StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Slagalica strave 8

11. studenog 2017. - 17:07

'Slagalica strave', jedna od najdugovječnijih suvremenih horor franšiza, dogurala je do osmog dijela. Novi nastavak niskobudžetne sage o liku i djelu poremećenog ubojice Johna Kramera, 'Jigsaw', nakon sedmogodišnje stanke prigodno je stigao u kina uz Noć vještica i halloweenski tjedan proveo na vrhu liste najgledanijih u SAD-u.

Prije nego ga je s trona otpuhao novi Thor, film u režiji braće Spierig pokušao je odraditi nemoguće. Okrutnošću egzekucija nadmašiti prethodnike i oživjeti serijal povratkom iz mrtvih glavnog zlotvora, Kramera. Misija se u oba slučaja pokazala preveć zahtjevnom, jer 'Jigsaw' osim posuđenica i recikliranih motiva ne nudi ništa osobito inovativno.


Prema već uhodanoj špranci, i osmica se dijeli na dvije usporedne podradnje. Prva opisuje petero otetih neznanaca u igri preživljavanja s izglednim smrtonosnim ishodom, a druga potragu za psihotičnim počiniteljem ubojstava. Kvintet žrtava zbog grijeha iz prošlosti skriveni krvnik koji komunicira isključivo putem zvučnika kažnjava otkidanjem udova, mljevenjem, posipanjem kiselinom, tranširanjem... Već viđeno i nimalo dovitljivo. Isti takav je i lov za počiniteljem, nakrcan stereotipovima.

Dok iz rastvorenih lubanja lipti ili se zgrušnjava krv, razglaba se o tome je li strašni Kramer oživio ili ga (ne)vješto oponaša medicinsko osoblje s patologije, liječnik zlostavljani zaljevski veteran i njegova kolegica s fetišem na bizarne smrti. A tu je, zlu ne trebalo, i korumpirani policijski inspektor koji skonča prerezan zrakama lasera. Ta je smrt, uzgred rečeno, najoriginalnija u cijelom filmu.
Kako radnja odmiče, gledatelj doista osjeti strah, ali ne od banalnih događanja na platnu, već od mogućnosti da ona predugo potraju. Dašak uzaludne nade u zanimljiviji obrat donosi pojava vremešnog Tobina Bella, glumca koji još od izvornika tumači manijaka Johna Kramera alias The Jigsaw Killera. Kramerov post mortem iščašeni smisao za pravdu ipak je nedovoljno jak da riješi glavnu manu osmog nastavka, nedostatak kvalitetnog antagonista.

Istini za volju, u suvremenom horroru sve je teže kod publike na nov i dotad neviđen način pobuditi strah i zebnju, no 'Jigsaw' nimalo ne pridonosi osvježenju žanra. Gomilanjem otrcanih motiva i papirnatih likova za čiju sudbinu nimalo ne marite, djelo za jednokratnu upotrebu koje niti zastrašuje niti tjera na iščekivanje devetog nastavka. A on očigledno neće izostati, jer se u slatke bombončiće Halloweena za poklonike inducirane strave dade svašta zapakirati.

 

19. travanj 2024 04:13