StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Tajna broja 7

8. prosinca 2017. - 16:47

Dok blockbusteri o superjunacima na izmaku godine sustižu jedan drugog, ispod radara prolaze manje razvikana kvalitetna ostvarenja. Takav je aktualni distopijski ZF triler 'Tajna broja 7' iz radionice Netflixa, servisa koji za osim video sadržaja na zahtjev već četvrtu godinu nudi i vlastite originalne uratke poput kultne TV serije 'Kuća od karata'. Ovaj je put otkupio prava za filmsku priču o prenapučenoj Zemlji koja 2070-tih reducira broj stanovnika uvođenjem pravila jednog djeteta.

Nije to osobito originalna premisa, u NR Kini su u stvarnosti donedavno primjenjivali upravo takvu politiku planiranja obitelji, no u 'Tajni broja 7' broj djece prelazi sve granice dopuštenog. U izolaciji malog stana živi čak sedam sestara blizanki koje samim postojanjem odudaraju od ustaljene prakse, zbog čega ih vladajuća garnitura kreće istrijebiti.

Norveški redatelj Tommy Wirkola ne razbacuje se vanjskim prikazom tjeskobe kontroliranog društva budućnosti. Tu i tamo ubaci kakav futuristički detalj poput računala-dlanovnika, pa se brzo vrati na 'stare' LED ekrane ili papirnate plakate na zidovima velegrada. Njemu su mnogo zanimljivije reakcije pojedinca na vanjsku prijetnju protiv koje, po obrascu '7 u 1' ustaje glavna glumica, Šveđanka Noomi Rapace.


U multipliciranoj sestrinskoj ulozi, ona vješto kormilari između različitih osobnosti blizanki i potvrđuje talent koji je već dokazala kao neprilagođena Lisbeth Salander u Larssonoj milenijskoj trilogiji. Blizanke-heroine, nazvane po danima u tjednu kad smiju izaći iz skrovišta, oličenje su žilavih žena u borbi za opstanak. Hrabre i krhke u isti mah, na putu izbavljenja ili propasti stječu gledateljevu naklonost, pa i strahopoštovanje.

Uz feminističku crtu kakva nije baš česta kod ženskih likova na mainstream kino reperotoaru, Wirkolina 'sedmica' nudi i raskošan koloplet akcijskih scena koje u sjećanje vraćaju serijal o Nikiti. No, one nisu banalne i samodostatne, niti kvare ritam radnje.

Trileru je dodana vrijednost angažman epizodista, filmskih zvijezda 1980-tih, Willema Dafoea i Glenn Close. Dafoe suptilno glumi zamjenskog oca septetu blizanki, a Close je sugestivna u ulozi perjanice represivnog aparata i aspirantice na premijersko mjesto koja se pod krinkom humanosti brutalno obračunava s 'prekobrojnom' djecom.

Iako i ovaj triler pati od poslovično pogrešnog prijevoda naslova ( u originalu se zove 'What happened to Monday ?), oko 'Tajne broja 7' nema tajni. Riječ je o inteligentnom djelu s uznemirujućom porukom. Pokušaj planskog spašavanja čovječanstva lako može otklizati u njegovo uništenje, fizičkim nasiljem ili upadom u privatnost. Kako se oduprijeti? Sedam sestara reklo bi 'Sve smo mi Karen Settman'.
 

18. travanj 2024 11:25