StoryEditorOCM
ZabavaPOČINJE PROGRAM „AMALI NA SCENI 2018“

DJECU JE TEŠKO PREVARITI  Zašto trebate s malenima pogledati Ezop basne?

Piše PSD.
10. siječnja 2018. - 10:07

Tek nas par dana dijeli od početka programa „Amali na sceni 2018“ kojeg gostovanjem otvara zagrebačko Kazalište Žar ptica s hvaljenom predstavom „Ezop: Basne“ u subotu 13. siječnja 2018. u dvorani hotela Rixos Libertas u 11 i 17 sati.

-Predstava je jako zanimljiv pokušaj prenošenja Ezopovih basni najmlađima. Prikazuje basne: prikazuje Ezopove basne: Vuk u janjećoj koži, Kornjača i zec, Vuk i ždral, Guska sa zlatnim jajima i Cvrčak i mrav, a namijenjena je vrtićkom uzrastu i uzrastu osnovnih škola.

Ono što je čini jako atraktivnom je to što se basne prikazuju samo tjelesnim vještinama. Predstava ne počiva na efektima već glumci svojim tijelom pokazuju priče. Ne samo da djeca tako spoznaju narav Ezopovih basni već otkrivaju što sve kazalište danas može biti –kaže Saša Božić, redatelj predstave, ističući kako je svaka priča rađena u drugom kazališnom žanru.

-Čini mi se da je ova literatura suvremenoj djeci daleka pa smatram kako se upravo na ovaj suvremeniji način prikazivanja basni i atraktivnošću koja počiva na odnosu glumca i djece, te priče mogu približiti i djeci današnjice- ističe Božić koji je ovo djelo osuvremenio u suradnji s koreografkinjom Ksenijom Zec. Upravo je ovaj autorski tim prepoznat zbog svog uspješnog dugogodišnjeg zajedničkog rada, između ostalog i na predstavama za djecu.

– Mi smo zapravo od svake basne stvorili svoje priče, dodali smo komentare koji se tiču djece i mladih danas. Petra Hrašćanec, s kojom također volimo raditi je zapravo preuzela koreografiranje plesnih brojeva koji nose dobar dio predstave.
Ezop:basne su dugo na repertoaru, ansambl je velik, a Žar ptica je jedno od rijetkih kazališta koje gotovo u svakoj predstavi uključuju mlade glumce- pojašnjava Ksenija Zec te dalje ističe: -dječjim kazalištem počeli smo se baviti dosta kasno. Tada su nam pomogle školske pedagoginje i tete iz vrtića koje su nam pojasnile kako je kriva predodžba da djeca vole sve šareno I afektivno. Djeca vole prostore koje su odraslima dosadni jer u njima mogu razvijati svoju maštu. To poštujemo u stvaranju svojih predstava. Također, djecu je teško prevariti, svjesni su svega što se događa i oko njih pa nam je zapravo najteže odrediti granicu onoga što im u kazalištu treba pokazati- otkriva Ksenija Zec pozivajući mame i tate da dovedu djecu na predstavu u kojoj će se kako kaže, uvijek naći ponešto i za roditelje.

Ezop:Basne" izvode: Matija Čigir, Nataša Kopeč, Ante Krstulović, Anđela Ramljak, Berislav Tomičić, Drago Utješanović i Fillip Vidović.   Koreografiju potpisuje Petra Hrašćanec Erceg, scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin, a glazbu Damir Šimunović.

Podsjetimo, program „Amali na sceni 2018" nastavak je projekta obogaćivanja kazališne scene za najmlađe u Dubrovniku, u okviru kojeg će biti izvedeno ukupno šest predstava za djecu, po jedna u siječnju, veljači, ožujku, travnju, studenom i prosincu. Uz „Ezop:basne" u grad stižu i „Ježeva kućica", „Ružno pače", „Tarzan", „Grimix" i „Bijeli
jelen".

Ulaznice za predstavu „Ezop:basne" potražite online na ulaznice.hr, na recepciji hotela Rixos Libertas te u poslovnici agencije Elite Travel po cijeni od 50 kuna, a na dan izvedbe 70 kuna.

20. travanj 2024 00:03