StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Pirati s Kariba - Salazarova osveta

3. lipnja 2017. - 13:24

Jack Sparrow ponovno je za kormilom. Jedri, pljačka, bježi sa stratišta i trusi rum, kako i priliči legendarnom gusarskom kapetanu. Nakon šestogodišnje stanke, filmski studio Disney je pod sigurnom rukom producenta Jerrya Buckheimera (filmovi Armageddon i Pearl Harbour, TV serijal CSI) publiku zapljusnuo novim nastavkom Pirata s Kariba, franšize koja je udahnula život posustalom žanru avanturističkog filma.

I u petom dijelu, nazvanom Salazarova osveta, Pirati nude sve što se od njih očekuje:pregršt zabave, obilje računalno generiranih prizora, te pokoju alternativnu povijesnu činjenicu. I, naravno, Johnnya Deppa, zaštitno lice serijala koje je svjesnim glumatanjem i pozerstvom kroz godine izgradilo stil jedinstven na svih sedam mora.

Uz Deppa kao konstantu, film donosi i mlada pojačanja. Mornar Henry Turner (slabašni Brenton Thwaites) želi oca osloboditi uroka, a horologistica Carina Smyth ( solidna Cara Svodelario), čije zanimanje kod gusarske čeljadi budi nezgodne asocijacije, pravi je zvjezdoznanac. U Jackovu ploveću kantu znakovita imena Umirući galeb ukrcavaju se u potrazi za Neptunovim trozubom, drevnim artefaktom koji skida svako prokletstvo na moru, pa tako i zlu kob kapetana. Sparrowu je takva pomoć dobrodošla, jer mu je za petama duh strašnog kapetana Salazara, istrebljivača pirata koji je Jackovom zaslugom nastradao u Bermudskom trokutu i sada žudi za osvetom.

Kapetana zombija tumači španjolski karakterni glumac Javier Bardem koji je imao i boljih rola od vođe posade pune nedostajućih dijelova tijela, no pojavom svejedno dominira platnom. Glavni aduti novih 'Pirata' ipak su duhoviti prikazi smrtno ozbiljnih situacija. Propala pljačka zgrade banke koja doslovce klizi karipskim ulicama ili neuspješno giljotiniranje Jacka Sparrowa odlično ilustriraju duh serijala koji još čuva svježinu.

Franšizi na ruku ide i tehnološki napredak zbog kojeg su mogući fantastični prizori poput mojsijevskog rastvaranja mora u završnici, ali i stari akteri u gostima. Iako prisutni tek u epizodama, glumci Orlando Bloom i Keira Knightley podsjećaju na zlatna doba franšize koju je obilježio i oskarovac Geoffrey Rush u ulozi jednonogog, svježe upokojenog kapetana Barbosse.

 

25. travanj 2024 17:15