StoryEditorOCM
Auto mototajne vožnje

Većina automobila u kabini ima jedan važni dio, ali mnogi od nas pogrešno misle da on služi za pridržavanje u zavojima

Piše mozaik sd
23. travnja 2024. - 13:55

Automobili se razlikuju po količini i kvaliteti opreme koju imaju. Ona može poprilično varirati, ali svi automobili imaju dio iste opreme. Takav je i držač za ruku iznad vrata, iako ga sve više novijih automobila nema. Zbog principa aerodinamike, takvi su automobili sve niži pa na njima nema mjesta da se čvrsto stavi držač za ruku, a da se u njega ne udari glavom.

S druge strane, veliki dio korisnika automobila, a to je većina čovječanstva, ne zna čemu taj držač točno služi, odnosno zašto je postavljen.

Veliki dio nas smatra kako je držač postavljen da se putnici za njega pridrže u zavojima ako vozač vozi prebrzo. Drugi dio koristi ih kao vješalice za jakne, kapute i torbe, ne razmišljajući da tako znatno smanjuju bočnu vidljivost.

image

Držač za ruku dobro bi došao i trudnicama (ilustracija)

/Shutterstock

Međutim, prava je istina da su držači postavljeni radi ljudi koji imaju teškoće u kretanju. Korisnik invalidskih kolica ili bilo tko kome manjka snage u nogama može se držati za njega radi stabilnosti dok se postavlja u udoban položaj. Pri tome automobilski držači djeluju slično kao rukohvati za kupaonicu, piše Daily Star.

Naravno, to nije njihova jedina svrha. Mnogi instinktivno posežu za njima pri rizičnoj vožnji zadržavajući barem dio kontrole kod mogućeg sudara. Na njih se može objesiti i odjeća, naravno pazeći da se ne smanji bočni pregled ceste i vidljivost.

image

Noviji automobili često nemaju držač za ruku (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:56