StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Spider - Man: Povratak kući

FILM TJEDNA Spider - Man: Povratak kući

14. srpnja 2017. - 15:49

Spiderman je podjetinjio! Filmski studio Sony i Marvelovo carstvo stripa udruženi su se upustili u hazarderski poduhvat kojim su svog paukolikog superjunaka pomladili do petnaestogodišnjaka, za novi zamah posustaloj franšizi. Iskorak se očito isplatio jer novog 'Spidermena:Povratak kući' hvale i gledatelji i filmski kritičari.

Junaka u crveno-plavom paučinastom kostimu nepretenciozno i s mnogo poleta glumi Tom Holland koji na velike ekrane donosi heroja po ukusu modernih generacija. Njegov se Peter Parker ne zamara introspekcijom niti uzvišenom misijom izbavljenja čovječanstva. Njemu je dovoljno pomoći starici na putu ili loviti kradljivce automobila i usputi iskušavati granice svojih nadnaravnim moći. Kao i svakom tinejdžeru, važna mu je i pripadnost grupi, u ovom slučaju Osvetnicima (Avengers). Peter je spreman zapustiti čak i prestižna školska natjecanja kako bi upao u ekipu Kapetana Amerike.

No, prethodno mora proći niz testova mentora Tonya Starka alias Iron Mana kojega ponovno glumi karizmatični Robert Downey Junior, čija pojava filmu daje dodanu vrijednost. Dostojnu protutežu donosi lik negativca Vulturea, sakupljača svemirskog otpada koji postaje razorno zemaljsko oružje. Zlikovca s jasnom motivacijom utjelovljuje uvijek pouzdani Michael Keaton. Dok poput orlušine maše krilima u teškom oklopu, živo zaziva u sjećanje amblematsku ulogu u art filmu Birdman. Odabir posrnule oskarovke Marise Tomei za lik Peterove tete May jedva je od slabijih strana hita Jona Wattsa koji obiluje neusiljenim humorom i dobro pogođenim doskočicama.

I najnoviji je Spiderman, treba li to posebno naglašavati, začinjen klimavim ljubavnim podzapletom i mrvom političke korektnosti. Peterovi kolege rasno su šaroliko društvo per se, no taj detalj ipak ostaje sporedan u kolopletu akcije koja je dozirana tako da ne zamara osjetila. Prizori Parkerova uspona na Washingtonov obelisk ili pokušaja 'šivanja' raspolovljenog trajekta nitima paučine spadaju u gornji dom škole specijalnih efekata.

Glumački prethodnici u ulozi Spidermana, Tobey McGuire i Andrew Garfield, u međuvremenu su se posvetili ozbiljnijnim žanrovima ratne i obiteljske drame. Daroviti dvadesetogodišnji Tom Holland tek se zagrijava za maratonsku rolu čovjeka-pauka.

 

19. travanj 2024 13:30