StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Transformers - Posljednji vitez

FILM TJEDNA Transformers - Posljednji vitez

3. srpnja 2017. - 12:30

Ljeto 2017. ne djeluje nimalo obećavajuće za razvikane franšize. Peti nastavak Pirata s Kariba u mjesec dana prikazivanja vratio je tek dvije trećine uloženog novca, premijerna Cruiseova Mumija nije ni primirisala vrhu top-ljestvica...ako je suditi po ocjenama filmskih kritičara, ni najnovijim se Transformerima ne piše dobro. Osim recenzenata, nisu se omilili ni publici, jer bilježe najlošije otvaranje od svih dijelova kvintologije.

Dvoipolsatna epopeja o došljacima iz svemira koji na Zemlji poprimaju izgled automobila i po potrebi se preslaguju u metalne divove, u petoj epizodi nema ništa novog za ponuditi, pa glavinja kroz povijest i gubi se u gomili bespotrebnih likova i prizorišta.
Već sam naziv Paramountova filma 'Transformers: Posljednji vitez' značenjem navodi na doba kralja Arthura kojim se u svibnju bavio film Guya Ritchieja, jedan od većih promašaja sezone.

Svi su izgledi da će i mitski suparnici, dobroćudni Autoboti i zlikovci Deceptikoni, krenuti silaznom putanjom i pretvoriti se u olupine kojih se odriče čak i redatelj. Michael Bay ionako je ranije najavio kako će buduće nastavke serijala potpisivati kao izvršni producent. Prvi stiže već dogodine, a bit će u znaku žućka Bumbleebeeja, najpopularnijeg od posjetitelja iz svemira. Za nadati se da će dotad publika zaboraviti konfuziju koju na velika platna istresa aktualni 'Posljednji vitez'.

Gledatelju doista treba dosta strpljenja da pohvata sve rukavce događanja na Zemlji od vremena čarobnjaka Merlina do danas, te na planetu Cybertron, zavičaju Transformersa gdje zla magičarka Quintessa začara vođu Autobota Optimusa Primea koji od prijatelja postaje glavna prijetnja Zemljanima.

Dok ratuju s Transformerima, ljudi pod vodstvom Cadea Yeagera ( ulogom vidno zasićeni Mark Wahlberg) stvaraju različite rekonfigurirane i neprincipijelne koalicije. Okupljaju se tu i opsjenari i engleski lordovi poput Sir Edmunda kojega tumači Anthony Hopkins, ovdje oskarovac 'u egzilu'. Praćenje fabule dodatno otežava munjevita izmjena scena koje se, suprotno nazivu serijala, nikako ne uspijevaju 'transformirati' u suvislu cjelinu.

U Bayevu uratku sve je podređeno tehnologiji, digitalna IMAX 3D kamera je na pijedestalu, a sadržaj i gluma u zapećku. Ako se potonjeg nađe u tragovima, brzo potone u plimi scenarističkih nelogičnosti kao što su specijalna postrojba za istrebljenje izvanzemaljskog voznog parka TRF ili drevna pseudoreligija Wicca?! Poklonici franšize sa sjetom zazivaju vremena izvornika, kad je glumački dvojac Shia LaBeof-Megan Fox činio jasnu protutežu menažeriji s Cybertrona.
 

18. travanj 2024 08:37