveći minus je to da ih većina uopće ne govori engleski ili ga govore samo malo te se komunikacija često svodi na pantomimu. Osjećaju se samodostatno, imaju jak interni turizam. Peking ima 23, mnogi tvrde i 30 milijuna stanovnika s oko 80 posto vozila na struju, tako da u prometnoj gužvi nema buke. Zagađenje zraka rješava se uz poticaje na elektrovozila te poreze na benzince i dizelaše. Cijela Kina je izrazito čista, nema čikova ni otpada na ulicama, policijskih kontrola ima, ali je to više samodisciplina nego represija. No, bilo nam je smiješno da vodič prije opisa znamenitosti održi kraći govor o ulozi partije, vjerojatno da se “zaštiti” ali i dâ do znanja da im ne narušavamo život, priča Mario.

Kinesku hranu voliš  ili ne

Naši su sugrađani fascinirani činjenicom da nema gužvi na raskrižjima, a ceste su urešene zelenilom i arlama s cvijećem koje cisterne često obilaze i zalijevaju. Kinezi su ljubazni kad im se obratite, inače hladni i bez smješka i klimoglava pri ulasku u lift. Ulični trgovci su i tamo sušta suprotnost, brzi vlak Maglev između gradova dostiže 300 km/h, ali ne po tračnicama nego na “magnetnom jastuku” a metroi su supermoderni i onaj u Shanghaiju kao najnapredniji dnevno preveze 5 milijuna putnika! Higijena je vrhunska i nigdje se ne osjeća kriminal: svi Hrvati ističu da su bez straha i posljedica šetali danju i noću, što je na Zapadu često upitno. Ali, sve nadziru kamere i kriminal se brzo otkrije.

---

image

Hrana je fantastična, od restorana do street fooda. Od čega su bile ove kobasice, nije poznato

Privatni album
---

---

image

Znamenitosti ima više nego što se može pregledati i za nekoliko mjeseci

Privatni album
---

Iako kinesku hranu voliš ili ne, gurmani u Kini maksimalno uživaju. Hrana se puno ne soli niti sladi šećerom nego se koriste biljni sirupi i med. Kinezi se hrane zdravije od Zapada, često u restoranima i na ulici: street food čine gyoze, tonkatsu, jiaozi, ramen, pad thai, pad see, drunken noodle, lo mein, alge, rezanci od riže, sve sa soja i miso umacima. Skarambeži i skakavci su hrskavi, kosti su po 10 kuna i glođete ih na ulici, biftek je 80 kuna. Cijene ističem u kunama jer je paritet juan = kuna i lako je usporedivo. Hrana je ukusna i zdrava, gdje god je kupili, iako ima i one koja vas ne gusta.

 Pristupačne cijene

Na vrhu robnih centara su pristupačni restorani i tamo je npr. biftek samo 80 kuna! Ali, izazov je pristupačni street food: štapić janjećeg ražnjića je 5-10 kuna, tek nešto više kombinacije riže i komadića mesa, ribe i morskih plodova uz salatu u papirnim vrećicama (kao u nas pomfrit), kuhano na pari ili woku, jedu se štapićima ili rukama. Svi nose rukavice i paze na higijenu da izbjegnu “novi Wuhan”. Restorani su im jeftiniji od naših, a npr. zapečena riža uz komadiće bifteka je 50 kuna. Naravno, ima ih superluksuznih s Michelinovim zvjezdicama i na top-lokacijama uz objed za dvoje za 700-800 juana, ali su u dobrim restoranima pristojne cijene: dobar objed i dva bezalkoholna pića supruga i ja smo platili 130 juana! Zanimljivo, ne prihvaćaju bakšiš i kad sam plaćao račun od 137 juana dao sam 140 i odbio kusur, vratili su 5 juana i rekli “sad je OK”! Skoro svi plaćaju mobitelima a klasična kartica prolazi od street fooda do taksija.

---

image

Dubravka na ulici jednog od velegradova koje su posjetili

Privatni album
---

---

image

Prizori kineskih megapolisa su nestvarni

Privatni album
---

 No, Kina ima i zapadnjačke lance Starbucks ili KFC uz cijene slične EU i SAD. Većini turista najviše smeta neobična navika da se puno hrakće, što je posebno neugodno u restoranima. Raspon cijena u hotelima je od zemlje do neba, ali ga ugovaraju agencije. No, Šačić se nemalo iznenadio doznavši da je noćenje uz doručak u hotelu s četiri zvjezdice za dvoje u Xi’anu samo 200 juana. Hoteli su često arhitektonski i svakojaki luksuz optočen mramorom te ih se ni u EU nitko ne bi posramio. Kinezi puno putuju unutar zemlje, imaju puno multimilijunaša i na ulicama često vidite vozila od pola milijuna eura. Standard im je sve viši, a sada su plaće trgovaca i tvorničkih radnika 700-800 eura, a službenika 1500-2000 eura. Stanarine su visoke i u Shanghaiju, kao jednom od najskupljih gradova, podstanari za stan od 25 kvadrata plaćaju minimalno 500 eura.

 Kupovanje fake robe

Hrvati su se uvjerili kako je Kina “majka fake-robe” a tko je pristao na kupovinu od uličnih trgovaca, često je odveden u stanove pune kao Alibabina pećina. I tu je cjenkanje poželjno, ali je pravilo: što misliš kupiti, kupuj odmah i ne odlaži za sutra. Tko se odluči za posjet Kini svakako bi trebao vidjeti Shangai i najveći kineski neboder, visok 600 metara, s ultrabrzim liftovima. Tu su i noćna vožnja izletničkim brodom kroz stari i poslovni dio grada po 20 eura, tvornice za preradu žada, posjet Kineskom zidu (ulaz 30 eura), ali se može proći tek manji, strmi dio oko 3 km dužine. Treba vidjeti akrobate, etno sela, kupiti svilu i suvenire uz skoro smiješne cijene. Agencije “pod obavezno” vode i do alternativnih narodnih liječnika koji turiste pregledaju i nakon dodira “ključnih točki” tijela daju prilično detaljnu dijagnozu i ponude lijek za 1500 juana, ali “popuste” i na samo 800 eura!

---

image

Impresivni pogled na Kineski zid

Privatni album
---

Naši su turisti posjetili i tvornicu zelenog čaja koji Kinezi piju kao vodu i stalno nose u termosicama te samo dolijevaju toplu, ne vrelu vodu. Ističu nam i zanimljivost posjeta jednom hotelu gdje su upoznali dvojicu lokalnih biznismena od kojih je jedan natucao engleski. Ali, nazvao je telefonom svog prijatelja i dao im mobitel: s druge strane na hrvatskom je pričao ugostitelj koji u Dubrovniku ima restoran “Azija” na Babinom kuku i još četiri u Zagrebu! Susreli su i Zagrepčanku koja radi i živi u Shanghaiju i vodi prodaju svih vrsta cijevi i kao jedina Europljanka u toj kineskoj kompaniji radi već dvije godine.

---

Vjerske slobode i korupcija

Kineska djeca su u školi od jutra u 8 do 18,30- 19 sati i roditelji ih malo vide. Kina je kao i bivša SFRJ dala malu slobodu vjerskim zajednicama, a budistički hramovi su otvoreni za posjete te se održavaju prodajom ulaznica. Na ulici ti svećenici slobodno hodaju, ali svi uvijek naglase da su Tibet i Tajvan kineski. Jedan od većih problema Kine je korupcija i naši su turisti doznali kako su vlasti prije 10 godina istodobno uhitili 300 tisuća korumpiranih službenika i osudili ih kao primjer svima. No, korupcija je opstala.

---

---

Neobične karaoke

Kina ima sve razvijeniji noćni život pa i neku vrstu zapadnjačke zabave koja je s jedne strane nelegalna, a s druge dozvoljena! Bili smo u jednom kineskom noćnom klubu s neizostavnim i vrlo popularnim karaokama: - Izvođači su se mijenjali, ali u publici nisam uočio emociju niti da je tko zapljeskao! Mnogi su gledali u mobitele, igrali domino... Na stolu je bilo po 10.000 juana kojima su plaćali da se pozornica pojedinim izvođačima ukrasi buketima cvijeća. Ali, nije bilo pljeska! Nazočili smo i vrhunskom akrobatskom showu uz nevjerojatne figure, ali i gledali sedam motociklista kako jure unutar kugle od čelične mreže promjera 8 metara, priča Mario.

---

---

Jake kontrole i za upaljače

Viza za Kinu je 45 € i relativno se brzo rješava, a dvotjedni aranžman prosječno košta 2200-3000 €. Kontrole se najbolje uočavaju na aerodromima gdje se dok hodaju izdvajaju turisti s povišenom tjelesnom temperaturom. Primjerice, tijekom čekiranja putovnica izdvojeno je troje putnika s temperaturom iznad 37° C te su ih odmah zdravstveno provjerili! Primjer brige za sigurnost je zabrana unosa običnih upaljača u zrakoplove: oduzimaju ih, ma kako skupi bili! Moja je supruga uspjela proći sve kontrole s upaljačem u torbici da bi joj, dok je čekala na ukrcaj, prišao službenik s mobitelom na kojem je bila njezina slika i pitao je je li to ona. Kad je potvrdila, samo je rekao: imate upaljač, molim predajte ga! Jer, kao što imaju osjetljive senzore za drogu i eksploziv, imaju i za plin u upaljačima!

---

---

image

‘Inače hladni, Kinezi su ljubazni kad im se obratite‘ 

Privatni album
---

---

image

Opuštena snimka na jednoj od atrakcija

 

Privatni album
---

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kina je majka šokova, ali i fejk robe i tko namjerava tako kupovati, mora biti spreman na odvođenje na nepoznatu lokaciju. Hrana je fantastična i pristupačna, skarambeži i skakavci su hrskavi, a kosti su po 10 kuna i glođete ih na ulici. Od cijelog Kineskog zida turistima je dozvoljeno obići tek najstrmija 3 kilometra. Kinezi puno hrakću u restoranima,, a neke stvari možete vidjeti samo tamo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putovanje iz snova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Kina je majka šokova, ali i fejk robe i tko namjerava tako kupovati, mora biti spreman na odvođenje na nepoznatu lokaciju. Hrana je fantastična i pristupačna, skarambeži i skakavci su hrskavi, a kosti su po 10 kuna i glođete ih na ulici. Od cijelog Kineskog zida turistima je dozvoljeno obići tek najstrmija 3 kilometra. Kinezi puno hrakću u restoranima,, a neke stvari možete vidjeti samo tamo putovanje iz snova 2 0 6947 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-05 07:51:02 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-07 18:50:01 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-04-07 18:49:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Kina je majka šokova, ali i fejk robe i tko namjerava tako kupovati, mora biti spreman na odvođenje na nepoznatu lokaciju. Hrana je fantastična i pristupačna, skarambeži i skakavci su hrskavi, a kosti su po 10 kuna i glođete ih na ulici. Od cijelog K [metadata] => robots= author= title=Dubravka i Mario o posjetu Kini: Hrana je odlična i povoljna, ima se što vidjeti i kupiti, samo što Kinezi puno hrakću page_title=Dubravka i Mario o posjetu Kini: Hrana je odlična i povoljna, ima se što vidjeti i kupiti, samo što Kinezi puno hrakću [metakey] => putovanje, Dubravka i Mario Šačić, Kina, cijene, hrana, restorani, fake roba, KINESKI ZID, tehnologija, hoteli, nadzor, kinezi, megapolisi, Shanghai [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914859.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914849.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914850.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914851.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914852.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914853.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914854.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914855.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914856.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914857.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26914858.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mario i Dube u\u017eivali su na putovanju u Kinu<\/p>","

Prizori kineskih megapolisa su nestvarni<\/p>","

Bilo kuda, Mao Ce-tung svuda<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Opu\u0161tena snimka na jednoj od atrakcija<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Kineski zid je zaista \u010dudo, ali turistima je dozvoljeno prije\u0107i samo tri najstrmija kilometra, obja\u0161njavaju Dubravka i Mario \u0160a\u010di\u0107<\/p>","

Dubravka na ulici jednog od velegradova koje su posjetili<\/p>","

Hrana je fantasti\u010dna, od restorana do street fooda. Od \u010dega su bile ove kobasice, nije poznato<\/p>","

\u2018Ina\u010de hladni, Kinezi su ljubazni kad im se obratite\u2018\u00a0<\/p>","

Znamenitosti ima vi\u0161e nego \u0161to se mo\u017ee pregledati i za nekoliko mjeseci<\/p>","

Mlade Kineskinje nisu odbile fotografiranje<\/p>","

Impresivni pogled na Kineski zid<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x1280","hd_26914859_1920.jpg":"1920x1080","k_26914859_1280.jpg":"1280x1280","k_26914859_1024.jpg":"1024x1024","k_26914859_640.jpg":"640x640","k_26914859_480.jpg":"480x480","k_26914859_340.jpg":"340x340","k_26914859_220.jpg":"220x220","o_26914859_1280.jpg":"1280x1706","o_26914859_1024.jpg":"1024x1365","o_26914859_640.jpg":"640x853","o_26914859_480.jpg":"480x640","o_26914859_340.jpg":"340x453","o_26914859_220.jpg":"220x293","h_26914859_1280.jpg":"1280x854","h_26914859_1024.jpg":"1024x683","h_26914859_640.jpg":"640x427","h_26914859_480.jpg":"480x320","h_26914859_340.jpg":"340x227","h_26914859_220.jpg":"220x147","pp_26914859_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914859_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914859_640.jpg":"640x814","pp_26914859_480.jpg":"480x611","pp_26914859_340.jpg":"340x432","pp_26914859_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26914849_1920.jpg":"1920x1080","k_26914849_1280.jpg":"1280x1280","k_26914849_1024.jpg":"1024x1024","k_26914849_640.jpg":"640x640","k_26914849_480.jpg":"480x480","k_26914849_340.jpg":"340x340","k_26914849_220.jpg":"220x220","o_26914849_1280.jpg":"1280x1706","o_26914849_1024.jpg":"1024x1365","o_26914849_640.jpg":"640x853","o_26914849_480.jpg":"480x640","o_26914849_340.jpg":"340x453","o_26914849_220.jpg":"220x293","h_26914849_1280.jpg":"1280x854","h_26914849_1024.jpg":"1024x683","h_26914849_640.jpg":"640x427","h_26914849_480.jpg":"480x320","h_26914849_340.jpg":"340x227","h_26914849_220.jpg":"220x147","pp_26914849_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914849_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914849_640.jpg":"640x814","pp_26914849_480.jpg":"480x611","pp_26914849_340.jpg":"340x432","pp_26914849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26914850_1920.jpg":"1920x1080","k_26914850_1280.jpg":"1280x1280","k_26914850_1024.jpg":"1024x1024","k_26914850_640.jpg":"640x640","k_26914850_480.jpg":"480x480","k_26914850_340.jpg":"340x340","k_26914850_220.jpg":"220x220","o_26914850_1280.jpg":"1280x1706","o_26914850_1024.jpg":"1024x1365","o_26914850_640.jpg":"640x853","o_26914850_480.jpg":"480x640","o_26914850_340.jpg":"340x453","o_26914850_220.jpg":"220x293","h_26914850_1280.jpg":"1280x854","h_26914850_1024.jpg":"1024x683","h_26914850_640.jpg":"640x427","h_26914850_480.jpg":"480x320","h_26914850_340.jpg":"340x227","h_26914850_220.jpg":"220x147","pp_26914850_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914850_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914850_640.jpg":"640x814","pp_26914850_480.jpg":"480x611","pp_26914850_340.jpg":"340x432","pp_26914850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26914851_1920.jpg":"1920x1080","k_26914851_1280.jpg":"1280x1280","k_26914851_1024.jpg":"1024x1024","k_26914851_640.jpg":"640x640","k_26914851_480.jpg":"480x480","k_26914851_340.jpg":"340x340","k_26914851_220.jpg":"220x220","o_26914851_1280.jpg":"1280x1706","o_26914851_1024.jpg":"1024x1365","o_26914851_640.jpg":"640x853","o_26914851_480.jpg":"480x640","o_26914851_340.jpg":"340x453","o_26914851_220.jpg":"220x293","h_26914851_1280.jpg":"1280x854","h_26914851_1024.jpg":"1024x683","h_26914851_640.jpg":"640x427","h_26914851_480.jpg":"480x320","h_26914851_340.jpg":"340x227","h_26914851_220.jpg":"220x147","pp_26914851_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914851_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914851_640.jpg":"640x814","pp_26914851_480.jpg":"480x611","pp_26914851_340.jpg":"340x432","pp_26914851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26914852_1920.jpg":"1920x1080","k_26914852_1280.jpg":"1280x1280","k_26914852_1024.jpg":"1024x1024","k_26914852_640.jpg":"640x640","k_26914852_480.jpg":"480x480","k_26914852_340.jpg":"340x340","k_26914852_220.jpg":"220x220","o_26914852_1280.jpg":"1280x1706","o_26914852_1024.jpg":"1024x1365","o_26914852_640.jpg":"640x853","o_26914852_480.jpg":"480x640","o_26914852_340.jpg":"340x453","o_26914852_220.jpg":"220x293","h_26914852_1280.jpg":"1280x854","h_26914852_1024.jpg":"1024x683","h_26914852_640.jpg":"640x427","h_26914852_480.jpg":"480x320","h_26914852_340.jpg":"340x227","h_26914852_220.jpg":"220x147","pp_26914852_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914852_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914852_640.jpg":"640x814","pp_26914852_480.jpg":"480x611","pp_26914852_340.jpg":"340x432","pp_26914852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26914853_1920.jpg":"1920x1080","k_26914853_1280.jpg":"1280x1280","k_26914853_1024.jpg":"1024x1024","k_26914853_640.jpg":"640x640","k_26914853_480.jpg":"480x480","k_26914853_340.jpg":"340x340","k_26914853_220.jpg":"220x220","o_26914853_1280.jpg":"1280x1706","o_26914853_1024.jpg":"1024x1365","o_26914853_640.jpg":"640x853","o_26914853_480.jpg":"480x640","o_26914853_340.jpg":"340x453","o_26914853_220.jpg":"220x293","h_26914853_1280.jpg":"1280x854","h_26914853_1024.jpg":"1024x683","h_26914853_640.jpg":"640x427","h_26914853_480.jpg":"480x320","h_26914853_340.jpg":"340x227","h_26914853_220.jpg":"220x147","pp_26914853_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914853_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914853_640.jpg":"640x814","pp_26914853_480.jpg":"480x611","pp_26914853_340.jpg":"340x432","pp_26914853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26914854_1920.jpg":"1920x1080","k_26914854_1280.jpg":"1280x1280","k_26914854_1024.jpg":"1024x1024","k_26914854_640.jpg":"640x640","k_26914854_480.jpg":"480x480","k_26914854_340.jpg":"340x340","k_26914854_220.jpg":"220x220","o_26914854_1280.jpg":"1280x1706","o_26914854_1024.jpg":"1024x1365","o_26914854_640.jpg":"640x853","o_26914854_480.jpg":"480x640","o_26914854_340.jpg":"340x453","o_26914854_220.jpg":"220x293","h_26914854_1280.jpg":"1280x854","h_26914854_1024.jpg":"1024x683","h_26914854_640.jpg":"640x427","h_26914854_480.jpg":"480x320","h_26914854_340.jpg":"340x227","h_26914854_220.jpg":"220x147","pp_26914854_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914854_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914854_640.jpg":"640x814","pp_26914854_480.jpg":"480x611","pp_26914854_340.jpg":"340x432","pp_26914854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26914855_1920.jpg":"1920x1080","k_26914855_1280.jpg":"1280x1280","k_26914855_1024.jpg":"1024x1024","k_26914855_640.jpg":"640x640","k_26914855_480.jpg":"480x480","k_26914855_340.jpg":"340x340","k_26914855_220.jpg":"220x220","o_26914855_1280.jpg":"1280x1706","o_26914855_1024.jpg":"1024x1365","o_26914855_640.jpg":"640x853","o_26914855_480.jpg":"480x640","o_26914855_340.jpg":"340x453","o_26914855_220.jpg":"220x293","h_26914855_1280.jpg":"1280x854","h_26914855_1024.jpg":"1024x683","h_26914855_640.jpg":"640x427","h_26914855_480.jpg":"480x320","h_26914855_340.jpg":"340x227","h_26914855_220.jpg":"220x147","pp_26914855_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914855_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914855_640.jpg":"640x814","pp_26914855_480.jpg":"480x611","pp_26914855_340.jpg":"340x432","pp_26914855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26914856_1920.jpg":"1920x1080","k_26914856_1280.jpg":"1280x1280","k_26914856_1024.jpg":"1024x1024","k_26914856_640.jpg":"640x640","k_26914856_480.jpg":"480x480","k_26914856_340.jpg":"340x340","k_26914856_220.jpg":"220x220","o_26914856_1280.jpg":"1280x1706","o_26914856_1024.jpg":"1024x1365","o_26914856_640.jpg":"640x853","o_26914856_480.jpg":"480x640","o_26914856_340.jpg":"340x453","o_26914856_220.jpg":"220x293","h_26914856_1280.jpg":"1280x854","h_26914856_1024.jpg":"1024x683","h_26914856_640.jpg":"640x427","h_26914856_480.jpg":"480x320","h_26914856_340.jpg":"340x227","h_26914856_220.jpg":"220x147","pp_26914856_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914856_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914856_640.jpg":"640x814","pp_26914856_480.jpg":"480x611","pp_26914856_340.jpg":"340x432","pp_26914856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26914857_1920.jpg":"1920x1080","k_26914857_1280.jpg":"1280x1280","k_26914857_1024.jpg":"1024x1024","k_26914857_640.jpg":"640x640","k_26914857_480.jpg":"480x480","k_26914857_340.jpg":"340x340","k_26914857_220.jpg":"220x220","o_26914857_1280.jpg":"1280x1706","o_26914857_1024.jpg":"1024x1365","o_26914857_640.jpg":"640x853","o_26914857_480.jpg":"480x640","o_26914857_340.jpg":"340x453","o_26914857_220.jpg":"220x293","h_26914857_1280.jpg":"1280x854","h_26914857_1024.jpg":"1024x683","h_26914857_640.jpg":"640x427","h_26914857_480.jpg":"480x320","h_26914857_340.jpg":"340x227","h_26914857_220.jpg":"220x147","pp_26914857_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914857_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914857_640.jpg":"640x814","pp_26914857_480.jpg":"480x611","pp_26914857_340.jpg":"340x432","pp_26914857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26914858_1920.jpg":"1920x1080","k_26914858_1280.jpg":"1280x1280","k_26914858_1024.jpg":"1024x1024","k_26914858_640.jpg":"640x640","k_26914858_480.jpg":"480x480","k_26914858_340.jpg":"340x340","k_26914858_220.jpg":"220x220","o_26914858_1280.jpg":"1280x1706","o_26914858_1024.jpg":"1024x1365","o_26914858_640.jpg":"640x853","o_26914858_480.jpg":"480x640","o_26914858_340.jpg":"340x453","o_26914858_220.jpg":"220x293","h_26914858_1280.jpg":"1280x854","h_26914858_1024.jpg":"1024x683","h_26914858_640.jpg":"640x427","h_26914858_480.jpg":"480x320","h_26914858_340.jpg":"340x227","h_26914858_220.jpg":"220x147","pp_26914858_1280.jpg":"1280x1628","pp_26914858_1024.jpg":"1024x1303","pp_26914858_640.jpg":"640x814","pp_26914858_480.jpg":"480x611","pp_26914858_340.jpg":"340x432","pp_26914858_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7493591 Threads: 2 Questions: 1604749200 Slow queries: 4763780 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110631692 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/dubravka-i-mario-o-posjetu-kini-hrana-je-odlicna-i-povoljna-ima-se-sto-vidjeti-i-kupiti-samo-sto-kinezi-puno-hrakcu-1378261 [printLink] => /mozaik/panorama/dubravka-i-mario-o-posjetu-kini-hrana-je-odlicna-i-povoljna-ima-se-sto-vidjeti-i-kupiti-samo-sto-kinezi-puno-hrakcu-1378261?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 282081 [name] => putovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putovanje [link] => /tag/putovanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 754499 [name] => Dubravka i Mario Šačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-05 12:47:16 [main_article_id] => 0 [alias] => dubravka-i-mario-sacic [link] => /tag/dubravka-i-mario-sacic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 340010 [name] => cijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene [link] => /tag/cijene ) [4] => stdClass Object ( [id] => 321878 [name] => hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrana [link] => /tag/hrana ) [5] => stdClass Object ( [id] => 402930 [name] => restorani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => restorani [link] => /tag/restorani ) [6] => stdClass Object ( [id] => 754500 [name] => fake roba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-05 12:47:17 [main_article_id] => 0 [alias] => fake-roba [link] => /tag/fake-roba ) [7] => stdClass Object ( [id] => 626699 [name] => KINESKI ZID [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-27 19:47:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kineski-zid [link] => /tag/kineski-zid ) [8] => stdClass Object ( [id] => 110366 [name] => tehnologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tehnologija [link] => /tag/tehnologija ) [9] => stdClass Object ( [id] => 409069 [name] => hoteli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hoteli [link] => /tag/hoteli ) [10] => stdClass Object ( [id] => 331726 [name] => nadzor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nadzor [link] => /tag/nadzor ) [11] => stdClass Object ( [id] => 341161 [name] => Kinezi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kinezi [link] => /tag/kinezi ) [12] => stdClass Object ( [id] => 754501 [name] => megapolisi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-05 12:47:17 [main_article_id] => 0 [alias] => megapolisi [link] => /tag/megapolisi ) [13] => stdClass Object ( [id] => 679043 [name] => Shanghai [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 14:00:46 [main_article_id] => 0 [alias] => shanghai [link] => /tag/shanghai ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kina je majka šokova, ali i fejk robe i tko namjerava tako kupovati, mora biti spreman na odvođenje na nepoznatu lokaciju. Hrana je fantastična i pristupačna, skarambeži i skakavci su hrskavi, a kosti su po 10 kuna i glođete ih na ulici. Od cijelog Kineskog zida turistima je dozvoljeno obići tek najstrmija 3 kilometra. Kinezi puno hrakću u restoranima,, a neke stvari možete vidjeti samo tamo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putovanje iz snova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dubravka i Mario o posjetu Kini: Hrana je odlična i povoljna, ima se što vidjeti i kupiti, samo što Kinezi puno hrakću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-01-23-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914859.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Mario i Dube uživali su na putovanju u Kinu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914859.jpg [title] =>

Mario i Dube uživali su na putovanju u Kinu

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914849.jpg [title] =>

Prizori kineskih megapolisa su nestvarni

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914850.jpg [title] =>

Bilo kuda, Mao Ce-tung svuda

 

 

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914851.jpg [title] =>

Opuštena snimka na jednoj od atrakcija

 

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914852.jpg [title] =>

Kineski zid je zaista čudo, ali turistima je dozvoljeno prijeći samo tri najstrmija kilometra, objašnjavaju Dubravka i Mario Šačić

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914853.jpg [title] =>

Dubravka na ulici jednog od velegradova koje su posjetili

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914854.jpg [title] =>

Hrana je fantastična, od restorana do street fooda. Od čega su bile ove kobasice, nije poznato

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914855.jpg [title] =>

‘Inače hladni, Kinezi su ljubazni kad im se obratite‘ 

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914856.jpg [title] =>

Znamenitosti ima više nego što se može pregledati i za nekoliko mjeseci

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914857.jpg [title] =>

Mlade Kineskinje nisu odbile fotografiranje

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26914858.jpg [title] =>

Impresivni pogled na Kineski zid

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kina, ta daleka i golema azijska zemlja još od doba Marka Pola vječna je nepoznanica i meta brojnih putoholičara koje i danas privlači. No, malo ih je koji se i u suvremeno doba odluče na dugi put koji je, premda siguran, pun neizvjesnosti. Ipak, naši sugrađani Dubravka i Mario Šačić, nakon Maroka, Egipta, Dubaia, Kube i Dominikanske Republike, odlučili su se na posjet Kini, zajedno s ekipom s kojom su već prije putovali. Iako su prvotno imali problem kako okupiti grupu od minimalno deset osoba, na put su pošle čak 23 osobe od Istre i Zagreba do Daruvara i Dubrovnika. Putovali su ukupno 11 sati avionom iz Zagreba preko Istanbula do Pekinga. U dva tjedna posjetili su i megapolise Xi’an, Guilin, Hangzhou, Suzhou i Shanghai, svaki s više od 5 milijuna stanovnika, a Shangai sa čak 27.

- Zaboravite sve predodžbe o Kini kada krenete u tu zemlju, a dolazak je istinski pozitivni šok. Kina je zatvorena uglavnom za internet i vanjske informacije jer nema pristup Googleu, Viberu, WhatsAppu i društvenim mrežama, ali se ta blokada ipak može preskočiti. Bili smo u hotelima s četiri i pet zvjezdica, s tim da su im standardi “jači” jer kineskih pet je šest EU-zvjezdica! Najveći minus je to da ih većina uopće ne govori engleski ili ga govore samo malo te se komunikacija često svodi na pantomimu. Osjećaju se samodostatno, imaju jak interni turizam. Peking ima 23, mnogi tvrde i 30 milijuna stanovnika s oko 80 posto vozila na struju, tako da u prometnoj gužvi nema buke. Zagađenje zraka rješava se uz poticaje na elektrovozila te poreze na benzince i dizelaše. Cijela Kina je izrazito čista, nema čikova ni otpada na ulicama, policijskih kontrola ima, ali je to više samodisciplina nego represija. No, bilo nam je smiješno da vodič prije opisa znamenitosti održi kraći govor o ulozi partije, vjerojatno da se “zaštiti” ali i dâ do znanja da im ne narušavamo život, priča Mario.

Kinesku hranu voliš  ili ne

Naši su sugrađani fascinirani činjenicom da nema gužvi na raskrižjima, a ceste su urešene zelenilom i arlama s cvijećem koje cisterne često obilaze i zalijevaju. Kinezi su ljubazni kad im se obratite, inače hladni i bez smješka i klimoglava pri ulasku u lift. Ulični trgovci su i tamo sušta suprotnost, brzi vlak Maglev između gradova dostiže 300 km/h, ali ne po tračnicama nego na “magnetnom jastuku” a metroi su supermoderni i onaj u Shanghaiju kao najnapredniji dnevno preveze 5 milijuna putnika! Higijena je vrhunska i nigdje se ne osjeća kriminal: svi Hrvati ističu da su bez straha i posljedica šetali danju i noću, što je na Zapadu često upitno. Ali, sve nadziru kamere i kriminal se brzo otkrije.

---

image

Hrana je fantastična, od restorana do street fooda. Od čega su bile ove kobasice, nije poznato

Privatni album
---

---

image

Znamenitosti ima više nego što se može pregledati i za nekoliko mjeseci

Privatni album
---

Iako kinesku hranu voliš ili ne, gurmani u Kini maksimalno uživaju. Hrana se puno ne soli niti sladi šećerom nego se koriste biljni sirupi i med. Kinezi se hrane zdravije od Zapada, često u restoranima i na ulici: street food čine gyoze, tonkatsu, jiaozi, ramen, pad thai, pad see, drunken noodle, lo mein, alge, rezanci od riže, sve sa soja i miso umacima. Skarambeži i skakavci su hrskavi, kosti su po 10 kuna i glođete ih na ulici, biftek je 80 kuna. Cijene ističem u kunama jer je paritet juan = kuna i lako je usporedivo. Hrana je ukusna i zdrava, gdje god je kupili, iako ima i one koja vas ne gusta.

 Pristupačne cijene

Na vrhu robnih centara su pristupačni restorani i tamo je npr. biftek samo 80 kuna! Ali, izazov je pristupačni street food: štapić janjećeg ražnjića je 5-10 kuna, tek nešto više kombinacije riže i komadića mesa, ribe i morskih plodova uz salatu u papirnim vrećicama (kao u nas pomfrit), kuhano na pari ili woku, jedu se štapićima ili rukama. Svi nose rukavice i paze na higijenu da izbjegnu “novi Wuhan”. Restorani su im jeftiniji od naših, a npr. zapečena riža uz komadiće bifteka je 50 kuna. Naravno, ima ih superluksuznih s Michelinovim zvjezdicama i na top-lokacijama uz objed za dvoje za 700-800 juana, ali su u dobrim restoranima pristojne cijene: dobar objed i dva bezalkoholna pića supruga i ja smo platili 130 juana! Zanimljivo, ne prihvaćaju bakšiš i kad sam plaćao račun od 137 juana dao sam 140 i odbio kusur, vratili su 5 juana i rekli “sad je OK”! Skoro svi plaćaju mobitelima a klasična kartica prolazi od street fooda do taksija.

---

image

Dubravka na ulici jednog od velegradova koje su posjetili

Privatni album
---

---

image

Prizori kineskih megapolisa su nestvarni

Privatni album
---

 No, Kina ima i zapadnjačke lance Starbucks ili KFC uz cijene slične EU i SAD. Većini turista najviše smeta neobična navika da se puno hrakće, što je posebno neugodno u restoranima. Raspon cijena u hotelima je od zemlje do neba, ali ga ugovaraju agencije. No, Šačić se nemalo iznenadio doznavši da je noćenje uz doručak u hotelu s četiri zvjezdice za dvoje u Xi’anu samo 200 juana. Hoteli su često arhitektonski i svakojaki luksuz optočen mramorom te ih se ni u EU nitko ne bi posramio. Kinezi puno putuju unutar zemlje, imaju puno multimilijunaša i na ulicama često vidite vozila od pola milijuna eura. Standard im je sve viši, a sada su plaće trgovaca i tvorničkih radnika 700-800 eura, a službenika 1500-2000 eura. Stanarine su visoke i u Shanghaiju, kao jednom od najskupljih gradova, podstanari za stan od 25 kvadrata plaćaju minimalno 500 eura.

 Kupovanje fake robe

Hrvati su se uvjerili kako je Kina “majka fake-robe” a tko je pristao na kupovinu od uličnih trgovaca, često je odveden u stanove pune kao Alibabina pećina. I tu je cjenkanje poželjno, ali je pravilo: što misliš kupiti, kupuj odmah i ne odlaži za sutra. Tko se odluči za posjet Kini svakako bi trebao vidjeti Shangai i najveći kineski neboder, visok 600 metara, s ultrabrzim liftovima. Tu su i noćna vožnja izletničkim brodom kroz stari i poslovni dio grada po 20 eura, tvornice za preradu žada, posjet Kineskom zidu (ulaz 30 eura), ali se može proći tek manji, strmi dio oko 3 km dužine. Treba vidjeti akrobate, etno sela, kupiti svilu i suvenire uz skoro smiješne cijene. Agencije “pod obavezno” vode i do alternativnih narodnih liječnika koji turiste pregledaju i nakon dodira “ključnih točki” tijela daju prilično detaljnu dijagnozu i ponude lijek za 1500 juana, ali “popuste” i na samo 800 eura!

---

image

Impresivni pogled na Kineski zid

Privatni album
---

Naši su turisti posjetili i tvornicu zelenog čaja koji Kinezi piju kao vodu i stalno nose u termosicama te samo dolijevaju toplu, ne vrelu vodu. Ističu nam i zanimljivost posjeta jednom hotelu gdje su upoznali dvojicu lokalnih biznismena od kojih je jedan natucao engleski. Ali, nazvao je telefonom svog prijatelja i dao im mobitel: s druge strane na hrvatskom je pričao ugostitelj koji u Dubrovniku ima restoran “Azija” na Babinom kuku i još četiri u Zagrebu! Susreli su i Zagrepčanku koja radi i živi u Shanghaiju i vodi prodaju svih vrsta cijevi i kao jedina Europljanka u toj kineskoj kompaniji radi već dvije godine.

---

Vjerske slobode i korupcija

Kineska djeca su u školi od jutra u 8 do 18,30- 19 sati i roditelji ih malo vide. Kina je kao i bivša SFRJ dala malu slobodu vjerskim zajednicama, a budistički hramovi su otvoreni za posjete te se održavaju prodajom ulaznica. Na ulici ti svećenici slobodno hodaju, ali svi uvijek naglase da su Tibet i Tajvan kineski. Jedan od većih problema Kine je korupcija i naši su turisti doznali kako su vlasti prije 10 godina istodobno uhitili 300 tisuća korumpiranih službenika i osudili ih kao primjer svima. No, korupcija je opstala.

---

---

Neobične karaoke

Kina ima sve razvijeniji noćni život pa i neku vrstu zapadnjačke zabave koja je s jedne strane nelegalna, a s druge dozvoljena! Bili smo u jednom kineskom noćnom klubu s neizostavnim i vrlo popularnim karaokama: - Izvođači su se mijenjali, ali u publici nisam uočio emociju niti da je tko zapljeskao! Mnogi su gledali u mobitele, igrali domino... Na stolu je bilo po 10.000 juana kojima su plaćali da se pozornica pojedinim izvođačima ukrasi buketima cvijeća. Ali, nije bilo pljeska! Nazočili smo i vrhunskom akrobatskom showu uz nevjerojatne figure, ali i gledali sedam motociklista kako jure unutar kugle od čelične mreže promjera 8 metara, priča Mario.

---

---

Jake kontrole i za upaljače

Viza za Kinu je 45 € i relativno se brzo rješava, a dvotjedni aranžman prosječno košta 2200-3000 €. Kontrole se najbolje uočavaju na aerodromima gdje se dok hodaju izdvajaju turisti s povišenom tjelesnom temperaturom. Primjerice, tijekom čekiranja putovnica izdvojeno je troje putnika s temperaturom iznad 37° C te su ih odmah zdravstveno provjerili! Primjer brige za sigurnost je zabrana unosa običnih upaljača u zrakoplove: oduzimaju ih, ma kako skupi bili! Moja je supruga uspjela proći sve kontrole s upaljačem u torbici da bi joj, dok je čekala na ukrcaj, prišao službenik s mobitelom na kojem je bila njezina slika i pitao je je li to ona. Kad je potvrdila, samo je rekao: imate upaljač, molim predajte ga! Jer, kao što imaju osjetljive senzore za drogu i eksploziv, imaju i za plin u upaljačima!

---

---

image

‘Inače hladni, Kinezi su ljubazni kad im se obratite‘ 

Privatni album
---

---

image

Opuštena snimka na jednoj od atrakcija

 

Privatni album
---

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Mario i Dube uživali su na putovanju u Kinu

Privatni album

Prizori kineskih megapolisa su nestvarni

Privatni album

Bilo kuda, Mao Ce-tung svuda

 

 

Privatni album

Opuštena snimka na jednoj od atrakcija

 

Privatni album

Kineski zid je zaista čudo, ali turistima je dozvoljeno prijeći samo tri najstrmija kilometra, objašnjavaju Dubravka i Mario Šačić

Privatni album

Dubravka na ulici jednog od velegradova koje su posjetili

Privatni album

Hrana je fantastična, od restorana do street fooda. Od čega su bile ove kobasice, nije poznato

Privatni album

‘Inače hladni, Kinezi su ljubazni kad im se obratite‘ 

Privatni album

Znamenitosti ima više nego što se može pregledati i za nekoliko mjeseci

Privatni album

Mlade Kineskinje nisu odbile fotografiranje

Privatni album

Impresivni pogled na Kineski zid

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/dubravka-i-mario-o-posjetu-kini-hrana-je-odlicna-i-povoljna-ima-se-sto-vidjeti-i-kupiti-samo-sto-kinezi-puno-hrakcu-1378261 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e89b2c8e225c1c50040712c66c7691c87097626 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dubravka+i+Mario+o+posjetu+Kini%3A+Hrana+je+odli%C4%8Dna+i+povoljna%2C+ima+se+%C5%A1to+vidjeti+i+kupiti%2C+samo+%C5%A1to+Kinezi+puno+hrak%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fdubravka-i-mario-o-posjetu-kini-hrana-je-odlicna-i-povoljna-ima-se-sto-vidjeti-i-kupiti-samo-sto-kinezi-puno-hrakcu-1378261 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fdubravka-i-mario-o-posjetu-kini-hrana-je-odlicna-i-povoljna-ima-se-sto-vidjeti-i-kupiti-samo-sto-kinezi-puno-hrakcu-1378261 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kina je majka šokova, ali i fejk robe i tko namjerava tako kupovati, mora biti spreman na odvođenje na nepoznatu lokaciju. Hrana je fantastična i pristupačna, skarambeži i skakavci su hrskavi, a kosti su po 10 kuna i glođete ih na ulici. Od cijelog Kineskog zida turistima je dozvoljeno obići tek najstrmija 3 kilometra. Kinezi puno hrakću u restoranima,, a neke stvari možete vidjeti samo tamo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putovanje iz snova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramaputovanje iz snova

Dubravka i Mario o posjetu Kini: Hrana je odlična i povoljna, ima se što vidjeti i kupiti, samo što Kinezi puno hrakću

Piše Ahmet Kalajdžić
7. travnja 2024. - 20:49

Kina, ta daleka i golema azijska zemlja još od doba Marka Pola vječna je nepoznanica i meta brojnih putoholičara koje i danas privlači. No, malo ih je koji se i u suvremeno doba odluče na dugi put koji je, premda siguran, pun neizvjesnosti. Ipak, naši sugrađani Dubravka i Mario Šačić, nakon Maroka, Egipta, Dubaia, Kube i Dominikanske Republike, odlučili su se na posjet Kini, zajedno s ekipom s kojom su već prije putovali. Iako su prvotno imali problem kako okupiti grupu od minimalno deset osoba, na put su pošle čak 23 osobe od Istre i Zagreba do Daruvara i Dubrovnika. Putovali su ukupno 11 sati avionom iz Zagreba preko Istanbula do Pekinga. U dva tjedna posjetili su i megapolise Xi’an, Guilin, Hangzhou, Suzhou i Shanghai, svaki s više od 5 milijuna stanovnika, a Shangai sa čak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:23