StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Čuvaj me s leđa

FILM TJEDNA Čuvaj me s leđa

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Ilustracija
8. rujna 2017. - 21:49

Akcijska komedija Hitman's bodyguard (kod nas nespretno prevedena kao Čuvaj me s leđa ), odvodi nas sve do Haaškog suda. Umjesto balkanskih krvnika, sudi se bjeloruskom diktatoru Vladislavu Dukhovichu( Gary Oldman) zbog pogroma političkih neistomišljenika.

Glavni svjedok optužbe je silnikov bivši najamnik, Darius Kincaid (Samuel L. Jackson),najtraženiji plaćeni ubojica na svijetu o čijem iskazu ovisi Bjelorusova sloboda.  Optuženiku, dakako, ne odgovara da Kincaid da iskaz pa u dosluhu s Interpolovom krticom na njega šalje horde asasina. Jedini koji ih može obuzdati jest Michael Bryce( Ryan Reynolds), nekoć vrhunski tjelohranitelj AAA ranga koji je zbog poslovnog  gafa dodirnuo dno. Na nagovor bivše djevojke agentice (Dana Goldberg), Bryce prihvaća novi zadatak i suočava se s Kincaidom, zakletim neprijateljem koji ga je u prošlosti pokušao ubiti 28 puta.

Stjecajem okolnosti dvojac mora surađivati dok uzmiče pred Dukhovichevim krvožednim plaćenicima. Film  redatelja Austalca  Patricka Hughesa, poznatog  tek po suradnji u trećem nastavku serijala 'Expendables' Sylvestera Stallonea, prometnuo se u najveće iznenađenje završnice američke  ljetne kino sezone. S budžetom od skromnih 30 milijuna dolara, potkraj kolovoza usidrio se na vrhu box officea i  trostruko vratio uloženo. Dijelu kritike još nije jasno što je publiku privuklo uratku kojemu su klišeji temelj, a izvrtanje buddy-buddy obrasca glavni adut.

I doista, kad gledate 'Čuvaj me s leđa!', čini vam se da ste sve ponuđeno već negdje vidjeli. Dvojica društvenih otpadnika čija početna netrepeljivost prerasta u uvažavanje,  puno pucnjave i potjere amsterdamskim kanalima nisu osobito originalne sastavnice hita. Ipak, Hughesov film osvaja interakcijom naslovnih junaka. Samuel  L. Jackson svoju je karizmatičnu pojavu začinio nizom duhovitih doskočica, a Ryan Reynolds mu fino parira ulogom poduzetnog smušenjaka.

Šteta je samo što je Oldmanov bjeloruski tiranin ostao nedorečen, tek kao drska provokacija na račun stvarnog diktatora Lukašenka. Meksička zvijezda Salma Hayek je i uz malu minutažu upečatljiva kao neurotična gospođa Kincaid. 'Dosadno je dobro', geslo je Reynoldsova filmskog bodyguarda koje ne vrijedi u ovoj komediji gdje dosada nipošto ne stanuje.
 

20. travanj 2024 15:00