StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Vozač

FILM TJEDNA Vozač

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Ilustracija
1. rujna 2017. - 18:02

Opljačkati banku usred Atlante zahtjevan je zadatak, a još je teže pobjeći pred policijskom potjerom. Osim kad je za volanom Baby Driver (Ansel Elgort). Dok s mjesta zločina odvozi pljačkaše, ovaj po svemu unikatan 'gateaway' vozač ne skida iz ušiju slušalice iz kojih trešte zvuci biranih melodija.

Music listu i iPadove mijenja ovisno o prigodi i raspoloženju, ali i zbog zdravstvenih razloga. Nakon prometne nesreće u kojoj su mu stradali roditelji boluje od tinitusa, pa ga samo glazba spašava od nesnosnih šumova u ušima. I zato Babyu život sliči neprekinutom soundtracku, a posao slučajnom uletu u svijet kriminala gdje ni po čemu ne pripada.

Muzikalni akcijski triler 'Vozač' britanskog redatelja Edgara Wrighta ovo je sušno filmsko ljeto zalio izvornošću kakvu je teško naći u bujici suhoparnih franšiza koje pustoše multiplekse. Wrightovo djelo ujednačen je spoj akcijskih scena i portreta likova koji istinski oživljavaju na platnu. U prvom redu se to odnosi na Elgortova junaka, dobroćudnog klinca koji živi s gluhonijemim udomiteljem, plavookim crncem (!) i s njim komunicira znakovnim jezikom.

Tuđe izjave snima na starinske kazete i montira ih u samplove, a tijekom pljački kloni se ubijanja i nasilja kojemu rado pribjegava Bats (karizmatični oskarovac Jamie Foxx, dubrovački Little John, ovdje u crvenoj reperskoj opravi). Uz Foxxa, u sporednoj ulozi organizatora pljački Doca pojavljuje se Kevin Spacey, još jedan hollywoodski kapitalac, dvostruki nositelj zlatnog kipića i aktualni junak TV serije 'Kuća od karata'.

Treći nemilosrdni gad je Buddy (Jon Hamm iz serijala Med Man) koji se zbog pogibije ljubavnice Darling (Eiza Gonzales) želi osvetiti gateaway driveru. A Babyu je dotle jedini cilj napustiti mrski posao i uteći u nepoznato s konobaricom Deborom (simpatična Lily James). Hoće li se i kako izvući iz gabule, vidjet ćete u raspletu, nepredvidivom poput Babyeva gasiranja i vratolomija na cesti.

Zanimljivo bi bilo čuti što o Wrightovu filmu misle Quentin Tarantino ili Walter Hill čiji je trag itekako prisutan u prizorima divljih jurnjava i rafalnih dijaloga koji su publici napeti, ali ne i Baby Driveru. On između metaka vozi s urođenom lakoćom, a priča tek toliko da ne zaboravi govoriti. 'S tobom sam sam u jednom danu govorio više nego u cijeloj godini', kazat će djevojci Debori dok traži pjesmu s njezinim imenom. Ulogom u 'Vozaču' Ansel Elgort krenuo je stazom slavnih. Dosad se okušao u romantičnoj drami 'Krive su zvijezde' i ZF trilogiji 'Različita', no čini se da mu upad u akcijski žanr s karakterizacijom najbolje sjeo, što se i vidi.

25. travanj 2024 01:27