StoryEditorOCM
ZabavaIZLOŽEN CIKLUS "1 X 8"

Otvorena londonska izložba Deše P. Vlahutin 

Piše PSD.
14. listopada 2017. - 12:46

U galeriji Veleposlanstva Republike Hrvaske u Londonu 11. listopada otvorena je  izložba kiparice Deše P. Vlahutin . Izložbu pod nazivom "1 x 8", otvorio je hrvatski veleposlanik u Londonu Igor Pokaz, a otvorenju su nazočili članovi diplomatske zajednice, kritičari umjetnosti, Dubrovčani u Londonu  kao i ravnatelji eminentnih aukcijskih kuća.
Deša skulpture predstavlja kao fragmente. Svaka skulptura ima svoj način izražavanja iste ideje, istog puta. Načini se razlikuju po pojedinačnoj perspektivi, čineći istu ideju različitom u svakoj skulpturi. Kombinirani oni čine ciklus koji utjelovljuje razliku u istovjetnosti. Monolitnost i naglašena redukcija oblika inspiraciju vuku iz velikih gradskih zidina njenog rodnog grada Dubrovnika. Dojam njezine izložbe pokazuje odlučnost i samodostatnost kiparice koja je jednako zainteresirana za precizno artikuliranje artefakata, kao i vezu s dojmljivim prostornim instalacijama. Deša je iskoristila najbolje od oba svijeta s naglašenom tektonikom skulpture i ugodnom postavom instalacije, stvarajući upečatljiv i atraktivan skulpturalni znak.

Deša P. Vlahutin je kiparica rođena u Dubrovniku. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Peruška Bogdanića. Nakon diplome, njezin je život doveo do različitih metropola, od Bukurešta do Praga, gdje je nastavila raditi i izlagati. Nedavno se počela afirmirati na londonskoj umjetničkoj sceni.  Dubrovčani njene radove mogu vidjeti svakog dana na šetnici između zgrada Atlantske plovidbe i Grawea, gdje su postavljenje njene skulpture "Vrata od Grada" koje je umjetnica darovala rodnom gradu. Zateknete li se u Londonu - izložba je otvorena do 23. listopada,  i može se razgledati  svaki radni dan od 9 do 16 sati.
Autor fotografija Eva Kraljević

23. travanj 2024 14:56