StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Velika igra

12. siječnja 2018. - 16:54

Aaron Sorkin, scenarist Zapadnog krila, TV uspješnice o životu u Bijeloj kući i filmskog hita 'Društvena mreža' koji tematizira nastanak Facebooka, nije mogao odoljeti izazovu. Književni predložak 'Mollyne igre' učinio mu se toliko moćan da je prvi put u karijeri sjeo u redateljski stolac i snimio krimić kojemu su izmaknuli Zlatni globusi, ali cilja na Oscare.

Očekivanja su itekako utemeljena, jer je biografija Molly Bloom, posrnule američke skijašice koja počinje organizirati susrete pokeraša s vrtoglavo visokim ulozima, uistinu jak materijal. Inteligentna žena u svijetu naoko nadmoćnijih muškaraca nije baš česta pojava u suvremenoj američkoj filmografiji i zato joj vrijednost dodatno raste. Još i više jer je glavna uloga povjerena jednoj od najboljih hollywoodskih glumica na pragu četrdesetih, riđokosoj Jessici Chastain.

Ona je, kaže legenda, bila prvi izbor stvarne Molly Bloom i glavni uvjet za ekranizaciju bestsellera s snažnim scenarističkim pečatom redatelja Sorkina. Chastain je na platno prenijela snažnu osobnost bivše sportašice koja slobodnom voljom prelazi u sivu zonu i vozi slalom na rubu bezakonja.

Dok dogovara i nadzire kartaške partije u kojima se izmjenjuju celebrities, tajkuni i ruski mafijaši, Molly ni u jednom trenutku ne gubi prisebnost. Svjesna je u što se upustila i kakav može biti ishod ako uzme prvu proviziju. No, svejedno nastavlja igru u kojoj je njezina razboritost prvi adut, a seksipil tek dodatak. Ne posustaje ni kad FBI protiv nje gradi optužnicu zbog druženja s ruskim podzemljem, ostaje svoja čak i kad nema novca za honorar odvjetniku (Idris Elba) koji ionako dvoji u njezinu nevinost.

Chastainina junakinja toliko je nadmoćna da nadvisuje svakog muškog protagonista s kojim se susretne u kadru. Čini se da su svi dečki, pa i markantni Elba, tu kako bi pokazali tko u filmu ima 'višak testosterona'. I baš zbog toga prilično neuvjerljivo djeluje Mollyn odnos s ocem (jedva prepoznatljivi Kevin Costner) kojemu se, po već izlizanom obrascu, filmska kći cijelog života želi dokazati, pa makar i kroz opskurne hazarderske turnire.

Bez završnice u kojoj Sorkin junakinjino ponašanje objašnjava s 'father issues', 'Velika igra' bila bi, pokeraškim jezikom rečeno, ravna royal flushu. No, otprije je već poznato da su kod Sorkina jače karte kad prikazuje socijalne intrige umjesto obiteljskih suptilnosti.



 

25. travanj 2024 06:28